Étkezés véralvadásgátlót szedő betegek számára

szerző: Henn Dóra, dietetikus - Vanderlich Egészségcentrum
frissítve:

A tromboembóliás megbetegedések, műbillentyűvel élők és a pitvarfibrilláció magas száma miatt egyre több ember részesül antikoaguláns kezelésben. A véralvadásgátló terápiában részesülő betegek esetében, a gyógyszer megfelelő hatásának elérése érdekében célszerű bizonyos táplálkozási előírások betartása.

Az úgynevezett antikoaguláns (véralvadásgátló) készítmények egyik leggyakrabban alkalmazott típusa a szervezetben a véralvadáshoz szükséges K-vitamin hatásának ellensúlyozásán keresztül csökkenti a vérrög kialakulásának veszélyét. Ilyen K-vitamin-antagonista véralvadásgátlók a kumarinok (hatóanyagok: warfarin, acenokumarol), amit fokozott trombózishajlam esetén, műbillentyűvel élőknek, pitvarfibrilláció esetén, mélyvénás trombózis után az ismételt thromboembólia megelőzésére tartósan, jellemzően élethosszig kell szedniük a betegeknek.

A táplálékok K-vitamin tartalma ellentétes hatást fejt ki a kumarinszármazékokkal, képes megváltoztatni a gyógyszer hatását. A véralvadásgátlók adagolásának beállítása rendszerint időigényes és gyakori ellenőrzést szükségessé tevő folyamat, amit könnyen felboríthat a véralvadást fokozó K-vitamin bevitelének megváltozása.

A K-vitamin bevitel alapelvei

A különböző életfolyamatokhoz mindenképpen szükséges valamennyi K-vitamint a szervezetbe juttatni. Ennél a minimális szükségletnél (napi 20-40 mikrogramm) azonban jóval többet tartalmaz a hagyományos étkezés.

Egy, a gyógyszerre beállított beteg veszélybe sodorhatja életét, ha jelentősen változtat K-vitamin fogyasztásán.

  • Fokozott K-vitamin bevitel esetén a gyógyszer hatástalanná válik, a vér alvadékonyabbá válik, megnő a trombózis kockázata.
  • Csökkentett bevitel esetén a gyógyszer hatása fokozódik és vérzések léphetnek fel (erre pl. a gyakori orrvérzés is felhívhatja a figyelmet).

Fontos, hogy azok az élelmiszerek, amelyekben nagyobb mennyiségű K-vitamin van, egyenletesen elosztva, közel azonos mennyiségben kerüljenek fogyasztásra a kezelés ideje alatt. A beteg ne változtasson alapvetően táplálkozási szokásain ahhoz képest, amikor gyógyszereinek beállítása megtörtént.

Magas K-vitamin-tartalmú élelmiszerek

Nagy mennyiségben (0,1-0,6 mg/100 g) tartalmaznak K-vitamint az alábbi élelmiszerek:

  • leveles zöldségek: spenót, sóska, fejes saláta
  • káposztafélék: brokkoli, kelbimbó, káposzta, savanyú káposzta, kelkáposzta, karfiol
  • egyéb zöldségek: borsó, bab, spárga
  • állati eredetű élelmiszerek: máj, tojás
  • gyümölcsök: málna, eper, kiwi
  • növényi olajok, különösen az extra szűz olivaolaj

A K-vitamin leginkább gazdag élelmiszerek közé tartoznak a sötétzöld levelű növények (mint a spenót, sóska), a legtöbb káposztaféle, valamint a máj és a tojássárgája, ezek jelentősen befolyásolják a vér alvadékonyságát jelző INR-értéket. Az egyéb zöldségek, olajok, gyümölcsök közepes mennyiségben tartalmazzák a K-vitamint, ezek csak nagyobb mennyiség esetén befolyásolják a véralvadásgátlók hatását.

Zöld levélzöldségek és káposztafélék

Étkezési szabályok, ha véralvadásgátló kezelés alatt áll

A K-vitaminban gazdag élelmiszerekre vonatkozó ajánlások:

  • napi maximum 100 g mennyiségig fogyaszthatók
  • naponta ezekből csak egy-két féle nyersanyagot fogyasszunk, ne együtt fogyasszuk
  • tojást önálló ételként ne fogyasszunk
  • ezeket önálló köretként ne fogyasszuk

Amire még érdemes figyelni:

  • zöld teát ne fogyasszunk, helyette gyümölcstea, gyógynövénytea (kamilla, csipkebogyó, citromfű, hársfavirág) vagy kevés fekete tea
  • a növényi olajok K-vitamin tartalma magas, a rejtett olajokat tartalmazó ételeket (olajos halak, salátaöntetek, majonéz) is kerüljük
  • bazsalikomból, oregánóból, kakukkfűből keveset
  • zöld levélzöldségek belső sápadtabb levelei kevesebb K-vitamint tartalmaznak
  • a K-vitamin napfény hatására bomlik – olíva olajat tegyük ki 12 órára, jelentősen veszíteni fog K-vitamin tartalmából

Nem az étrenddel kapcsolatos befolyásoló tényezők

Az elfogyasztott ételeken túl más tényezők is befolyásolják az INR-t és módosítják a véralvadásgátlók hatását:

  • egyéb gyógyszerek szedése (pl. a legtöbb vény nélkül kapható fájdalomcsillapító, pajzsmirigyhormonok, koleszterincsökkentők, antibiotikumok) – minden esetben tájékoztatni kell a kezelő orvost
  • alkoholfogyasztás – napi max. 2 dl vörösbor megengedett
  • a láz befolyásolja a gyógyszer hatásosságát

Lásd még

Szerző: Henn Dóra, dietetikus - Vanderlich Egészségcentrum

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Kardiológiai leletértelmezés 24h

Kardiológiai leletértelmezés 24h

Dr. Bodócsi Réka belgyógyász, kardiológus

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Dancs Tamás

Dr. Dancs Tamás

Kardiológus, Belgyógyász

Budapest

Cikkajánló