Figyeljünk jobban a férfiak egészségére!

Szerző: WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró

Egyre gyakrabban halljuk a betegségek megelőzését szolgáló figyelemfelhívást: Az orvosi szűrővizsgálatok életet menthetnek! A nők többsége ezt komolyan is veszi, míg az erősebb nem képviselői közül sokan homokba dugják a fejüket. Mondván, velük úgysem történhet semmi baj. Téves felfogás, elmaradott gondolkodásra vall ezt hinni.

El tudják képzelni, milyen felelősséget ró a feleség vállára, amikor férje furcsa viselkedésére, lehangoltságára, életuntságára magának kell a válaszokat megtalálnia? Hogy miért? Férjem-uram ugyanis nem hajlandó kimozdulni a besötétített szobából, a némaságból, levert hangulatból. A bejelentett időre pedig esze ágában sincs elmenni a pszichiáterhez. Mit tesz a kétségbeesett feleség? Az orvossal előbb telefonon, majd személyesen megbeszéli, hogy mi a teendő férje tüneteinek ismeretében. Depresszió. Házhoz érkeznek a receptre felírt pirulák. Nem túl hivatalos megoldás, de a cél szentesíti az eszközt. Ezután, már csak azt kell a feleségnek megértetnie párjával: az alkoholt, és a napi két doboz cigit muszáj mellőznie. Annál is inkább, mert pár éve átesett egy szerencsés kimenetelű szívinfarktuson, és a koleszterinszintje is az egekben van a vérnyomásával együtt.

Csak akkor fordulnak orvoshoz, ha már nagy a baj

A fenti problémák számos magyar férfi életét keserítik, ennek ellenére sokan csak későn mennek orvoshoz. Csakhogy Európában a 15-65 éves korosztály körében a férfiak halandósága kétszer nagyobb, mint a nőké. Az idő előtti halálozások okai között kiemelt helyet foglalnak el a rákos megbetegedések, valamint a szív-, érrendszeri kórságok.

Jó pár éve már nem hangzik hitelesen, ha azt mondják a férfiak: sokkal többet dolgoznak párjuknál, így hamarabb leesnek a lábukról. Kifogás. Ma már a nők nagy része olykor kétszer annyi munkát végez, mint némelyik férfi, csakhogy bokros teendőik, és a gyermeknevelés mellett, beiktatják a kötelező, valamint az ajánlott orvosi szűrővizsgálatokat. Ennek is köszönhető, hogy a nők 10- 12 évvel tovább élnek, mint a férfiak. Az asszonyoknak a betegségek megelőzésének szemléletére is meg kellene tanítaniuk a férfiakat, ha ezt maguktól nem értik meg.

A legtöbben merevedési zavar miatt fordulnak orvoshoz

Az eddigi tapasztalatok azt igazolják, hogy jelentős részüknél a rosszindulatú prosztatadaganat miatti operáció következménye a potencia rendellenesség. A műtött betegeknek számára is van remény, a szakszerű ellátással szexuális életük helyreállítható. A férfi változókorral, a férfi klimax tüneteinek felismerésével, kezelésével is foglalkoznak a klinika munkatársai. Jó tudni, hogy a férfi hormonális változókor tünetei lehetnek: a fáradékonyság, az izomtömeg csökkenés, a merevedési zavar, az álmatlanság, a csontritkulás, a koncentrálóképesség hiánya, az alvászavar, a libidó csökkenése, hangulatingadozás, izzadás, testsúlyváltozás. Az andrológiai szakrendelésre beutalóval, előjegyzés alapján lehet jelentkezni. A páciens beutalót, a háziorvostól, vagy szakorvostól kérhet.

Fájdalommentes szűrővizsgálatok a megelőzés érdekében

A rendszeres tüdőszűrés, a prosztatavizsgálat, a belgyógyászati különféle kontrollok mind megelőzhetővé tennék a férfiak korai halálozását.

Magyarország vezető helyet foglal el mind a mentális betegségekben, melyek egyre gyakrabban végződnek öngyilkossággal, mind a tumoros- és érrendszeri betegségekben. Az Európai Unió tagállamaiban az 50 év feletti férfiak közül 3 millióan szenvednek prosztatarákban, aminek szűrése, kézzel történő vizsgálata, fájdalommentes, és ami kiegészül egy speciális vérvizsgálattal. Aki ezt nem kerüli ki, a saját életét mentheti meg. Ráadásul az időben felismert prosztata tumor jól, és eredményesen kezelhető a speciális készítményekkel.

