A hőséget követő hidegfront egészségügyi kockázatai

Szerző: Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat

A hőséget követő hidegfront érkezése különösen a kisgyermekek, idősek és a krónikus betegségben szenvedők esetén fokozott egészségügyi kockázattal járhat.

A hidegfrontra jellemzően lehűl a levegő, csökken a páratartalom, emelkedik a légnyomás. A front alatt az arra érzékenyek fejfájásra, a szívbetegek mellkasi szorító fájdalomra panaszkodhatnak. A vérnyomásproblémákkal küszködők tarkótáji nyomást, fejfájást érezhetnek. Növekszik a szervezet görcskészsége, vese-, epegörcsök léphetnek fel.

Az időjárás-változás és az esetleges viharokat kisérő szelek migrénes fejfájást is okozhatnak. Az ízületekben reumás fájdalmak léphetnek fel. Viselkedést is befolyásolhatja a hidegfront: agresszívebbé válhatunk, gyerekek élénkebbek, szétszórtabbak lehetnek.

Pollenérzékenyek számára szóló külön figyelmeztetés, hogy az esőket követően, 1-2 órával megnövekszik a levegőben az allergiát kiváltó pollenallergének mennyisége, ami asztmás rohamokat válthat ki. Jelenleg a pázsitfűfélék és a csalán virágporszemei találhatók országszerte közepes és magas koncentrációban a levegőben. A jelzett allergiában szenvedőknek nem javasoljuk a vihar utáni sétát.

A hőhullám utáni 1-2 napos lehűlés azonban kedvező hatású, szervezetünk regenerálódhat a nagy hőterhelés után.

A hidegfrontot megelőzni nem lehet, de a hatásait enyhíthetjük. A vitaminokban gazdag, egészséges táplálkozás sokat segíthet csakúgy, mint a megfelelő (napi 2-3 liter) folyadékbevitel. Ha vese-, szív- vagy anyagcsere-betegségben szenved, tartsa be kezelőorvosa utasításait a napi fogyasztható folyadékmennyiséget illetően!

Egészségügyi panaszok esetén amennyiben a tünetek nem enyhülnek, érdemes orvoshoz fordulni.

Ha a front miatt ingerlékenyebbek, stresszesebbek vagyunk, próbáljunk meg tudatosan türelmesek lenni egymással és kiemelten figyeljünk oda a közlekedésben.

Tovább Frontérzékenység: hogyan hatnak szervezetünkre a frontok és miként enyhíthetjük hatásukat?

(ÁNTSZ)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egy kevéssé ismert, mégis gyakori...

A szex olyan tevékenység, amely az emberek nagy többsége számára kellemes, normális körülmények között kívánatos és kielégítő élmény....

Az ismeretlen eredetű láz

Az elmúlt évek jelentős diagnosztikus fejlődése ellenére az ismeretlen eredetű láz (FUO) okának kiderítése még mindig jelentős kihívást jelent....

Az időjárás változásainak...

Nagyon sok ember érzékeny az időjárásra, ezt a jelenséget a szaknyelvben meteoropátiának is nevezik. A meteoropátia bizonyos körülmények között a...

Az időjárás hatásai a betegségekre

Az időjárás változásának különféle formái más-más befolyással vannak a szervezetünkre. Az új időjárási helyzet következtében létrejövő...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.