Házi gyógymódok nátha, megfázás esetén

WEBBeteg
frissítve:

A náthát (megfázást) okozó vírusok cseppfertőzéssel terjednek. Tünetei fokozatosan alakulnak ki, eleinte kaparó torok, orrfolyás, majd köhögés jelentkezik. Mi az, amit betegként is megtehetünk a gyógyulás érdekében?

Mikor elég a házi gyógymód és mikor nem?

Hajlamosító tényezők esetén egy egyszerű megfázás következtében is súlyosabb szövődmények léphetnek fel. Ezért gyermekek, idősek és valamilyen alapbetegségben szenvedők esetében a nátha tüneteinek jelentkezésekor azonnal orvoshoz kell fordulni.

Az egyébként egészséges felnőtteknek akkor kell orvoshoz fordulniuk, ha néhány napon belül nem szűnnek a tüneteik. A meghűlés szövődményeként felléphet arcüreggyulladás, középfülgyulladás, tüdőgyulladás, illetve fellángolhatnak az idült légzőszervi betegségek. Ritkán szívburok- és szívizomgyulladás is előfordulhat, ezért az elhúzódó meghűlést mindenképpen ki kell vizsgáltatni.

A nátha kezelését mindig az határozza meg, hogy mi okozza a tüneteket. Vírusos fertőzés kezelésében a legfontosabb a tünetek enyhítése. Segít a meleg, a párologtatás, az inhalálás vagy az infralámpa. Nagyon fontos a pihenés és a sok folyadék fogyasztása. Antibiotikumos kezelés csak akkor jöhet szóba, ha bakteriális felülfertőzés is kialakult.

A nyálkahártya egészsége

Az orrunk legjobban a tiszta, viszonylag magas nedvességtartalmú levegőt szereti. Egyéb körülmények között kevésbé ellenálló a kórokozók támadásaival szemben, és könnyen kialakul a nátha, főleg a téli hónapokban az alacsony hőmérséklet miatt, ugyanis a hidegben lehűl a nyálkahártya, és a kórokozók jobban el tudnak szaporodni.

Nátha, orrdugulás kezelésére használhatunk tengeri sós orrspray-ket, vagy a sós vizes orröblítést. Ezek nedvesítik az orrüreg nyálkahártyáját.

A tünetek enyhítését segíti a párologtatás (egyszerű gőzzel, esetleg gyógynövénnyel kombinálva: kamillával vagy orvosi zilízzel), az inhalálás vagy az infralámpa.

A növényi illóolajok serkentik az orrüreg- és a hörgők nyálkahártyáján lévő csillók mozgását, megkönnyítik a légzést, és elősegítik a váladék gyors távozását. A forró fürdőbe csöppentett illóolajok (maximum néhány csepp!) gyorsan szabaddá teszik a légutakat. Ügyeljen rá, hogy se a párologtató gőz, se a fürdővíz ne legyen túl forró, párologtatás során pedig tartsa csukva a szemét! Érzékeny egyéneknél az illóolajok allergiás reakciót válthatnak ki, ezek jelentkezésekor abba kell hagyni alkalmazásukat, és ha a tünetek egy napnál tovább fennállnak, orvoshoz kell fordulni! Csecsemők és két év alatti gyerekek esetében tilos az illóolajok alkalmazása bármilyen formában, mivel életveszélyes légzésleállást okozhatnak.

Lehetőleg kerülje azokat az anyagokat, amelyek ingerlik az orr nyálkahártyáját, így a dohányzást, a vegyi anyagokat és a szennyezett levegőt!

Sok pihenés

Betegen tilos sportolni, vagy bármilyen megerőltető fizikai tevékenységet végezni! Immunrendszerünknek szüksége van az energiára a kórokozókkal szembeni küzdelemhez, ezt biztosítjuk a pihenéssel. Ha fáradtnak, levertnek érzi magát (vagy különösen, ha lázas), ne sportoljon! Pihenjen és gyógyuljon meg teljesen! Aki náthás, köhög, orrvérzést tapasztal vagy lázas, és emellett sportol, az az egészségét kockáztatja. Ha betegen sportol, annak akár szívizomgyulladás is lehet a következménye!

