• Véralvadásgátló kezelés pitvarfibrillációban

    Dr. Molnár Dóra
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus szakorvos

    A ritmustalan szívverés, össze-vissza pulzus hátterében, különösen idősebb korban, az esetek egy részében pitvarfibrilláció áll. A 65 év feletti népesség 3-5 százalékában fordul elő ez a ritmuszavar, 80 év felett a gyakoriság eléri a 8 százalékot is.

    A magas vérnyomás, koszorúér-betegség, szívelégtelenség, billentyűbetegségek, szívműtét utáni állapot, veleszületett szívbetegség, illetve egyéb kórállapotok (tüdőbetegségek, pajzsmirigybetegség, ionháztartás zavara és rendszeres alkoholfogyasztás, stb.) is fokozhatják a pitvarfibrilláció megjelenésének kockázatát. Az esetek kis részében (főleg fiataloknál) nem derül fény a kiváltó okra.

    A pitvarfibrilláció (szívremegés) felismerése nagyon fontos, mert az egyik legsúlyosabb szövődménye a szívpitvarban kialakuló vérrög, amely a keringésbe jutva egy verőérben elzáródást okozhat. Az érelzáródás súlyos vérellátási zavarhoz vezethet egy adott szervben. Amennyiben agyi keringési zavar alakul ki (stroke), féloldali bénulás, beszédzavar, legsúlyosabb esetben halál lehet a következménye.

    Hirdetés

    A pitvarfibrilláció kezelhető!

    A vérrög képződés gátlására szerencsére van terápia, így az időben felismert, és megfelelően kezelt pitvarfibrilláló páciensek elkerülhetik a ritmuszavar legveszélyesebb következményét. Normál esetben a véralvadás során több lépcsőből álló folyamat eredményezi a vérzés megszűnését. A vérrög képzésének gátlása során a gyógyszerek ebben a folyamatban gátolnak egy-egy lépést. Megfelelően beállított kezelés esetén nincs lényeges kockázata egy nagyobb vérzésnek, viszont a veszélyes vérrög kialakulása elkerülhető.

    Hagyományos terápia

    A hagyományos kezelés során úgynevezett K-vitamin hatását gátló (K-vitamin antagonista) terápiában részesül a beteg. Ez egy régóta bevált, jól használható kezelési mód. Nagyon pontos gyógyszerszedés szükséges az orvosi utasításnak megfelelően. 3-5 hetente (kezdetben gyakrabban) vérvétellel kell ellenőrizni a véralvadásgátlás mértékét. Ennek mérőszáma az INR. Ebben az esetben a kívánatos INR érték 2-3 között van. Sajnos, bizonyos ételek befolyásolják a gyógyszer hatását, így ezeket csak mértékkel lehet fogyasztani a K-vitamin antagonista terápiában részesülő betegeknek.

    Új lehetőségek

    Napjainkban, már egyre szélesebb körben hozzáférhetőek más vérrögképződést gátló gyógyszerek is a pitvarfibrilláció BIZONYOS TÍPUSAIBAN szenvedő betegek számára. A véralvadást más ponton blokkolják ezek az új típusú véralvadásgátló szerek, mint a K-vitamin antagonisták. Mivel más a hatásmechanizmus, ezért rendszeres vérvétel, vagy speciális diéta nem szükséges, de a rendszeres háziorvosi és szakorvosi kontroll továbbra is nélkülözhetetlen, illetve elengedhetetlen a pontos gyógyszerszedés is. A szakmai szabályok nagyon szigorúan körülírják, hogy kik kaphatnak ilyen gyógyszert, a magyar egészségbiztosítás pedig csak meghatározott feltételek esetén támogatja ezt az újfajta kezelést.

    Szövődmények

    A hagyományos és az újfajta gyógyszeres kezelés is véd a szívpitvarban kialakuló vérrög ellen, és mindkét terápia – főként nem megfelelő alkalmazás estén – vezethet néha vérzéses szövődményhez. Vérzéssel járó beavatkozás, műtét esetén változtatni kell a terápián, az orvos utasítása szerint.

