Fokhagymával a rák ellen

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

A hagymát és a fokhagymát már az ókori görögök és rómaiak is használták. A fokhagyma rég ismert egészségvédő hatásait a benne lévő antibiotikus elemeknek és antioxidánsoknak köszönheti, melyek segítenek a rákos megbetegedések elleni védekezésben is.

Emellett jelentős szerepe van az úgynevezett rossz- koleszterinszint és vérnyomás csökkentésében is. Napi egy gerezd fokhagyma fogyasztásával csökkentheti a mell-, gyomor-, prosztata-, bél- és nyelőcsőrák kialakulásának esélyét.

Ha a fokhagyma mellett sok zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, valamint a rendszeres mozgást is beiktatja életébe, a megbetegedés kockázatát tovább csökkentheti.

A fokhagyma természetes antioxidánsokat tartalmaz, emellett antibiotikus és vírusölő hatása is van. Gazdag kénben, flavonoidokban (melyek antioxidáns és gyulladásgátló hatásuknak köszönhetően védenek a sejtkárosodás ellen) és szelénben (mely segít a károsodott DNS helyreállításában). Különleges aromájáért az allicin nevű anyag a felelős, mely antibiotikus és gombaölő hatású. Az anyag olyan erős, hogy ha bőrre nagy mennyiségben kerül, képes sebet ejteni rajta, ám főzéssel csökken a hatása, mikrohullámú melegítés során pedig teljesen elveszíti egészségvédő hatását.

Természetesen a nyers fokhagymának van a legnagyobb egészségvédő hatása, ám ha el akarjuk kerülni az ezzel együttjáró rossz leheletet, számos fokhagymakészítmény áll a rendelkezésünkre. Rákmegelőzés céljából használhatjuk ezeket is, vagy a friss fokhagymát pirítósra, halra kenve. És ha azt veszi észre, hogy elkerülik a vámpírok, a napi kocogás könnyebben megy, valamint szexuális életében is javulás állt be, nos az csak további plusszt ad a rákmegelőzés mellett.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; forrás: allabout.com)
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Terhesség Terhesség

Hüvelyfolyás és hüvelyfertőzés terhesség idején? Vegyük komolyan! (x)

Az F-vitamin - avagy a telítetlen...

Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a...

A fokhagyma egészségre gyakorolt...

A fokhagyma különösen gazdag szerves kénvegyületekben, amelyeknek betegségmegelőző hatását jelenleg intenzíven vizsgálják. Emellett számos...

Fokhagyma - kiváló fűszer és...

Főzelékbe, sült húsra, levesbe, de akár nyersen is kitűnő eledel a fokhagyma, amit nem csak fűszer-, hanem egyenesen gyógynövényként tart számon a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.