Orvostanhallgatókat nevelnek az egészséges életmódra

szerző: Szondi Réka, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A magyarok egy mindeddig keveset vizsgált rétegének, az egyetemistáknak az egészséges életmódra nevelését tűzte ki céljául a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége három hazai egyetemmel – köztük a Debreceni Orvos- és Egészségtudományi Centrummal – együttműködésben. A március 18-án induló program öt szemeszteren keresztül, összesen közel 4500 hallgató életmódváltását segíti.

Az egyetemisták, és főként az orvostanhallgatók egészséges életmódra nevelése a célja annak a március 18-án induló programnak, amelynek anyagi hátterét a Coca Cola atlantai alapítványának pályázatán elnyert több tízmillió forintos támogatás biztosítja – közölte a programindító sajtótájékoztatón Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

Az egészséges életmód döbbenetes hatásai
Tanulmányok tucatjai értekeznek arról, mi mindent is kell megtennünk egészségünk érdekében: ne dohányozz, fogyassz sok zöldséget és gyümölcsöt, ám kevés húst, szabadulj meg a túlsúlytól, s mozogj hetente legalább három és fél órát. Cikkünkből kiderül, hogy mindezért mit kapunk cserébe>>

A program során három magyarországi egyetemen, 5 szemeszteren keresztül összesen körülbelül 4500 hallgatót igyekszünk megismertetni az egészséges életmóddal kapcsolatos alapelvekkel. A program során az MDOSZ szakértőinek közreműködésével 40-50 előadást és több mint 600 térítésmentes személyes szaktanácsadást kínálunk a diákoknak – tette hozzá a szervezet elnöke.

Ezzel a programmal remélhetőleg az életmódbeli hibák – így a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életvitel – jelentős részét meg tudjuk előzni – mondta prof. Dr. Paragh György, a Debreceni Orvos- és Egészségtudományi Centrum elnöke. Ma a krónikus betegségek kezelésének alapja és első lépése szintén az életmódbeli váltás, a gyógyszeres kezelés csak ezután következik, ezért is fontos a program célja. – hangsúlyozta Dr. Paragh György.

Azt reméljük, hogy a program során megszerzett előnyöket annak befejezte után is tovább tudjuk vinni. Így az orvostanhallgatók a megfelelő táplálkozásról szóló ismereteiket később is hasznosítani fogják, mi pedig a program eredményességét vizsgálhatjuk az adatok feldolgozásával. – tette hozzá a centrumelnök.

A programhoz a hallgatók toborzását az egyetemek hallgatói önkormányzatai segítik, és a részvételre buzdító szórólapok mellé egy-egy almát is adnak az egyetemistáknak, ezzel is hangsúlyozva a program elsődleges célját, az egészséges életmódra nevelés fontosságát.

(WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke, fitness edző
WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.