• Orvostanhallgatókat nevelnek az egészséges életmódra

    Szerző: WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró

    A magyarok egy mindeddig keveset vizsgált rétegének, az egyetemistáknak az egészséges életmódra nevelését tűzte ki céljául a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége három hazai egyetemmel – köztük a Debreceni Orvos- és Egészségtudományi Centrummal – együttműködésben. A március 18-án induló program öt szemeszteren keresztül, összesen közel 4500 hallgató életmódváltását segíti.

    Az egyetemisták, és főként az orvostanhallgatók egészséges életmódra nevelése a célja annak a március 18-án induló programnak, amelynek anyagi hátterét a Coca Cola atlantai alapítványának pályázatán elnyert több tízmillió forintos támogatás biztosítja – közölte a programindító sajtótájékoztatón Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

    Hirdetés

    Az egészséges életmód döbbenetes hatásai


    Tanulmányok tucatjai értekeznek arról, mi mindent is kell megtennünk egészségünk érdekében: ne dohányozz, fogyassz sok zöldséget és gyümölcsöt, ám kevés húst, szabadulj meg a túlsúlytól, s mozogj hetente legalább három és fél órát. Cikkünkből kiderül, hogy mindezért mit kapunk cserébe>>

    A program során három magyarországi egyetemen, 5 szemeszteren keresztül összesen körülbelül 4500 hallgatót igyekszünk megismertetni az egészséges életmóddal kapcsolatos alapelvekkel. A program során az MDOSZ szakértőinek közreműködésével 40-50 előadást és több mint 600 térítésmentes személyes szaktanácsadást kínálunk a diákoknak – tette hozzá a szervezet elnöke.

    Ezzel a programmal remélhetőleg az életmódbeli hibák – így a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életvitel – jelentős részét meg tudjuk előzni – mondta prof. Dr. Paragh György, a Debreceni Orvos- és Egészségtudományi Centrum elnöke. Ma a krónikus betegségek kezelésének alapja és első lépése szintén az életmódbeli váltás, a gyógyszeres kezelés csak ezután következik, ezért is fontos a program célja. – hangsúlyozta Dr. Paragh György.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Azt reméljük, hogy a program során megszerzett előnyöket annak befejezte után is tovább tudjuk vinni. Így az orvostanhallgatók a megfelelő táplálkozásról szóló ismereteiket később is hasznosítani fogják, mi pedig a program eredményességét vizsgálhatjuk az adatok feldolgozásával. – tette hozzá a centrumelnök.

    A programhoz a hallgatók toborzását az egyetemek hallgatói önkormányzatai segítik, és a részvételre buzdító szórólapok mellé egy-egy almát is adnak az egyetemistáknak, ezzel is hangsúlyozva a program elsődleges célját, az egészséges életmódra nevelés fontosságát.

    (WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró)

    Módosítva: 2013.03.05 17:12, Megjelenés: 2013.03.05 17:12
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Bőr-érzékelészavar

    Bőr-érzékelészavar

    Dr. Kerekes Éva

    Milyen betegségek esetén alakulhat ki bőr-érzékelésizavar?

    Élelmiszer-függőség

    Élelmiszer-függőség

    B. M., szakfordító

    Mi okozza? Mik a tünetei? Hogyan lehet kezelni? Hogyan lehet megelőzni kialakulását?

    Váltófürdő: mikor, hogyan, meddig?

    A gyógyászati kezelések egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek hazánkban is. Az egyik kiemelt kezelésnek a váltófürdő használata tekinthető. Milyen előnyei vannak? Miért lehet hasznos? Kiknek ajánlott? Utánajártunk.

    Időmegtakarítás és a hatékonyság növelése a megfelelő kommunikációval

    A folyamatos időhiány sajnos a mindennapos kommunikációt is megváltoztatta. Manapság egyre jobban elszemélytelenedtek a kapcsolatok és a pontos információk közlése is nehézzé vált. Ugyanígy az orvosi rendelőben is nehézségek merülhetnek fel, mivel az orvosok is állandóan idő szűkében vannak.

    Egészséges ételek és italok vb-meccsnézés alatt

    Javában tombol a futball-világbajnokság, amely férfiak és nők millióit tartja lázban, és ülteti le őket a képernyők vagy kivetítők elé. A heves szurkolás alatt természetesen hamar megjön az étvágy, és a szomjat is oltani kell valamivel. A boltok forgalmán is érezhető, hogy egy-egy izgalmasabbnak ígérkező meccs előtt megnő a sós rágcsálnivalók és a sör iránti kereslet.

    Egészséges szokások - Tizenöt évvel hosszabb élet

    Akár tizenöt évvel is meghosszabbíthatjuk életünket, ha egészségi állapotunkra megfelelő figyelmet fordítunk - olvasható a legújabb kutatásokban. Dr. Babai László, az Oxygen Medical életmód orvosa az megfelelő életmód fontosságáról.

    A középiskolások életvezetése - Tanulmány

    Szerte a világon egyre több ember küzd súlyproblémákkal. Ez a jelenség indította Bétéri Csabánét, hogy tanulmányt készítsen a Mátészalkán és környékén élő középiskolások egészségtudatosságáról. A kutatást a Magyar Tudományos Akadémia akadémikusaiból álló szakmai zsűri díjazta és a Sanofi-Aventis Szakmai díját is elnyerte.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.