• Fokhagymával a rák ellen

        Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

        A hagymát és a fokhagymát már az ókori görögök és rómaiak is használták. A fokhagyma rég ismert egészségvédő hatásait a benne lévő antibiotikus elemeknek és antioxidánsoknak köszönheti, melyek segítenek a rákos megbetegedések elleni védekezésben is.

        Emellett jelentős szerepe van az úgynevezett rossz- koleszterinszint és vérnyomás csökkentésében is. Napi egy gerezd fokhagyma fogyasztásával csökkentheti a mell-, gyomor-, prosztata-, bél- és nyelőcsőrák kialakulásának esélyét.

        Ha a fokhagyma mellett sok zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, valamint a rendszeres mozgást is beiktatja életébe, a megbetegedés kockázatát tovább csökkentheti.

        Hirdetés

        A fokhagyma természetes antioxidánsokat tartalmaz, emellett antibiotikus és vírusölő hatása is van. Gazdag kénben, flavonoidokban (melyek antioxidáns és gyulladásgátló hatásuknak köszönhetően védenek a sejtkárosodás ellen) és szelénben (mely segít a károsodott DNS helyreállításában). Különleges aromájáért az allicin nevű anyag a felelős, mely antibiotikus és gombaölő hatású. Az anyag olyan erős, hogy ha bőrre nagy mennyiségben kerül, képes sebet ejteni rajta, ám főzéssel csökken a hatása, mikrohullámú melegítés során pedig teljesen elveszíti egészségvédő hatását.

        Természetesen a nyers fokhagymának van a legnagyobb egészségvédő hatása, ám ha el akarjuk kerülni az ezzel együttjáró rossz leheletet, számos fokhagymakészítmény áll a rendelkezésünkre. Rákmegelőzés céljából használhatjuk ezeket is, vagy a friss fokhagymát pirítósra, halra kenve. És ha azt veszi észre, hogy elkerülik a vámpírok, a napi kocogás könnyebben megy, valamint szexuális életében is javulás állt be, nos az csak további plusszt ad a rákmegelőzés mellett.

        (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; forrás: allabout.com)
        Módosítva: 2011.03.13 16:06, Megjelenés: 2011.03.13 16:06
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Tenziós fejfájás

        Tenziós fejfájás

        Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

        Önálló fejfájás, messze a leggyakoribb fejfájástípus. Mik a jellemzői?

        Mozgásszervi betegségek

        Mozgásszervi betegségek

        Feövenyessy Krisztina

        Megelőzhető-e a mozgásszervi betegségek kialakulása? Mit tehetünk?

        Az időskori alultápláltságra figyelmet kell fordítani

        A sovány embereknek általában az anyagcsere lebontó folyamata zajlik gyorsabban, felfokozottan. Ez gyakran alkati kérdés, aminek genetikai háttere nyomon követhető. A soványabb testalkatú emberek többsége nem eszik tudatosan kevesebbet, noha sokan ügyelnek az egészséges étrend megválasztására, gyakran érzik azt, hogy többet esznek, mint kellene, mégsem híznak. Az alultápláltak szervezete ezzel szemben fontos tápanyagokból szenved hiányt, aminek következtében számos hiánytünet, hiánybetegség alakulhatnak ki náluk.

        A nyár hűsítő kedvencei - Fagylaltok és jégkrémek

        Perzselő napsütés - szinte vibrál a levegő a hőségben, mégis hosszú sor kígyózik az egyik cukrászda előtt... A nyár egyik legkedveltebb édes hűsítőjére várnak: mindenki fagylaltozással szeretné biztosítani magának a felfrissülést.

        A fokhagyma egészségre gyakorolt előnyös hatásai

        A fokhagyma különösen gazdag szerves kénvegyületekben, amelyeknek betegségmegelőző hatását jelenleg intenzíven vizsgálják. Emellett számos fokhagymakészítmény van forgalomban, amelyek szerveskén-tartalma meglehetősen változó, attól függően, milyen eljárással dolgozzák fel az alapanyagot.

        Fokhagyma - kiváló fűszer és gyógynövény

        Főzelékbe, sült húsra, levesbe, de akár nyersen is kitűnő eledel a fokhagyma, amit nem csak fűszer-, hanem egyenesen gyógynövényként tart számon a szakirodalom.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.