• Ezekre ügyeljen, ha véralvadásgátlót szed!

    Szerző: Trombózisközpont - Prof. Blaskó György, véralvadási specialista

    A vénás és az artériás trombózis elkerülése érdekében sokak számára javasol az orvos véralvadásgátló terápiát, megakadályozva ezzel az életveszélyes vérrögök kialakulását. Prof. Blaskó György, véralvadási specialista azonban felhívja a figyelmet bizonyos tényezőkre, melyek betartása kiemelt jelentőséggel bír az alkalmazott készítmény hatékonyságának elérése érdekében.

    Óvatosan a K-vitaminnal

    A hemofília

    A vérzékenység jelentős képviselői a Hemophilia A, illetve Hemophilia B betegségek, melyek klinikailag annyira hasonló tünetekkel járnak, hogy elkülönítésük csak laboratóriumi vizsgálattal lehetséges. A hemofília

    A véralvadás egy igen bonyolult folyamat, melyben a K-vitaminnak nagy szerepe van, hiszen hiányában nem megy végbe tökéletesen a folyamat, és a véralvadás/vérzékenység egyensúlya az utóbbi felé tolódik el. Éppen ezért szükséges antikoaguláns (véralvadásgátló) terápia során fokozottan ügyelni az étkezésre (a kumarin-származékoknál), mivel a magas K-vitamin-tartalmú ételek csökkentik a használt készítmények hatékonyságát.

    Természetesen nem kell teljesen lemondani ezekről az ételekről, ám fontos, hogy minden nap közel azonos mennyiségben juttassa be szervezetébe a vitamint (pl. nagyon nem jó, ha egyik nap 1 narancsot eszik, a másikon pedig 3 kg-t).Ha egyenletes, közel azonos a K-vitamin bevitele, akkor igen jól be lehet az un. INR értéket állítani és elég, ha 6 hetente történik INR ellenőrzés ( a lényeg, hogy 2-3 közé essen)!

    Hirdetés

    Már teherbeesés előtt érdemes váltani

    Amennyiben véralvadásgátlót szed és teherbe akar esni, akkor feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ugyanis nem mindegy, hogy milyen készítményt használ, mivel a legtöbb véralvadásgátló átjut a placentán és súlyosan károsíthatja a magzatot (és ekkor a terhesség megszakítása is indokolt lehet). Ez elsősorban az un. „új típusú alvadásgátlókra vonatkozik, ezért ezeket a megtermékenyülés idejére feltétlenül abba kell hagyni!

    Gyermekvállalás trombózis után

    A trombózist követő terhesség még tervezett babaváráskor is félelemmel tölti el a fiatal nőket, különösen, ha fokozott véralvadási hajlamuk miatt a köztudatban vérhígítóként számon tartott gyógyszert szednek. Biztonsággal javasolható a trombofíliás nőknek is a családalapítás, ha speciális terhesgondozásban részesülnek. A trombózis utáni gyermekvállalás veszélyei és lehetősége

    A kumarin típusú alvadásgátlók viszont a terhesség egy meghatározott periódusában szedve súlyos csont-, és egyéb fejlődési rendellenességeket okozhatnak (ugyan elég ritkán, de a rizikó vállalni nem ajánlott!) Éppen ezért már a családtervezés előtt beszéljen orvosával, mivel ekkor alacsony molekulatömegű heparin injekció (LMWH) alkalmazására való áttérés javasolt, melyet a szülést követő 6 hétig még alkalmazni kell!

    Vigyázzon az esetleges gyógyszerkölcsönhatással

    Mint minden gyógyszernél, itt is vigyázni kell bizonyos gyógyszerek egyidejű alkalmazásával. A kumarin-típusú véralvadásgátlók hatását ugyanis nagyon fokozzák például a nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID), a pajzsmirigy hormonok, a koleszterincsökkentők, valamint egyes antibiotikumok is.

    Az új típusúaknál bár kevés a gyógyszerkölcsönhatás (főleg a gombafertőzések elleni szerekkel írták le), de ezeknél viszont fontos, hogy a vesefunkciók épek legyenek. Csökkent vesefunkció esetén dóziscsökkentés szükséges, továbbá az is fontos, hogy e szereket a beteg étkezéssel együtt vegye be! Igen lényeges tudnivaló mindezeken kívül, hogy ha egy beteg nem biztos abban, hogy bevette-e az aznapi gyógyszerét, soha ne jusson eszébe másnap pótlólag dupla adagot bevenni (ekkor nagy vérzéseket kaphat).

    Véralvadásgátló mellett is kialakulhat trombózis

    A véralvadásgátló gyógyszerekről, azok, akik nem szednek ilyesmit, csak keveset tudnak. Sőt, akik szedik, azok sem mindig vannak tisztában azzal, hogy milyen szert, és hogy meddig kell szedniük. Véralvadásgátló mellett is kialakulhat trombózis

    Összességében tehát minden más gyógyszer használata előtt érdemes e kérdéshez hozzáértő orvosával konzultálni- tanácsolja prof. Blaskó György, véralvadási specialista.

