• Orvostanhallgatókat nevelnek az egészséges életmódra

    Szerző: WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró

    A magyarok egy mindeddig keveset vizsgált rétegének, az egyetemistáknak az egészséges életmódra nevelését tűzte ki céljául a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége három hazai egyetemmel – köztük a Debreceni Orvos- és Egészségtudományi Centrummal – együttműködésben. A március 18-án induló program öt szemeszteren keresztül, összesen közel 4500 hallgató életmódváltását segíti.

    Az egyetemisták, és főként az orvostanhallgatók egészséges életmódra nevelése a célja annak a március 18-án induló programnak, amelynek anyagi hátterét a Coca Cola atlantai alapítványának pályázatán elnyert több tízmillió forintos támogatás biztosítja – közölte a programindító sajtótájékoztatón Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

    Hirdetés

    Az egészséges életmód döbbenetes hatásai


    Tanulmányok tucatjai értekeznek arról, mi mindent is kell megtennünk egészségünk érdekében: ne dohányozz, fogyassz sok zöldséget és gyümölcsöt, ám kevés húst, szabadulj meg a túlsúlytól, s mozogj hetente legalább három és fél órát. Cikkünkből kiderül, hogy mindezért mit kapunk cserébe>>

    A program során három magyarországi egyetemen, 5 szemeszteren keresztül összesen körülbelül 4500 hallgatót igyekszünk megismertetni az egészséges életmóddal kapcsolatos alapelvekkel. A program során az MDOSZ szakértőinek közreműködésével 40-50 előadást és több mint 600 térítésmentes személyes szaktanácsadást kínálunk a diákoknak – tette hozzá a szervezet elnöke.

    Ezzel a programmal remélhetőleg az életmódbeli hibák – így a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életvitel – jelentős részét meg tudjuk előzni – mondta prof. Dr. Paragh György, a Debreceni Orvos- és Egészségtudományi Centrum elnöke. Ma a krónikus betegségek kezelésének alapja és első lépése szintén az életmódbeli váltás, a gyógyszeres kezelés csak ezután következik, ezért is fontos a program célja. – hangsúlyozta Dr. Paragh György.

    Azt reméljük, hogy a program során megszerzett előnyöket annak befejezte után is tovább tudjuk vinni. Így az orvostanhallgatók a megfelelő táplálkozásról szóló ismereteiket később is hasznosítani fogják, mi pedig a program eredményességét vizsgálhatjuk az adatok feldolgozásával. – tette hozzá a centrumelnök.

    A programhoz a hallgatók toborzását az egyetemek hallgatói önkormányzatai segítik, és a részvételre buzdító szórólapok mellé egy-egy almát is adnak az egyetemistáknak, ezzel is hangsúlyozva a program elsődleges célját, az egészséges életmódra nevelés fontosságát.

    (WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró)

    Módosítva: 2013.03.05 17:12, Megjelenés: 2013.03.05 17:12
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Szürkehályog-műtét

    Szürkehályog-műtét

    Szponzorált tartalom

    Fájdalommentesen kezelhető a szürke hályog és visszaállítható a látásélesség. (x)

    Anyaságra készülve

    Anyaságra készülve

    Dr. Farkas Ágnes

    10 dolog, amivel segíthetjük, hogy egészséges terhességünk legyen a jövőben.

    Ezért fázékonyabbak a nők, mint a férfiak

    A lakásban hosszú melegítőben és pulóverben lévő hölgy mellett kényelmesen megfér a pólós és rövid nadrágos férfi. Ha ismerős a kép, nem meglepő, már tudományos magyarázat is van arra, hogy miért fáznak jobban a nők.

    A kézmosás fontos: Hogyan mossuk helyesen?

    A rendszeres kézmosással csökkenthetjük az olyan fertőző betegségek esélyét, mint amilyen a nátha, az influenza és a hasmenés. Nem elég azonban a rendszeres kézmosás. Nagyon sokan nem használnak szappant, vagy túl rövid ideg mossák a kezüket.

    Egészséges ételek és italok vb-meccsnézés alatt

    Javában tombol a futball-világbajnokság, amely férfiak és nők millióit tartja lázban, és ülteti le őket a képernyők vagy kivetítők elé. A heves szurkolás alatt természetesen hamar megjön az étvágy, és a szomjat is oltani kell valamivel. A boltok forgalmán is érezhető, hogy egy-egy izgalmasabbnak ígérkező meccs előtt megnő a sós rágcsálnivalók és a sör iránti kereslet.

    A középiskolások életvezetése - Tanulmány

    Szerte a világon egyre több ember küzd súlyproblémákkal. Ez a jelenség indította Bétéri Csabánét, hogy tanulmányt készítsen a Mátészalkán és környékén élő középiskolások egészségtudatosságáról. A kutatást a Magyar Tudományos Akadémia akadémikusaiból álló szakmai zsűri díjazta és a Sanofi-Aventis Szakmai díját is elnyerte.

    Egészséges szokások - Tizenöt évvel hosszabb élet

    Akár tizenöt évvel is meghosszabbíthatjuk életünket, ha egészségi állapotunkra megfelelő figyelmet fordítunk - olvasható a legújabb kutatásokban. Dr. Babai László, az Oxygen Medical életmód orvosa az megfelelő életmód fontosságáról.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.