A férfiak körében megnőtt a tüdő-, a vastag-, és végbélrák, az agyvérzés, és a szívinfarktus aránya is hazánkban. A szűrővizsgálatok életet menthetnek, ezért érdemes 30 év alatt kétévente, a fölött évente felkeresni a házi-, üzemorvost, akitől a páciens minden útmutatót megkap a szakrendeléseken történő szükségszerű vizsgálatokról.

A fiatal férfiaknak például családalapítás előtt érdemes egy általános állapotfelmérést kérni a családorvostól. Emellett a legnagyobb jó tett az egészség karbantartásáért: a helyes táplálkozás-, és életmód, a túlsúly elkerülése, az alkohol mértékletes fogyasztása, a dohányzás elhagyása, és a rendszeres mozgás beépítése a mindennapokba. Ez lehet séta, gyaloglás, kocogás, kerékpározás, úszás, kerti munka, s bármilyen kíméletes sport. Ugyancsak lényeges: újra kell tanulni értékelni, és élvezni az élet legkisebb örömét is, s mindig legyen a tarsolyban valamilyen pozitív célkitűzés.

Mire figyeljenek a férfiak?
  • Laborvizsgálatot csak beutalóval: 35 év alatt 2 évente, fölötte évente kérjenek a háziorvostól, vagy a szakorvosuktól. Fény derülhet egyebek mellett a koleszterin-, a vércukorszint-, a vérzsír betegségére, a máj-, a hasnyálmirigy, és a veseműködés-, valamint a vérképzőszervi eltérésekre is.
  • Bőrgyógyászati kontroll beutaló nélkül 40 év felett, évente.
  • Tüdőszűrés: 30 év alatt beutalóval, azon túl, kétévente küldik a behívót, sajnos nem minden településen. Járjunk utána!
  • Urológia kontroll beutaló nélkül: panasz esetén azonnal, 50 év felett pedig évente ajánlott a prosztata vizsgálat.
  • Vastag-, és végbélvizsgálat: beutalóval 45 éven túl évente, rendellenesség esetén azonnal a háziorvoshoz kell menni. Akiknek a családjában volt hasonló betegség, azoknak már 40 év felett szűrésen kellene részt venniük, akkor is, ha panaszmentesek.
  • Szív-, és érrendszer: a normál értékfelnőtt korban 140/ 90Hgm. A vérnyomás, és az életmód ismerete mellett EKG -, szívultrahang-, és terheléses vizsgálat szükséges. Ha már előfordult szívinfarktus, szívritmuszavar, stroke, és stresszes életet él a páciens, akkor 45 év felett kötelező a kardiológiai ellenőrzés.
  • Fogászat-, szájüreg vizsgálat, és szemészet beutalóval: évente ajánlott.
  • Andrológiai betegségekkel, vagyis férfigyógyászattal foglalkozó központok működnek Magyarország nagyobb városainak egészségügyi intézményeiben, melyek az urológia osztályok gyógyító, megelőző tevékenységéhez kapcsolódnak elsősorban. Az andrológia, a férfigyógyászat számos területét öleli fel. Köztük a legfontosabb: a meddő házaspárok kivizsgálása, a nemzésképtelen férfiak kiszűrése, kezelésük elősegítése. A szakemberek ezekben a központokban együttműködnek a társszakmákkal, mint például a központi laboratóriummal, ahol hormon- és speciális genetikai vizsgálatot végeznek, valamint a genetikai központtal, ahol a genetikai zavarokat diagnosztizálják.

Elszomorító adatok születtek Magyarországról

Az Európai Uniós felmérésekből kiderül: azokban az országokban, ahol rosszabb az emberek, a férfiak életminősége, nincs munkájuk, kevés pénzt keresnek, rosszul táplálkoznak, és a stressz uralja életüket, hamarabb válnak alkoholistává, erős dohányossá, depresszióssá. Ezek következménye lehet a tüdő-, a hasnyálmirigy-, a máj-, és a gyomor-, vastagbélrák, valamint az agyvérzés, és a szívelégtelenség. Hazánk sajnos ezekben a betegségekben dobogós helyen áll. Az egészséggel, és az életminőséggel való elégedettség az Európai Unió 27 tagállamában megkérdezett férfiak körében: Svájcban, Belgiumban, Ausztriában magas. A magyar férfiak a legelégedetlenebbek egészségi-, és mentális állapotukkal.