    Műtétek előtt tájékoztassa orvosát

    Azok, akik véralvadásgátlót szednek, mindenképp tájékoztassák orvosukat a beavatkozásról, ugyanis ha a beteg továbbra is szedi az orális antikoagulánst, akkor nagy mennyiségű, életveszélyes vérvesztés is előfordulhat. Éppen ezért minden sebészi beavatkozás előtt (pl. csípőprotézis, nagyobb és kisebb hasi műtétek, stb.) fontos az LMWH-ra történő áttérés (hogy mikor, arról a kezelőorvos dönt), melyet meghatározott ideig, a műtét után is alkalmazni kell, és csak azt követően szabad visszaállni a korábban használt véralvadásgátlóra. (Az eljárásra vonatkozó útmutatók a Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság jóvoltából ma már minden orvos számára hozzáférhetők).

     

    A régebbi készítményeknél ellenőriztesse az INR-t

    Bár ma már forgalomban vannak az új típusú véralvadásgátlók (NOAC), melyeknél az INR-t értelmetlen ellenőrizni, ám a régebbi készítményeknél (kumarin-típusúak) bizonyos időközönként (4-6 hetente) meg kell arról győződni, az értéke 2-3 közt legyen!

    2 alatt ugyanis fokozott a trombózisrizikó, míg 3 felett megnő a vérzés esélye- mondja a szakember. Ez azért is fontos, mert ennek ismeretében lehet felállítani az adott gyógyszer dózisát (ezt olykor változtatni szükséges, pl. étel-vagy gyógyszerkölcsönhatások miatt).

    (Trombózisközpont - Prof. Blaskó György, véralvadási specialista)

    Módosítva: 2017.07.22 07:38, Megjelenés: 2017.07.22 07:38
   • Cikkajánló

    Mi az allergiás rhinitis?

    Mi az allergiás rhinitis?

    F. Zs., fordító

    Mik a jelei és tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Hogyan kezelik?

    Veszélyes medencék

    Veszélyes medencék

    Cs. K., fordító

    Ötnaponta hal meg egy gyerek a hordozható medencékben a nyári időszak alatt.

    Magasvérnyomás-betegségem van?

    A magasvérnyomás-betegség (hipertónia) napjainkban és a jövőben is nagy jelentőségű népegészségügyi probléma lesz. A kórkép a lakosság 30-45%-át érinti, előfordulása az életkor előrehaladtával fokozatosan nő. Magas morbiditása és mortalitási kockázata miatt a korai felismerés és megfelelő kezelés kiemelten fontos a betegek számára.

    A véralvadásgátló gyógyszerek típusai

    A véralvadásgátló kezelésnek kétféle indoka van: egyrészt a megelőzés, másrészt a kialakult vérrög további növekedésének, leszakadásának megakadályozása, a feloldásának elősegítése, ezzel pedig a szövődmények megelőzése. Az alábbiakban felsoroljuk és röviden jellemezzük a hazánkban leggyakrabban alkalmazott gyógyszereket.

    Agyi érelmeszesedés

    Mi okozhat agyi érelmeszesedést? Milyen tényezők növelik a kialakulásának kockázatát? Milyen következményei lehetnek az agyi érelmeszesedésnek?

    Gyakori kérdések a véralvadásgátlókról

    A véralvadásgátlók (antikoagulánsok vagy a betegek körében gyakran vérhígítóként ismert készítmények) olyan gyógyszerek, amelyek az ereket elzáró vérrögök kialakulását akadályozzák meg. Szerepük tehát akár életmentő is lehet. Mit kell tudni a szedésükről? Hogyan hatnak pontosan?

    Nagy bajt jelezhet a gyakori orrvérzés véralvadásgátló gyógyszer szedése során

    Az orrvérzés igen gyakori panasz az emberek körében, melynek hátterében csak ritkán húzódik komolyabb probléma. Igen ám, de ha rendszeresen visszatér a gond, úgy érdemes utánajárni, mi is okozza.

    Véralvadásgátlók használata kismamáknál

    Előfordulhat, hogy véralvadásgátló injekciót kell alkalmaznia a kismamának a terhessége alatt, nélküle ugyanis nagy eséllyel kialakulnak akár életveszélyes vérrögök, amelyek nem csak az édesanya, hanem a baba életét is veszélyeztethetik. Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa válaszolt kérdéseinkre.

    Véralvadásgátló gyógyszerek: a kumarin

    A kumarinok a véralvadási faktorok aktiválásához szükséges K-vitamin hatását gátolják. Szedésük során K-vitamin hiányában nem tudnak funkcióképes alvadási faktorok keletkezni, és így csökken a vérrögök kialakulásának veszélye az érben.

    Véralvadásgátló mellett is kialakulhat trombózis

    A véralvadásgátló gyógyszerekről, azok, akik nem szednek ilyesmit, csak keveset tudnak. Sőt, akik szedik, azok sem mindig vannak tisztában azzal, hogy milyen szert, és hogy meddig kell szedniük.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Hüvelygomba és fogamzásgátló
    Sok nő küzd visszatérő hüvelyfertőzéssel, melyek között gyakori a gombás eredetű.
    Online konzultáció
    Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
    Allergiás?
    Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások