Antikoaguláns kezelés téma

Ezekre ügyeljen, ha véralvadásgátlót szed!

Trombózisközpont - Prof. dr. Blaskó György, véralvadási szakértő, belgyógyász, klinikai farmakológus - 2022-09-26 22:03
A vénás és az artériás trombózis elkerülése érdekében sokak számára javasol az orvos véralvadásgátló terápiát, megakadályozva ezzel az életveszélyes vérrögök kialakulását. Prof. dr. Blaskó György, véralvadási specialista azonban felhívja a figyelmet bizonyos tényezőkre, melyek betartása kiemelt jelentőséggel bír az alkalmazott készítmény hatékonyságának elérése érdekében.

Mit tegyen TIA után, hogy elkerülje a stroke-ot?

WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus - 2022-08-08 21:03
A TIA (tranziens iszkémiás attak) egy olyan agyi keringészavart jelent, amikor egy vérrög következtében érelzáródás történik az agyban átmeneti neurológiai tüneteket okozva. A vérrög spontán feloldódik és ezzel párhuzamosan a tünetek is megszűnnek.

Az ismételt stroke megelőző kezelése

WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus - 2022-04-07 13:03
Agyi érelzáródást követően nagyon fontos a kezelés folytatása a stroke újbóli bekövetkezésének megelőzése érdekében. Ez rendszerint véralvadásgátló készítmények szedését és egyéb alapbetegségek kezelését jelenti.

A véralvadásgátló gyógyszerek típusai

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - 2022-03-24 20:33
A véralvadásgátló kezelésnek kétféle indoka van: egyrészt a megelőzés, másrészt a kialakult vérrög további növekedésének, leszakadásának megakadályozása, a feloldásának elősegítése, ezzel pedig a szövődmények megelőzése. Az alábbiakban felsoroljuk és röviden jellemezzük a hazánkban leggyakrabban alkalmazott gyógyszereket.

Gyakori kérdések a véralvadásgátlókról

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - 2022-02-08 07:33
A véralvadásgátlók (antikoagulánsok vagy a betegek körében gyakran vérhígítóként ismert készítmények) olyan gyógyszerek, amelyek az ereket elzáró vérrögök kialakulását akadályozzák meg. Szerepük tehát akár életmentő is lehet. Mit kell tudni a szedésükről? Hogyan hatnak pontosan?

Hogyan étkezzen a véralvadásgátló kezelés alatt álló beteg?

WEBBeteg - Henn Dóra, dietetikus - 2021-10-27 18:33
Egyre gyakoribbá váltak napjainkban a tromboembóliás megbetegedések, így egyre több ember részesül antikoaguláns kezelésben. A trombózis kialakulására hajlamosító állapotok a tartós ágyhoz kötöttség, műtét, daganatos betegség, érelmeszesedés, szívelégtelenség, terhesség.

Mélyvénás trombózis - Egyre több fiatalra is veszélyes

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin - 2021-10-13 13:04
A mélyen fekvő vénákban, leggyakrabban a lábszár, comb és medence vénáiban kialakuló vérrög esetén beszélünk mélyvénás trombózisról. Melyek a betegség okai és kockázati tényezői?

Antikoaguláns kezelés

WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus - 2020-03-03 17:05
Számos szív-érrendszeri betegség vagy állapot esetén szükségessé válhat a tartós antikoaguláns kezelés, amelynek célja a vér alvadásának huzamosabb ideig történő gátlása. Miért fontos a kezelés, és miért kell a betegnek követnie a gyógyszerszedésre vonatkozó orvosi előírásokat?

Véralvadásgátló gyógyszerek: a kumarin

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész - 2017-04-29 20:11
A kumarinok a véralvadási faktorok aktiválásához szükséges K-vitamin hatását gátolják. Szedésük során K-vitamin hiányában nem tudnak funkcióképes alvadási faktorok keletkezni, és így csökken a vérrögök kialakulásának veszélye az érben.

Mit tenne?

Orvos valaszol - Dr. Árki Ildikó - 2014-01-27 20:40
14 éve a lányom születése óta Marfarint szedek... (10mg/nap) . 2013 szeptemberében kiköltöztünk Ausztriába... az itteni doktornő nem tartja indokoltnak az életfogytig tartó Marfanin szedését! Egy ultrahang vizsgálatra voltam és ez alapján most el ak