    A megfelelő terápiát minden esetben a beteg és a kezelőorvos közötti megbeszélés után kell kiválasztani, figyelembe véve elsősorban a szakmai szabályokat, valamint a pénzügyi lehetőségeket és a beteg kívánságát is.

    Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyászForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász

    Módosítva: 2019.11.22 14:35, Megjelenés: 2014.12.01 09:49
   • Cikkajánló

    Online konzultáció

    Online konzultáció

    Támogatott tartalom

    Bíznak-e az emberek a telefonos vagy Skype-on keresztüli konzultációban? (x)

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Néhány egyszerű szabályt betartva csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket. (x)

    Agyi érelmeszesedés

    Mi okozhat agyi érelmeszesedést? Milyen tényezők növelik a kialakulásának kockázatát? Milyen következményei lehetnek az agyi érelmeszesedésnek?

    COVID-19 - Miért jelent nagyobb kockázatot a szívbetegek körében?

    A pandémiát okozó koronavírus nemcsak tüdőgyulladást okoz, hanem hatással van a szív- és érrendszerre is. Emiatt magasabb a komplikációk aránya az idősebbeknél, cukorbetegeknél, magas vérnyomással küzdőknél.

    Ujjbegyeket a pulzusra! - A remegő szívverés veszélye

    A szív- és érrendszeri betegségek hazánkban is élen állnak a halálhoz vezető kórok listáján. Ezért is fontos, hogy a lakosság tagjai felismerjék szívük működésének esetleges zavarát, s a tüneteket megfigyelve panaszukkal felkeressék a háziorvost, majd javaslata alapján a szakellátást - hangsúlyozták kardiológus szakemberek a Nemzetközi Pitvarfibrillációs Hét egyik tájékoztató eseményén.

    Pitvarfibrilláció - Egy veszélyes szívműködési zavar

    A pitvarfibrilláció a felnőttek körében a leggyakoribb szívritmuszavar, ami az életkor előrehaladtával gyakoribbá válik. A 65 év feletti népesség 3-5 százalékánál fordul elő, 80 év felett már minden 10. embernek lehet ilyen ritmuszavara.

    Életmentő innováció - a szívritmus hetében

    A felnőtteket érintő leggyakoribb szívritmuszavar, a pitvarfibrilláció sokáig csak figyelmeztető jeleket produkál - viszont e korai jelzéseket is képes időben érzékelni, értékelni egy innovatív eszköz (Wiwe), amely ma már 160 szakambulancia eszköztárát bővíti. A 30 grammos hordozható EKG-készülék ezáltal fontos szerepet játszhat a felismerés, a megelőzés, az olykor életet fenyegető következmények elkerülése terén.

    Pitvarfibrilláció: Vegye észre a tüneteket, és mentsen életet!

    A pitvarfibrilláció a leggyakoribb krónikus szívritmuszavar. A betegség nehezen felismerhető, mert sok pitvarfibrilláló betegnek egyáltalán nincsen panasza, különösen akkor, ha a szívfrekvenciája normális tartományban található. Az akár életveszélyes állapotot, szélütést előidézni képes ritmuszavar felismerése után, a mai innovatív vérrögoldó terápiáknak köszönhetően a szélütés kialakulása hatékonyan és biztonságosan megelőzhető. Tudjon meg többet a betegségről és ismerje fel időben a tüneteket!

    Pitvarfibrilláció: rövidebb és eredményesebb eljárások

    Tizenhetedik alkalommal találkoztak a szakemberek a Debreceni Kardiológiai Napok továbbképző konferencián, amelyet 1995-ben Édes István és Czuriga István professzorok indítottak el. Mára a balatonfüredi után a második legjelentősebb kardiológiai továbbképzés a cívisvárosban megrendezett kongresszus, amely a hétvégén zárult.

    Pitvarfibrilláció - Negyven éves kor után jelentős a kockázat

    A leggyakoribb ritmuszavarban az orvos legfontosabb feladata a beteg agyának védelme, ezért a véralvadás hatásos, biztonságos gátlására van szükség. Lars Wallentin, a világhírű svéd szívgyógyász hangsúlyozta ezt az Európai Szívgyógyász Kongresszuson, Stockholmban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.