• A rossz főnök szívbetegséget okozhat

    Szerző: Független Hírügynökség

    Hozzá nem értő főnök alatt nemcsak feszült a munkahelyi légkör, hanem gyakrabban kapnak szívbetegséget a beosztottak - derítették ki svéd kutatók. A kockázat ráadásul halmozódik, minél tovább dolgozik valaki ugyanannál a cégnél.

    A stockholmi Karolinska Egyetem kutatói több mint 3 ezer férfi beosztottat kísértek figyelemmel csaknem 10 éven át. Az életkor 17 és 70 között volt. A kísérleti alanyokkal kérdőívet töltettek ki arról, hogy milyen a legfelső munkahelyi vezetőik vezetési stílusa, hogyan határozzák meg a feladatokat, hogyan kommunikálnak a beosztottakkal és hogyan adnak nekik visszajelzéseket.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A tíz év alatt azok körében történt a legtöbb szívprobléma, akik a legrosszabbra értékelték főnökeik hozzáértését. Az ilyeneknél 25 százalékkal gyakrabban történtek komoly szívbetegségek.

    A hosszú ideje egy helyen dolgozóknál 64 százalékkal volt magasabb a szívproblémák előfordulása.

    Az eredmény független volt a beosztottak végzettségétől, társadalmi helyzetétől, életvitelétől és más szívbetegségi kockázati tényezőktől.

    A svéd felmérésről a BBC brit közszolgálati hírportál adott hírt kedden.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.11.25 12:50
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A stressz növeli az érelmeszesedés kockázatát

    Az erős munkahelyi nyomásból eredő stressz 46 százalékkal növelheti az érelmeszesedés folyamatának előrehaladását azokban az emberekben, akik különösen érzékenyen reagálnak a stresszre - derült ki az amerikai School of Public Health in Berkeley kutatói által elvégzett tanulmányból.

    Egészséges pajzsmirigy - Mit tehetünk érte?

    Hazánkban a pajzsmirigyproblémák - elsősorban nők körében - népbetegségnek számítanak. Kevesek előtt ismert, hogy a betegség kialakulása helyes életmód és rendszeres vizsgálatok segítségével megelőzhető.

    Élet szívinfarktus után

    A félelem csak az egyike azoknak az érzelmeknek, amiket az infarktuson átesett beteg és családja megtapasztalhat. A szükséges kezelés mellett az életmódváltás és a betegség lelki feldolgozása is komoly kihívás.

    Ezt idézheti elő napjaink népbetegsége: a stressz

    A stressz nem csak a dolgozó emberek betegsége, nem kíméli a fiatalokat és az időseket sem. Eleinte szervezetünk még képes kompenzálni a túlhajszoltságot, de hosszú távon a stresszes életmódnak súlyos következményei lehetnek.

    Tartós fáradtság: ne halogassuk az orvosi kezelést!

    A krónikus fáradtságot gyakran mi okozzuk az életmódunkkal, de van, amikor ez az állapot betegséget jelez. Ha az alábbi tanácsokat megfogadva három hónap után sem érezzük magunkat frissebbnek, akkor érdemes utánajárni, mi okozza a tartós energiahiányt a szervezetben.

    Stresszes az élete? Komoly bajokat idézhet vele elő

    Az emberek többsége nap mint nap számtalan stresszhelyzetnek van kitéve, amelyek kezeletlenül szinte időzített bombaként fenyegetik az egészséget. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta az összefüggésekre és a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.