A legújabb kutatások szerint a középkorú férfiak különösen kritikus időszakot élnek. Az élet delén sokan küzdenek szív-, és érrendszeri betegségekkel, magas százalékban fordul elő a szívinfarktus, a hirtelen szívhalál, és sajnos a daganatos betegségek okozta halálozások aránya is jelentős. Sokan elveszítették a munkahelyüket, egzisztenciájukat, s ezért nem képesek megfelelni korábbi családfenntartó szerepüknek, aminek hatására sokkal zaklatottabb életet élnek. A stressz kezdetben csak az életminőséget rontja, majd kikezdi és megbetegíti a szervezetet is. A férfiakra leselkedő veszélyeket tovább növeli az a tény, hogy többségük megelőző rákszűrésre, és orvosi vizsgálatra sem megy el, hiába ingyenesek ezek az ellenőrzések.

Másfelől viszont, az aktívan dolgozó férfiak munkahelyük megtartása érdekében, gyakorta erejükön felül vállalnak plusz feladatokat, ami komoly kimerültséghez, alvászavarhoz, neurotikus kórságokhoz, és egyéb súlyos egészségkárosodáshoz vezethet - tudtuk meg Bakos László belgyógyász főorvostól. Nem csoda, ha a szakemberek azt mondják, a férfiak rövidebb élettartamáért valójában maguk a felelősek, és nem feltétlenül a gének, noha utóbbiak szerepe sem elhanyagolható.

Nemrégiben a 40- 69 éves férfiak körében végzett felmérések azt igazolták, hogy a jelenlegi hazai halálozási mutató rosszabb, mint 80 évvel korábban. Noha az orvostudomány sokat fejlődött, és javult az egészségügyi ellátás, mégis több férfi veszíti életét 65 éves kora előtt napjainkban, ami elkerülhető lehetne a megelőző vizsgálatokkal.

(WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Várandósság és ajakherpesz Várandósság és ajakherpesz

Egy hatékony módszer az ajakherpesz megelőzésére és kezelésére. (x)

Gluténérzékenység Gluténérzékenység

Kései felismerése súlyos felszívódási zavarhoz, tápanyaghiányhoz vezethet.

Mit tehetünk a szívbetegségek...

A szívbetegség az egyik vezető haláloknak számít hazánkban, hozzájárulva akár rokkantsági és egyéb megváltozott munkaképességgel együtt járó...

Hatás mellékhatás nélkül? A...

A betegek a recept nélkül vásárolható termékek közül sokszor a növényi készítményeket választják, abban a meggyőződésben, hogy az nem...

Lakossági szűrővizsgálatok - Mikor?...

A XXI. században (szemben a XIX. és XX. századdal) már nem a különböző fertőzések jelentik a legnagyobb egészségügyi problémát, hanem az egyre...

A leggyakoribb daganatok tünetei, és...

Magyarországon jelenleg olyan megbetegedések okozzák a halálozás nagy részét, melyek jelentős része megelőzhető, illetve korai stádiumban...

Kiszámoltuk: valószínűleg ennyi...

Évente összesen legalább 200 napos előjegyzési idővel kell számolnia egy egészségtudatos felnőtt embernek, ha arra szánja az idejét, hogy...

A terhesség során kötelező...

A terhesgondozást Magyarországon a szülész-nőgyógyász szakorvos, a szülésznő, a családorvos és a védőnő együtt végzi. Célja a magzat és az...

Húsz perc alatt kiderülhetnek rejtett...

Reggel kikel az ágyból és fáj minden mozdulat. Elmenne futni, de sajog a térde. Felvenné a kedvenc magas sarkúját, de már a gondolatától is kirázza...

Sorstársként tekintenek rám a...

Az interjú megjelenésének idején megérdemelt szabadságát tölti Tihanyi Éva, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Onkoterápiás Intézet...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.