Étkezés véralvadásgátlót szedő betegek számára
frissítve:
A tromboembóliás megbetegedések, műbillentyűvel élők és a pitvarfibrilláció magas száma miatt egyre több ember részesül antikoaguláns kezelésben. A véralvadásgátló terápiában részesülő betegek esetében, a gyógyszer megfelelő hatásának elérése érdekében célszerű bizonyos táplálkozási előírások betartása.
Az úgynevezett antikoaguláns (véralvadásgátló) készítmények egyik leggyakrabban alkalmazott típusa a szervezetben a véralvadáshoz szükséges K-vitamin hatásának ellensúlyozásán keresztül csökkenti a vérrög kialakulásának veszélyét. Ilyen K-vitamin-antagonista véralvadásgátlók a kumarinok (hatóanyagok: warfarin, acenokumarol), amit fokozott trombózishajlam esetén, műbillentyűvel élőknek, pitvarfibrilláció esetén, mélyvénás trombózis után az ismételt thromboembólia megelőzésére tartósan, jellemzően élethosszig kell szedniük a betegeknek.
A táplálékok K-vitamin tartalma ellentétes hatást fejt ki a kumarinszármazékokkal, képes megváltoztatni a gyógyszer hatását. A véralvadásgátlók adagolásának beállítása rendszerint időigényes és gyakori ellenőrzést szükségessé tevő folyamat, amit könnyen felboríthat a véralvadást fokozó K-vitamin bevitelének megváltozása.
A K-vitamin bevitel alapelvei
A különböző életfolyamatokhoz mindenképpen szükséges valamennyi K-vitamint a szervezetbe juttatni. Ennél a minimális szükségletnél (napi 20-40 mikrogramm) azonban jóval többet tartalmaz a hagyományos étkezés.
Egy, a gyógyszerre beállított beteg veszélybe sodorhatja életét, ha jelentősen változtat K-vitamin fogyasztásán.
- Fokozott K-vitamin bevitel esetén a gyógyszer hatástalanná válik, a vér alvadékonyabbá válik, megnő a trombózis kockázata.
- Csökkentett bevitel esetén a gyógyszer hatása fokozódik és vérzések léphetnek fel (erre pl. a gyakori orrvérzés is felhívhatja a figyelmet).
Fontos, hogy azok az élelmiszerek, amelyekben nagyobb mennyiségű K-vitamin van, egyenletesen elosztva, közel azonos mennyiségben kerüljenek fogyasztásra a kezelés ideje alatt. A beteg ne változtasson alapvetően táplálkozási szokásain ahhoz képest, amikor gyógyszereinek beállítása megtörtént.
Magas K-vitamin-tartalmú élelmiszerek
Nagy mennyiségben (0,1-0,6 mg/100 g) tartalmaznak K-vitamint az alábbi élelmiszerek:
- leveles zöldségek: spenót, sóska, fejes saláta
- káposztafélék: brokkoli, kelbimbó, káposzta, savanyú káposzta, kelkáposzta, karfiol
- egyéb zöldségek: borsó, bab, spárga
- állati eredetű élelmiszerek: máj, tojás
- gyümölcsök: málna, eper, kiwi
- növényi olajok, különösen az extra szűz olivaolaj
A K-vitamin leginkább gazdag élelmiszerek közé tartoznak a sötétzöld levelű növények (mint a spenót, sóska), a legtöbb káposztaféle, valamint a máj és a tojássárgája, ezek jelentősen befolyásolják a vér alvadékonyságát jelző INR-értéket. Az egyéb zöldségek, olajok, gyümölcsök közepes mennyiségben tartalmazzák a K-vitamint, ezek csak nagyobb mennyiség esetén befolyásolják a véralvadásgátlók hatását.
Étkezési szabályok, ha véralvadásgátló kezelés alatt áll
A K-vitaminban gazdag élelmiszerekre vonatkozó ajánlások:
- napi maximum 100 g mennyiségig fogyaszthatók
- naponta ezekből csak egy-két féle nyersanyagot fogyasszunk, ne együtt fogyasszuk
- tojást önálló ételként ne fogyasszunk
- ezeket önálló köretként ne fogyasszuk
Amire még érdemes figyelni:
- zöld teát ne fogyasszunk, helyette gyümölcstea, gyógynövénytea (kamilla, csipkebogyó, citromfű, hársfavirág) vagy kevés fekete tea
- a növényi olajok K-vitamin tartalma magas, a rejtett olajokat tartalmazó ételeket (olajos halak, salátaöntetek, majonéz) is kerüljük
- bazsalikomból, oregánóból, kakukkfűből keveset
- zöld levélzöldségek belső sápadtabb levelei kevesebb K-vitamint tartalmaznak
- a K-vitamin napfény hatására bomlik – olíva olajat tegyük ki 12 órára, jelentősen veszíteni fog K-vitamin tartalmából
Nem az étrenddel kapcsolatos befolyásoló tényezők
Az elfogyasztott ételeken túl más tényezők is befolyásolják az INR-t és módosítják a véralvadásgátlók hatását:
- egyéb gyógyszerek szedése (pl. a legtöbb vény nélkül kapható fájdalomcsillapító, pajzsmirigyhormonok, koleszterincsökkentők, antibiotikumok) – minden esetben tájékoztatni kell a kezelő orvost
- alkoholfogyasztás – napi max. 2 dl vörösbor megengedett
- a láz befolyásolja a gyógyszer hatásosságát
Lásd még
Szerző: Henn Dóra, dietetikus - Vanderlich Egészségcentrum