Enyhe égési sérülésre a csapvíz a leghatásosabb gyógyír

Emineo Magánkórház
megjelent:

Háztartási baleset, napozás utáni fájdalmak, egy sportolás közben szerzett sérülés: nyáron számos lehetőség nyílik arra, hogy égési sérülést szenvedjünk.

Bár a népi hagyomány több házi gyógymódot ismer ezek kezelésére, a szakember mégis azt mondja, a legfontosabb ebben a helyzetben azt kideríteni, elégséges-e az otthoni ellátás, vagy orvosi kezelésre van szükség.

Előfordulnak olyan helyzetek, amikor nem tudunk elég körültekintőek lenni és nagy hő hatására megsérül bőrünk felső, súlyosabb esetekben alsóbb rétege is. Az égési sérülések esetében mindig azt a legfontosabb megállapítani, mennyire súlyos a károsodás.

Égési sérülések fokozatai

  • Az első fokú sérülés a leggyakoribb. Ezt okozhatja túlzásba vitt napozás, bármilyen, figyelmetlenségből adódó rossz mozdulat (pl. vasalás, főzés, sütés közben), mechanikus irritáció. Utóbbi esetében, miközben bőrünk egy felülethez súrlódik, hő keletkezik, ez pedig sérülést eredményez. Ezekben az esetekben piros, feszes, fájdalmas a bőrfelület.
  • Másodfokú égés esetén, egyelőre még kisebb területen hólyagok is kialakulnak, hiszen nemcsak felületi, hanem eggyel mélyebb réteget érintő sérülés történik. Leginkább háztartási balesetek során, a forró víztől, a vasaló, a sütő miatt szenvedhetünk el ilyen jellegű kellemetlenséget.
  • A harmadfokú égési sérülés elsősorban üzemi, elektromosság okozta baleset során szenvedhető el, a tünetek pedig nemcsak nagyobb területen megjelenő hólyagok formájában jelennek meg, de ezek gennyet is tartalmaznak és a hólyagok közötti bőrfelület is elhal.
  • A negyedfokú a legsúlyosabb: ilyenkor nagy kiterjedésű, fekete, elhalt bőrfelülettel jár a károsodás.

Dr. Börzsei-Knoll Veronika, az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ egyik szakmai vezetője elmondta, attól függően, mennyire súlyos a sérülés és testünk hány százalékát érinti, annak megfelelően kell orvoshoz fordulni.emberi test

- Az orvostudományban a Wallace-szabályt használják annak megállapítására, mennyire súlyos egy égési sérülés, milyen kezelést igényel annak ellátása – mondta Dr. Börzsei-Knoll Veronika. – A módszer kilenc százalékos területekre osztja a testünket. Ha már 35-40 százalékos az égett terület, akkor súlyos sérülésről beszélünk és haladéktalanul mentőt kell hívni, a beteget pedig kórházba kell szállítani.

A két legenyhébb fokozat esetében azonban otthon is kezelhető a sérülés. Az égett felületet tanácsos 15-25 percre hideg, folyó csapvíz alá tenni, hogy lehűtsük az érintett testrészt. Így lassíthatjuk a további sejtek elhalását, emellett remek fájdalomcsillapító hatása is van.

Jeget ne használjunk, mert azzal nagyobb kárt okozhatunk, mivel lefagyasztjuk a megsérült részt.

Ugyancsak ne alkalmazzunk kenőcsös, tejfölös, hintőporos módszereket, mert elfertőződhet a seb. Az égett felületen keresztül ugyanis könnyebben utat találnak a baktériumok a szervezetben.

A minél gyorsabb gyógyulás érdekében a sebre egy tiszta, steril gézlapot helyezzünk és a hólyagokat se lyukasszuk ki!

- Ha napozás közben ég le a bőrünk, azt javaslom, vegyünk a patikában erre való spray-t és naponta többször fújjuk be vele a megsérült részt.

Nem javaslok további napozást, öltözetben pedig a pamut, vászonruhákat tanácsolom, amelyek nem irritálják tovább a bőrt – tette hozzá a doktornő, aki nyáron gyakrabban lát el kollégáival az Emineo baleseti ügyeletén égési sérüléseket.

Amennyiben maró gázok, gőzök elszabadultak, megsérülhet orrunk nyálkahártyája is, beduzzadhat a nyelvünk, fulladhatunk – ebben az esetben azonnal szakorvoshoz kell fordulni, akárcsak, ha nagyobb területet érint az égési sérülés.

Amíg kiérkezik a mentő, célszerű valamilyen alkohol- és cukormentes folyadékkal itatni a beteget, valamint jó hatással lesz a szervezetre a C-, E- és cinkpótlás is.

A magán baleseti ügyeleten, amilyen az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központban van, nem kell hosszú órákat várakozni a betegeknek, mert azonnali ellátásban részesül minden hozzájuk érkező páciens a hét minden napján, - hétvégén is - reggel 8 és este 8 között.

/www.emineo.hu/

Cikkajánló

Immunrendszer
Immunrendszer

Mi kell ahhoz, hogy jól működjön? (x)

Hurutos köhögés
Hurutos köhögés

Hurutoldó gyógynövények és készítmények.

WEBBeteg - Dr. Ács Gábor, oxyológus †
Budai Allergiaközpont - Dr. Garaczi Edina, bőrgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Piroskáné Hajdu Petra, újságíró
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.