Sztárok betegségei 2011-ben

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A sztárok betegségei nem csak arra emlékeztetnek bennünket, hogy ők is csak emberek, de gyakran segítenek felhívni a figyelmet bizonyos egészségügyi problémákra is. Katalin hercegnő súlyproblémáitól Venus Wililams Sjögren –szindrómájáig összeszedtük 2011 legnagyobb figyelmet kapó celeb betegségeit.

Catherine Zeta-Jones

Áprilisban a 42 éves színésznőről kiderült, hogy bipoláris zavarban szenved, melynek kialakulásához nagymértékben hozzájárult férje, Michael Douglas torokrákjával kapcsolatos küzdelem miatti stressz is. A bipoláris zavar olyan mentális betegség, melyben a depressziós rohamokat kórosan emelkedett hangulatú epizódok törik meg.

Charlie Sheen

A Két pasi meg egy kicsi sztárja a tél végén meglehetősen bizarr interjúkat adott, melyekben „Marsról jött rocksztárnak”, illetve „vatikáni orvgyilkosnak” nevezte magát. Szakemberek szerint Sheen betegségét a bipoláris zavar, valamint a kábítószer használat okozza. Egyes drogok (pl. kokain) használata fokozott éberséget, ingerlékenységet, impulzivitást és megalomániát okoz.

Venus Williams

A 31 éves teniszcsillag pályafutása többször megszakadt csukló-, térd-, szalagsérülések miatt, így senkit nem ért váratlanul, hogy augusztusban visszavonta a US Open-en való részvételt. A visszalépés oka azonban nem egy újabb sérülés volt, hanem az, hogy kiderült, Sjögren-szindrómában szenved. Ez egy kevéssé ismert autoimmun betegség, melyben a fehérvérsejtek megtámadják a nedvességet termelő mirigyeket, így a betegség leggyakoribb tünetei közé tartozik a száj-és szemszárazság, de szövődményként ízületi fájdalom, vese-, tüdő-, máj-, hasnyálmirigy- és központi idegrendszeri problémák jelentkezhetnek.

A tüdőembólia és tünetei

A tüdőembólia egy gyakori tüdőbetegség, melyet az esetek csak közel egyharmadában sikerül időben diagnosztizálni. Hátterében leggyakrabban a mélyvénás trombózis áll. A vénás rendszerben elszabadult trombus (alvadt vér vagy ritkábban zsír, levegő, idegen szövet) a véráramlattal a tüdő artériába jutva, annak hirtelen elzáródását okozza. A tüdőembólia és tünetei

Serena Williams

A Williams testvérek számára igencsak eseménydús volt az idei év, mivel márciusban Selenát kezelték a tüdejében talált, vérrög (tüdőembólia) miatt.

Daniel Radcliffe

A Harry Potter filmek rajongói egy heroikus küzdelmeket vállaló varázslótanonc küzdelmeit láthatták a filmvásznon, míg a való életben a főhőst megszemélyesítő színész önbizalomhiánya alkoholfüggőséghez vezetett. Júliusban Radcliffe nyíltan beszélt alkoholproblémájáról.

Kate Middleton

Talán senkin nem volt olyan nyomás az idén, mint Kate Middletonon az április esküvője miatt. A menyasszony korábban sportos alakja egyre vékonyabbá vált, ruhamérete 6-osról 2-esre változott. Noha sokan csak a királyi családba kerüléssel járó stressznek tulajdonították a nagymértékű fogyást, szakértők szerint Katalin hercegnő nyilvánvaló példája volt a brideorexia nevű betegségnek, mely negatívan hathat az őt bálványozó fiatal lányokra.

A neuroendokrin hasnyálmirigyrák

Steve Jobs hasnyálmirigyrákját 2004-ben diagnosztizálták: Az Apple vezetője a daganat típus egy ritka változatában szenvedett: neuroendokrin hasnyálmirigy daganata volt. Ebből a ráktípusból (pontosabban annak karcinoid formájából) 1 millió lakosonként 2-5 esetet ismernek fel évente. A neuroendokrin hasnyálmirigyrák

Steve Jobs

Az Apple cég társalapítója, az iPod, iPhone, iPad kitalálója 56 éves korában hasnyálmirigyrák következtében hunyt el októberben. Halála röviddel az után következett be, hogy lemondott az Apple elnök-vezérigazgatói tisztségéről, arra hivatkozva, hogy képtelen ellátni feladatait. Egyik híressé vált mondata szerint „ Az időnk korlátozott, ezért ne pazaroljuk arra, hogy valaki más életét éljük!”

Amy Winehouse

Az énekesnő gyakran feszegette az alkohol-és kábítószer használat határait, ami idén júliusban végzetes kimenetelű alkoholmérgezéshez vezetett. A halottkém jelentése szerint a szervezetében talált alkoholmennyiség több mint ötszöröse volt a törvényes mértéknek.

Elizabeth Taylor

A legendás színésznő halálát szívelégtelenség okozta. 79 éves korában, békésen hunyt el. A szívelégtelenség – mely nem összetévesztendő a szívrohammal – olyan krónikus állapot, melyben a szív azért küzd, hogy elegendő vért tudjon pumpálni. Mindez szívmegnagyobbodást, szapora szívverést és folyadék felhalmozódást okoz a testben. Gyógyszeres kezelés, műtét, életmódbeli változtatások lehetővé teszik a beteg számára, hogy még több évig élhessen ezzel az állapottal, ám Taylor esete azt mutatja, hogy a betegség sok esetben végzetesnek bizonyul.

(WEBBeteg - CS. K.,fordító; forrás: health.com; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Cikkajánló

Bipoláris zavar: az érzelmi hullámvasút

Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Bipoláris zavar
A bipoláris zavart a köznyelv mániás depressziónak nevezi, és rengeteg tévhit, félreértés kapcsolódik hozzá. Egyesek bűnözőkkel azonosítják a betegséget, mások az őrület szinonimájának tartják, ám ezek általános tévhitek.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.