• Megfontoltan válasszon matracot az éjszakai pihenéshez!

    Szerző: emineo.hu

    Az alvás életünk egyik legfontosabb része, hiszen a kialvatlanság hosszabb távon koncentrációhiányhoz, hangulatingadozáshoz vezethet, vagy következménye lehet hormonális-, idegrendszeri-, mozgásszervi-, vérkeringéssel kapcsolatos betegségeknek. Nem mindegy tehát, milyen matracot választunk. Fontos, hogy éjszaka tehermentesítsük a gerincoszlopunkat.

    Valószínűleg már mindenki ébredt úgy reggel, hogy fájt a dereka, vagy a nyaka anélkül, hogy előző nap bármilyen megerőltető testmozgást végzett volna. Ilyen esetekben nem árt elgondolkodni, vajon megfelelő-e az ágyunk, vagy a matracunk, amelyen több órát töltünk el pihenés közben.

    Tóth Adrienn, az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ gyógytornásza szerint az a legfontosabb, hogy éjszaka minél jobban tehermentesítsük a gerincoszlopunkat, hiszen a csigolyák közötti porckorongok ilyenkor tudnak regenerálódni, vízzel telítődni. Fekvő helyzetben ugyanis kisebb a rájuk nehezedő terhelés, mint ülő, illetve álló helyzetben. Nemcsak a gerincoszlopra kell azonban gondolni, fontos, hogy a gerinc melletti izmok is ellazult állapotban legyenek alváskor. Ha nem megfelelő matracot választunk, vagy már több éve használt és kifeküdt a matrac, akkor a gerinc egyes szakaszaira nagyobb teher kerül, és ez a porckorongok jelentősebb igénybevételét jelenti.

    -  Érdemes körültekintően, megfontoltan ágyat és matracot választani, hiszen így valósul meg, hogy a porckorongra eső nyomás kiegyenlítődjön, az izmok pedig ellazult állapotban legyenek – vélekedik Tóth Adrienn. – A megfelelő ágykeret kiválasztásánál figyelembe kell venni a magasságunk, hogy teljes nyújtózáskor is kényelmesen elférjünk rajta. Fontos szempont, hogy két lécsoros legyen, hiszen a felső lécsor alkalmazkodik a test vonalához, az alsó pedig védi a  gerincet attól, hogy besüppedjen.

    Hirdetés

    De milyen a megfelelő matrac?

    Kemény legyen? Puha? Amikor matracot választunk, elsődleges szempont a súlyunk! Egy kemény matrac ugyanis nagyobb súly alatt puhává tud válni, míg egy filigrán alkat esetében már túl kemény lehet.

    -  Párok esetében azt szoktuk tanácsolni, ha a súlyuk között több mint 30 kilónyi különbség van, akkor érdemes két, egyszemélyes matracot vásárolni. Ez azért célszerű, mert ha a nehezebb személy súlyára választanak matracot, akkor a másik félnek túl kemény lesz az alvófelület, ha viszont a könnyebb partner súlyához alkalmazkodva választanak, akkor a pár másik tagja teljesen belesüllyed az ágyba – tette hozzá a gyógytornász.

    A testsúly mellett fontos szempont az is, hogy milyen az egyes gerincszakaszok alátámasztása. A tökéletes matrac úgynevezett háromzónás: középen kemény, így  a háti és ágyéki gerincszakasz alátámasztása megfelelő minden alvóhelyzetben, míg a fejnél és a lábnál puhább.

    Alvás hason fekve

    Arról sem szabad megfeledkezni, milyen testhelyzetben alszunk, hiszen oldalt fekve fontos, hogy a váll és a medence belesüppedhessen a matracba, míg derékrésznél egy határozottabb alátámasztás kell.

    Ha süppedést tapasztalunk a matracon, ha a rugózata kényelmetlen, nem ébredünk pihenten, derék- vagy hátfájással indítjuk a napot, ha a testsúlyunk jelentősen változott és ha matracunk 5-8 évesnél régebbi, tanácsos cserén gondolkodnunk. Ne kapkodja el a vásárlást, próbálja ki a szaküzletben is a matracot, ez ma már teljesen elfogadott mindenhol.

    További tanácsok

    (Forrás: Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ)

    Módosítva: 2020.08.19 20:06, Megjelenés: 2015.03.03 21:41
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    MTI

    A védekezés alapvető eleme a maszk szigorú és szabályos használata.

    A dohányzás káros hatásai

    A dohányzás káros hatásai

    Dr. Diószegi Judit

    Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és betegségnek teszi ki magát.

    Az F-vitamin - avagy a telítetlen zsírsavak

    Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a vegyületeket a vitaminok csoportjába, ugyanis a szervezetünk egészséges működéséhez nagyobb mennyiség szükséges belőlük, mint a többi vitaminból.

    Az egészséges, pihentető alvás záloga

    Amikor az alvás szót halljuk, legtöbbünk a pihentető, nyugodt éjszakai pihenésre gondol, amely testi-lelki regenerációnkat szolgálja. Sokan vannak azonban, akik valamilyen ok miatt még konkrét betegség hiányában sem képesek az éjszakát nyugodt, kellemes alvással tölteni.

    Mi a testhőmérséklet normál tartománya?

    A normális testhőmérséklet számos tényezőtől függ, ideértve az adott személy korát, nemét és aktivitási szintjét.

    Hogyan segíthet a babának, hogy átaludja az éjszakát?

    Sok szülő belefáradt már abba, hogy éjszakáról éjszakára órákat van ébren kisbabája sírása miatt. Az alábbi tippekkel segíthet gyermekének átaludni az éjszakát.

    Alvási apnoe - Miért fontos a szűrés?

    Az alvási apnoet napjainkban súlyos betegségnek tartják, amely a mindennapokra és a párkapcsolatra gyakorolt káros hatása mellett számos szövődményt idézhet elő, illetve megnöveli más betegségek kockázatát.

    Az alvászavar és típusai

    Az alvás alapvető létszükséglet a szervezet - így az idegrendszer - számára a regenerálódáshoz, szerepe mind mennyiségi, mind minőségi szempontból meghatározó. Elengedhetetlen a megfelelő szellemi és fizikai tevékenység végzéséhez.

    Alvásproblémák? - Tippek a nyugodt pihenéshez

    Sokan szenvednek alváshiánytól, de kevesen tudják, hogy a helyes alvási higiéné kialakítása mellett akár gyógyszer nélkül is legyőzheti az alvásproblémákat.

    Kielégítő alvás - Kiegyensúlyozott mindennapok

    Az egészséges élet alappillére a kielégítő alvás. Napjainkban egyre inkább hangsúlyos szerepet kap a megfelelő fekvőhely kialakítása. Ha belegondolunk, a napunk 24 órájából optimális esetben 8 órát alvással töltünk, ami az életünk egyharmadát jelenti.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA