A hőséget követő hidegfront egészségügyi kockázatai

Szerző: Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat

A jelenlegi hőség és a hamarosan ezt követő hidegfront érkezése különösen a kisgyermekek, idősek és a krónikus betegségben szenvedők esetén fokozott egészségügyi kockázattal járhat.

A hidegfrontra jellemzően lehűl a levegő, csökken a páratartalom, emelkedik a légnyomás. A front alatt az arra érzékenyek fejfájásra, a szívbetegek mellkasi szorító fájdalomra panaszkodhatnak. A vérnyomásproblémákkal küszködők tarkótáji nyomást, fejfájást érezhetnek. Növekszik a szervezet görcskészsége, vese-, epegörcsök léphetnek fel.

Az időjárás-változás és az esetleges viharokat kisérő szelek migrénes fejfájást is okozhatnak. Az ízületekben reumás fájdalmak léphetnek fel. Viselkedést is befolyásolhatja a hidegfront: agresszívebbé válhatunk, gyerekek élénkebbek, szétszórtabbak lehetnek.

Pollenérzékenyek számára szóló külön figyelmeztetés, hogy az esőket követően, 1-2 órával megnövekszik a levegőben az allergiát kiváltó pollenallergének mennyisége, ami asztmás rohamokat válthat ki. Jelenleg a pázsitfűfélék és a csalán virágporszemei találhatók országszerte közepes és magas koncentrációban a levegőben. A jelzett allergiában szenvedőknek nem javasoljuk a vihar utáni sétát.

A hőhullám utáni 1-2 napos lehűlés azonban kedvező hatású, szervezetünk regenerálódhat a nagy hőterhelés után.

A hidegfrontot megelőzni nem lehet, de a hatásait enyhíthetjük. A vitaminokban gazdag, egészséges táplálkozás sokat segíthet csakúgy, mint a megfelelő (napi 2-3 liter) folyadékbevitel. Ha vese-, szív- vagy anyagcsere-betegségben szenved, tartsa be kezelőorvosa utasításait a napi fogyasztható folyadékmennyiséget illetően!

Egészségügyi panaszok esetén amennyiben a tünetek nem enyhülnek, érdemes orvoshoz fordulni.

Ha a front miatt ingerlékenyebbek, stresszesebbek vagyunk, próbáljunk meg tudatosan türelmesek lenni egymással és kiemelten figyeljünk oda a közlekedésben.

Olvasson tovább! Frontérzékenység: hogyan hatnak szervezetünkre a frontok és miként enyhíthetjük hatásukat?

(ÁNTSZ)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tíz fontos magnéziumvegyület és...

A magnézium több mint 300 olyan metabolikus reakcióban játszik szerepet, amelyek létfontosságúak az egészségünk szempontjából. Magnéziumpótlásra...

Az időjárás változásainak...

Nagyon sok ember érzékeny az időjárásra, ezt a jelenséget a szaknyelvben meteoropátiának is nevezik. A meteoropátia bizonyos körülmények között a...

Az időjárás hatásai a betegségekre

Az időjárás változásának különféle formái más-más befolyással vannak a szervezetünkre. Az új időjárási helyzet következtében létrejövő...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.