Vigyázzon az aszpirinnel, akár árthat is

MTI
megjelent:

Azok az egészséges emberek, akik naponta egy tabletta aszpirinnel próbálják elejét venni a szívinfarktusnak, inkább árthatnak egészségüknek, semmint használnak - derült ki brit tudósok frissen közölt tanulmányából.

A szakemberek szerint az aszpirin által kiváltott vérzés kockázatai olyan magasak, hogy egészséges embereknél "nem lehet alátámasztani" a gyógyszer mindennapos szedését. A szer az érrendszeri kórtörténettel bíró betegek esetében ugyanakkor hatásos, ezt a tudósok sem vitatják.

Az aszpirinnek az ateroszklerózis gyógyításában tapasztalt hatásairól szóló tanulmány egy hosszú ideje tartó vita újabb fejezetét jelenti: szakemberek ugyanis régóta vitatkoznak arról, hogy az aszpirin szedésének veszélyeit vajon ellensúlyozza-e a szer vérrögcsökkentő hatása.

"Tudjuk, hogy az érrendszeri betegségekkel - anginával, szívrohammal, vagy stroke-kal - küzdők csökkenthetik a további kockázatokat a naponta beszedett kis mennyiségű aszpirinnel - mondta Peter Weissberg, a brit szívalapítvány orvosi igazgatója, a kutatás egyik támogatója.

Aki tünetmentes, jobb ha nem szedi...

"E kutatás eredményei egybecsengnek jelenlegi tanácsainkkal, miszerint azoknak, akiknek nincsenek tüneteik, vagy akiknél nem diagnosztizáltak érrendszeri betegségeket, nem szabadna aszpirint szedniük, mert a vérzés kockázatai nagyobbak a jótékony hatásnál" - fejtette ki Weissberg.

A kutatásban 3350, ötven és hetvenöt év közötti férfit és nőt vizsgáltak. A részvevők nem mutatták szívbetegség jeleit, és korábban nem szenvedtek el szívrohamot, ugyanakkor artériáikban eséllyel volt kialakulóban szűkület.

A vizsgálat alanyait két csoportba osztották, az egyik tagjai nyolc éven át vagy napi 100 milligramm aszpirint kaptak, míg a másik csoportba soroltak csak placebót. Míg a bekövetkezett szívrohamok, stroke-ok és más szív- és érrendszeri betegségek számában nem mutatkozott különbség, a szervezetben kialakult vérzés arányánál igen.

Az aszpirines csoport 2 százalékánál alakult ki komoly vérzés, a placebós csoportnál azonban csak 1,2 százalék volt ez az arány.

Mit kell tudni az aszpirinről?

Ki ne hallott volna már a nagy múltú láz- és fájdalomcsillapítóról, az aszpirinről? Azonban, még ha - vény nélkül kapható gyógyszer lévén - gyakran is használjuk, sok mindent nem tudunk róla.
Az aszpirinről részletesen

(MTI)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Molnár Judit, újságíró-szerkesztő
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.