Megelőzi a fogszuvasodást az új cukorka

Szerző: WEBBeteg - S.J., újságíró

A fogorvosok gyakran figyelmeztetnek arra, hogy a túl sok cukorka fogyasztása fogszuvasodást okozhat. Ezt az állítást Christine Lang cáfolja meg, aki a kollégáival együtt létrehozott egy olyan édességet, ami nemcsak nem árt, de még használ is a fogaknak.

A streptococcus mutans baktérium egy olyan savtermelő baktérium, ami az egyik legfőbb okozója a fogszuvasodásnak. Ezt a baktériumszintet csökkenti a kefírben található lactobacillus paracasei, aminek a semlegesített mintáit tartalmazta a cukorka.

A cukormentes édesség hatását hatvan önkéntesen tesztelték, másfél napon keresztül. A kutatásban résztvevő embereket három csoportra osztották. Az egyik csoport egy milligramm, a másik csoport két milligramm lactobacillus paracasei tartalmazó cukorkát kapott. Az utolsó csoportba tartozó emberek édességében nem volt baktérium, annak ellenére, hogy ugyanazt az ízt érzékelték. A résztvevőknek összesen öt cukorkát kellett elfogyasztaniuk a megadott időtartam alatt.

A lactobacillus paracasei baktérium tartalmú cukorkát fogyasztó önkéntesek körülbelül háromnegyedénél azt állapították meg, hogy másnapra lényegesen lecsökkent a nyál streptococcus mutans szintje. A cukorka a jótékony hatású baktériumokra nem volt hatással, ezért elképzelhető hogy a jövőben jobb választás lesz a fogszuvasodás megelőzésére, mint más probiotikumok.

Miért alakul ki a fogszuvasodás?

Hol tart a fog szuvasodása?

Amennyiben a folyamat a zománc legfelső rétegét érinti, akkor megfelelő fogmosással, fluoridos fogkrémek, zselék használatával még megfordítható. Az idő előrehaladtával a folyamat egyre mélyebb rétegeket érint, elérve a dentint, illetve végül a fogbelet - innentől a folyamat visszafordíthatatlan.

A fogszuvasodásért nem kifejezetten a cukorkák, hanem a fog felületén lévő baktériumok felelősek, a kialakulása soktényezős folyamat, szükségesek hozzá a szájban lévő baktériumok, illetve a megfelelő táplálék.

A teljesen megtisztított fogon, már 20 perc múlva megindul a plakk-képződés. A plakk a fogak, fogpótlások felszínén összegyűlő, azok felszínéhez erősen tapadó baktériumok összessége, amely csak mechanikai tisztítással, dörzsöléssel távolítható el.

Ha a zománc felszíne és a rajta lévő plakk között zajló biokémiai folyamatok eredményeként, a ph a kritikus érték (ph 5,2-5,7) alá csökken, a zománcból ásványi anyagok oldódnak ki.

A fogszuvasodás időben előrehaladó folyamat. Meghatározó a fog helye a fogsorban (minél hátrább áll egy fog, annál inkább hajlamos fogszuvasodásra), a fog koronájának anatómiai adottságai, a fog áttörésének időpontja.

Alakulását az elsődleges tényezőkön túl (baktériumok, táplálék), másodlagos tényezők is befolyásolják, így például a kor, a nem, a nyál összetétele, genetikai tényezők, földrajzi elhelyezkedés, szociális és gazdasági tényezők.

(WEBBeteg - S.J., újságíró)

Módosítva: 2013.12.19 13:21, Megjelenés: 2013.12.19 13:21
Címkék: Fogszuvasodás, Fog
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egy kevéssé ismert, mégis gyakori...

A szex olyan tevékenység, amely az emberek nagy többsége számára kellemes, normális körülmények között kívánatos és kielégítő élmény....

Az ismeretlen eredetű láz

Az elmúlt évek jelentős diagnosztikus fejlődése ellenére az ismeretlen eredetű láz (FUO) okának kiderítése még mindig jelentős kihívást jelent....

Tények és tévhitek a...

Fogszuvasodás, érzékeny fogak, fogápolás, gyökérkezelés, fogcsikorgatás, tejfogak... Tények és tévhitek.

A szájüreg pH-ja és a fogszuvasodás

A szuvas fogak nem egyik pillanatról a másikra alakulnak ki. A fogszuvasodás (caries) hosszabb időn keresztül zajló idült folyamat: a szájüregben...

Fogszuvasodás - Miért alakul ki?...

A teljesen megtisztított fogon már 20 perc múlva megindul a plakk-képződés, amely hamarosan a fogzománcot roncsoló, és hosszabb távon...

Fogszuvasodás és kezelése

A fogszuvasodás (caries) jó néhány éve népbetegségnek számít. Néha a szuvasodás oly mértékű, hogy nem marad más választás, mint a beteg fog...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.