Megelőzi a fogszuvasodást az új cukorka

szerző: Sándor Judit, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A fogorvosok gyakran figyelmeztetnek arra, hogy a túl sok cukorka fogyasztása fogszuvasodást okozhat. Ezt az állítást Christine Lang cáfolja meg, aki a kollégáival együtt létrehozott egy olyan édességet, ami nemcsak nem árt, de még használ is a fogaknak.

A streptococcus mutans baktérium egy olyan savtermelő baktérium, ami az egyik legfőbb okozója a fogszuvasodásnak. Ezt a baktériumszintet csökkenti a kefírben található lactobacillus paracasei, aminek a semlegesített mintáit tartalmazta a cukorka.

A cukormentes édesség hatását hatvan önkéntesen tesztelték, másfél napon keresztül. A kutatásban résztvevő embereket három csoportra osztották. Az egyik csoport egy milligramm, a másik csoport két milligramm lactobacillus paracasei tartalmazó cukorkát kapott. Az utolsó csoportba tartozó emberek édességében nem volt baktérium, annak ellenére, hogy ugyanazt az ízt érzékelték. A résztvevőknek összesen öt cukorkát kellett elfogyasztaniuk a megadott időtartam alatt.

A lactobacillus paracasei baktérium tartalmú cukorkát fogyasztó önkéntesek körülbelül háromnegyedénél azt állapították meg, hogy másnapra lényegesen lecsökkent a nyál streptococcus mutans szintje. A cukorka a jótékony hatású baktériumokra nem volt hatással, ezért elképzelhető hogy a jövőben jobb választás lesz a fogszuvasodás megelőzésére, mint más probiotikumok.

Miért alakul ki a fogszuvasodás?

A fogszuvasodásért nem kifejezetten a cukorkák, hanem a fog felületén lévő baktériumok felelősek, a kialakulása soktényezős folyamat, szükségesek hozzá a szájban lévő baktériumok, illetve a megfelelő táplálék.

A teljesen megtisztított fogon, már 20 perc múlva megindul a plakk-képződés. A plakk a fogak, fogpótlások felszínén összegyűlő, azok felszínéhez erősen tapadó baktériumok összessége, amely csak mechanikai tisztítással, dörzsöléssel távolítható el.

Ha a zománc felszíne és a rajta lévő plakk között zajló biokémiai folyamatok eredményeként, a ph a kritikus érték (ph 5,2-5,7) alá csökken, a zománcból ásványi anyagok oldódnak ki.

A fogszuvasodás időben előrehaladó folyamat. Meghatározó a fog helye a fogsorban (minél hátrább áll egy fog, annál inkább hajlamos fogszuvasodásra), a fog koronájának anatómiai adottságai, a fog áttörésének időpontja.

Alakulását az elsődleges tényezőkön túl (baktériumok, táplálék), másodlagos tényezők is befolyásolják, így például a kor, a nem, a nyál összetétele, genetikai tényezők, földrajzi elhelyezkedés, szociális és gazdasági tényezők.

Hol tart a fog szuvasodása?

Amennyiben a folyamat a zománc legfelső rétegét érinti, akkor megfelelő fogmosással, fluoridos fogkrémek, zselék használatával még megfordítható. Az idő előrehaladtával a folyamat egyre mélyebb rétegeket érint, elérve a dentint, illetve végül a fogbelet - innentől a folyamat visszafordíthatatlan.

(WEBBeteg - Sándor Judit, újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.