• Megelőzi a fogszuvasodást az új cukorka

    Szerző: WEBBeteg - S.J., újságíró

    A fogorvosok gyakran figyelmeztetnek arra, hogy a túl sok cukorka fogyasztása fogszuvasodást okozhat. Ezt az állítást Christine Lang cáfolja meg, aki a kollégáival együtt létrehozott egy olyan édességet, ami nemcsak nem árt, de még használ is a fogaknak.

    A streptococcus mutans baktérium egy olyan savtermelő baktérium, ami az egyik legfőbb okozója a fogszuvasodásnak. Ezt a baktériumszintet csökkenti a kefírben található lactobacillus paracasei, aminek a semlegesített mintáit tartalmazta a cukorka.

    A cukormentes édesség hatását hatvan önkéntesen tesztelték, másfél napon keresztül. A kutatásban résztvevő embereket három csoportra osztották. Az egyik csoport egy milligramm, a másik csoport két milligramm lactobacillus paracasei tartalmazó cukorkát kapott. Az utolsó csoportba tartozó emberek édességében nem volt baktérium, annak ellenére, hogy ugyanazt az ízt érzékelték.  A résztvevőknek összesen öt cukorkát kellett elfogyasztaniuk a megadott időtartam alatt.

    Hirdetés

    A lactobacillus paracasei baktérium tartalmú cukorkát fogyasztó önkéntesek körülbelül háromnegyedénél azt állapították meg, hogy másnapra lényegesen lecsökkent a nyál streptococcus mutans szintje. A cukorka a jótékony hatású baktériumokra nem volt hatással, ezért elképzelhető hogy a jövőben jobb választás lesz a fogszuvasodás megelőzésére, mint más probiotikumok.

    Miért alakul ki a fogszuvasodás?

    Hol tart a fog szuvasodása?

    Amennyiben a folyamat a zománc legfelső rétegét érinti, akkor megfelelő fogmosással, fluoridos fogkrémek, zselék használatával még megfordítható. Az idő előrehaladtával a folyamat egyre mélyebb rétegeket érint, elérve a dentint, illetve végül a fogbelet - innentől a folyamat visszafordíthatatlan.

    A fogszuvasodásért nem kifejezetten a cukorkák, hanem a fog felületén lévő baktériumok felelősek, a kialakulása soktényezős folyamat, szükségesek hozzá a szájban lévő baktériumok, illetve a megfelelő táplálék.

    A teljesen megtisztított fogon, már 20 perc múlva megindul a plakk-képződés. A plakk a fogak, fogpótlások felszínén összegyűlő, azok felszínéhez erősen tapadó baktériumok összessége, amely csak mechanikai tisztítással, dörzsöléssel távolítható el.

    Ha a zománc felszíne és a rajta lévő plakk között zajló biokémiai folyamatok eredményeként, a ph a kritikus érték (ph 5,2-5,7) alá csökken, a zománcból ásványi anyagok oldódnak ki.

    A fogszuvasodás időben előrehaladó folyamat. Meghatározó a fog helye a fogsorban (minél hátrább áll egy fog, annál inkább hajlamos fogszuvasodásra), a fog koronájának anatómiai adottságai, a fog áttörésének időpontja.

    Alakulását az elsődleges tényezőkön túl (baktériumok, táplálék), másodlagos tényezők is befolyásolják, így például a kor, a nem, a nyál összetétele, genetikai tényezők, földrajzi elhelyezkedés, szociális és gazdasági tényezők.

    (WEBBeteg - S.J., újságíró)

    Legutóbb frissült: 2013.12.19 13:21
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mit kell tudni a tejfogakról?

    Tejfogaknak nevezzük azokat a fogakat, melyek először bukkannak elő a csecsemő szájában. Az első fogak megjelenése általában 6-8 hónapos korban kezdődik, de előfordul, hogy 6 hónapos kor előtt vagy csak később, 10-12 hónapos korban bújnak ki az első fogak.

    Fogszuvasodás - Miért alakul ki? Hogyan előzhető meg?

    A teljesen megtisztított fogon már 20 perc múlva megindul a plakk-képződés, amely hamarosan a fogzománcot roncsoló, és hosszabb távon fogszuvasodáshoz vezető savas kémhatást idéz elő.

    Rosszak a fogai? Irány a kardiológus!

    Az eddig is közismert tény volt, hogy a magas vérnyomás- és koleszterinszint, az elhízás és a dohányzás a szív-érrendszeri betegségek rizikófaktorai. Most dr. Sztancsik Ilona, a Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a rossz fogak és a szívbetegségek kapcsolatára hívta fel a figyelmet.

    Fogfehérítés - Részletesen a módszerekről

    Minden fognak van egy saját természetes színe, amit főleg a fogunkban lévő belső foganyag, a dentin színe határoz meg. A fogazat elszíneződését számos külső tényező befolyásolhatja. Egyrészt a fogak felszínére tapadt fogkő és az erre lerakódott színezőanyagok, másrészt a fog mélyebb szerkezetébe beivódott színezőanyagok.

    Fogmosás utáni feladat: miért hasznos a fogköztisztítás?

    Az esti fogmosás után sokan elégedetten dőlnek hátra a fotelben, karosszékben annak tudatában, hogy a fogaik patyolattiszták. Ha a fogköztisztítás elmaradt, akkor bizony nem végeztek alapos munkát.

    A fluorid szerepe a fogak egészségében

    A fluorid egy nyomelem, az emberi szervezet egyik fontos építőköve. Jelentős szerepe van a csontképződében és a növekedésben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.