Sjögren szindróma

Kedves Doktor Úr! Pár napja tettem fel kérdést nyelv alatti fájdalom kapcsán. A férjem unszolására végül tegnap a FOG-en kötöttem ki, ahol kiderült, hogy a mandulákat, a nyelvgyököt és a nyálmirigyeket érintő krónikus gyulladás áll fenn nálam. Végeztek ultrahang vizsgálatot is, ami kimutatta, hogy az előző levelemben említett 2 duzzadt nyirokcsomó mellé lett egy újabb a bal submandibularis nyálmirigy mögött. Kb 27x10mm. A másik kettő már 2 hónapja megvan, azok szintén a subm. nyálmirigyek mellett vannak és csökken a méretük. Az is látszódott, hogy a glandula parotidea athrophiás mindkét oldalon. A vizsgálatot végző orvos szerint a nyirokcsomók kiszáradás miatt kialakult gyulladás miatt duzzadtak meg, amire már korábban is felhívták a figyelmem a vérképben emelkedett vörösvérsejt és hematokrit értékek miatt. 1 éves lányomat még naponta 2x szoptatom és egy ideje próbálkozom a napi 2l folyadék elfogyasztásával, de tudom, hogy még ez is kevés. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben normális, hogy újabb nyirokcsomó is megduzzad? Nem jöhet szóba esetleg Sjögren szindróma? Az atrophiás glandula mitől alakulhat ki? Kb 8 éve már diagnosztizáltak szemszárazsággal, amit munkahelyi ártalomnak tudtam be. Akkor műkönny használatát javasolták, amire nincs is mindig szükség. Ön szerint érdemes lehet ilyen irányba indulni? Sajnos a vizsgálat alatt annyira meg voltam illetődve, hogy ezek a kérdések eszembe sem jutottak. Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Zaránd Rajmund válasza Sjögren-szindróma témában

Tisztelt Asszonyom,

Valóban a xerostomia, xerophtalmia együttes jelenléte látható önnél, de ez még nem sjögren. Érdemes figyelni a folyadék bevitelre, talán ilyen fiatal korban az elegendő is. Ha aggódik, autoimmun panel vérvétel jön még szóba a tibetiek eredetének tisztázására.

Kérdés: 2022. április 07., 09:56 ;Megválaszolva: 2022. április 07., 19:32
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Véres köpet, idült pharyngitis
Torokprobléma
Elhúzodó torokfájás
Orrmelléküreg - CT, CBCT, vagy MRI?
Mandula gyulladás