Fontos a folyadékfogyasztás

A bőséges folyadékfogyasztás fontos a nyálkahártyák nedvesen tartásához, valamint az orrfolyással, tüsszögéssel, esetleges hőemelkedéssel elvesztett víz pótlásához is. Folyadékpótlásra a legalkalmasabb a szénsavmentes ásványvíz, a cukrozatlan, magas C-vitamin-tartalmú gyümölcslevek (pl. narancs, meggy). Szintén magas C-vitamin-tartalmú a csipkebogyóból készült tea, amelyet fogyaszthatunk pár csepp citromlével és mézzel.

Átjárható légutak

A megfázás, nátha könnyen okozhat arcüreggyulladást, amennyiben a kórokozókkal teli orrváladék nem távozik megfelelően, és nem szelelnek az orrmelléküregek. Alaposan fújja ki mindig az orrát, továbbá érdemes éjszakára egy további párnával megemelnie a fejét, megkönnyítve azt, hogy az orrváladék ne a garat irányába távozzon.

Immunerősítés gyógynövényekkel, táplálkozással

A bíbor kasvirág (Echinacea purpurea) kivonatot tartalmazó cseppek gyorsítják a gyógyulást, enyhítik a nátha okozta panaszokat. Gyerekeknél ne alkalmazzuk! Ajánlható az immunrendszer támogatására még a ginseng, a fokhagyma, a gyömbér is.

Immunrendszerünknek teljes értékű fehérjére, vitaminokra (A-, B-,C-, D-, E-vitaminra) és ásványi anyagokra (például cink, szelén) van szüksége ahhoz, hogy sejtjei védekezni tudjanak a kórokozókkal szemben. Ehhez hozzájárul a jól bevált, sovány húst tartalmazó erőleves, de több más fehérjeforrás is. Ezen kívül értékes minden vitamint és nyomelemet tartalmazó élelmiszer, elsősorban a friss zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonafélék.

Részetesen Immunerősítő étrendi tippek megfázás esetére

A házi gyógymódok alkalmazásához csak egyébként egészséges felnőtt emberek esetében folyamodjunk kezdődő, még enyhe tünetek esetén. Alkalmazásukkal kapcsolatban gyerekek esetében kérje ki gyermekorvos tanácsát! Ezek némelyike az orvosi terápia kiegészítéseként is alkalmazható, amennyiben bizonyos gyógyszerek szedése vagy betegségek megléte esetén nem ellenjavalltak, ezzel kapcsolatban kérdezze orvosát!

Vény nélkül kapható gyógyszerek

Az orrdugulás kezelésére használhat gyulladáscsökkentő orrcseppeket, ezek lelohasztják az orrnyálkahártya duzzanatát, ám a hozzászokás veszélye és az orrnyálkahártyát kiszárító hatásuk miatt egy hétnél tovább nem alkalmazhatók. Ezek helyett használhat enyhe gyulladáscsökkentő hatással rendelkező gyógynövényes orrkenőcsöket, légzéskönnyítő mellkenőcsöket, ám az orr- és mellkenőcsök három éves kor alatt nem alkalmazhatók!

A köhögéscsillapító, gyulladásgátló hatású lándzsás útifű kivonatot tartalmazó szirupok is alkalmazhatók előírás szerint a torokban jelentkező kaparó érzés enyhítésére. 3 éves kor alatt nem alkalmazható.

A láz kezelésére többféle hatóanyag áll rendelkezésre, amik azonban nem magát a betegséget gyógyítják, csak a tüneteket enyhítik. A megfázás esetén alkalmazható lázcsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyszerek egyidejű alkalmazása tilos.

Megelőzni jobb, mint kezelni

A legjobb megelőzni a vírus okozta náthát, ennek érdekében figyeljen oda a megfelelő higiéniás szabályok betartására, hazaérkezve mindig mosson alaposan kezet. Táplálkozzon egészségesen, fogyasszon sok zöldséget, gyümölcsöt, és sportoljon rendszeresen immunrendszere egészségének megőrzése érdekében.

WEBBeteg összeállítás

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.