Bipoláris zavar téma

Bipoláris zavar: az érzelmi hullámvasút

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter - 2022-03-03 14:33
Bipoláris zavar
A bipoláris zavart a köznyelv mániás depressziónak nevezi, és rengeteg tévhit, félreértés kapcsolódik hozzá. Egyesek bűnözőkkel azonosítják a betegséget, mások az őrület szinonimájának tartják, ám ezek általános tévhitek.

Bipoláris zavar gyermek- és serdülőkorban

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter - 2022-12-16 17:33
Hipománia
A 2000-es évek környékéig a bipoláris zavar diagnózist döntően felnőtt pszichiátriai esetekben alkalmazták, így gyerek- és serdülőkorúak esetén viszonylag újonnan vizsgált problémáról van szó. Komoly differenciáldiagnosztikai kérdések merülnek fel körülötte, amikre a gyermek- és serdülőkor gyors változásokat hozó, sérülékeny éveiben szinte lehetetlen biztos választ adni.
Az amerikai Egészségügyi Kutatási Tanács is támogatja az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) kutatóit a skizofrénia, a bipoláris betegség és a depresszió kezelésében alkalmazott magyar fejlesztésű gyógyszer, a cariprazine hatásmechanizmusának vizsgálatában.

Bipoláris személy a családban

WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus - 2022-07-23 16:03
Bipoláris zavar
Megfelelő tájékozódással, ismeretekkel és kezeléssel a bipoláris zavarban szenvedő betegek gyakorlatilag teljes életet élhetnek, melyben az illető családjának is fontos, segítő szerepe lehet. Ehhez elengedhetetlen az egyes epizódok felismerése, valamint néhány gyakorlati praktika is hasznunkra lehet.

Pajzsmirigy-túlműködés is állhat a bipoláris zavar mögött

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus - 2022-06-09 03:03
A pajzsmirigy - bár egy parányi szerv, ennek ellenére - szinte az egész szervezet működésére hatással van. Túlműködése - akárcsak alulműködése - számtalan problémát okozhat, azonban a legújabb tanulmányok szerint a bipoláris zavarral és a szorongással is összefüggésbe hozható. Az összefüggésről Dr. Koppány Viktória, endokrinológus beszélt.

A bipoláris zavar kezelési lehetőségei

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter - 2022-05-26 16:03
Bipoláris zavar
Ma már korszerű gyógyszeres és pszichoterápiás lehetőségek állnak rendelkezésre, melyek akár teljes értékű életvezetést is lehetővé tehetnek, nélkülözhetetlen azonban a beteg együttműködésének megnyerése, valamint fontos szerep jut a hozzátartozóknak is.

A depresszióról részletesen

WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta - 2022-02-06 07:33
Depresszió
A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat.

Életmódtanácsok bipoláris zavarral küzdőknek

WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus - 2021-07-21 17:03
Bipoláris zavar
A legtöbb, amit a bipoláris zavarral élő tehet állapota javításáért, az a megfelelő életmód, ami azonban az egyik legfontosabb tényező is egyben. Néhány egyszerű életmódbeli változtatással jelentős változás érhető el bipoláris zavarral élők életében, ami nagy mértékben segítheti a mindennapokat.
Robin Williams egyike volt azoknak a komikusoknak, akik másokat megnevettettek, ám eközben súlyos mentális gondokkal küzdöttek. A kreativitás és a mentális zavarok összefüggésének járt utána a BBC hírportálja.
25 éves nő vagyok, a párom kilenc évvel idősebb, körülbelül öt éve állapítottak meg nálam az orvosok bipoláris zavart, mániás epizódot. Gyógyszerszedés mellett tünetmentes. Nagyon szeretnénk kisbabát. Befolyásolják-e a gyógyszerek a teherbe esést? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Sztárok betegségei 2011-ben

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2011-12-31 09:41
A sztárok betegségei nem csak arra emlékeztetnek bennünket, hogy ők is csak emberek, de gyakran segítenek felhívni a figyelmet bizonyos egészségügyi problémákra is. Katalin hercegnő súlyproblémáitól Venus Wililams Sjögren –szindrómájáig összeszedtük 2011 legnagyobb figyelmet kapó celeb betegségeit.

Mitől mániás a depresszió?

MTI - 2011-08-10 10:13
Mániás depresszió, - mintha ellentmondás lenne. Nem illik össze a két kifejezés. Hiszen a mánia a cselekvés, aktivitás képzetét kelti, a depresszió pedig a csöndet, a letargiát.
Bipoláris zavar, népszerűbb nevén mániás depresszió miatt szorult kezelésre Catherine Zeta-Jones brit színésznő, akit nagyon megviselt férje, Michael Douglas súlyos rákbetegsége.

Alulkezelik a bipoláris zavart

MTI - 2011-03-10 09:19
Krónikusan alulkezelik a bipoláris zavart számos alacsony jövedelmű országban - közölték hétfőn amerikai kutatók.

Terhesség és mániás depresszió

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2010-08-09 23:17
Mindössze 10 évvel ezelőtt is az orvosok még azt javasolták a mániás depresszióban - más néven bipoláris zavar - szenvedő nőknek, hogy ne vállaljnak gyereket. Míg ez a gondolkodásmód mára már elavult, a bipoláris nők gyakran nehéz döntéssel szembesülnek terhességük alatt a gyógyszeres kezelést illetően.
Nem kevesebb mint 30 ezer génváltozat lehet a skizofrénia és a bipoláris zavar hátterében, ami azt jelenti, hogy távol van még olyan gyorstesztek kidolgozása, amelyekkel bármelyik betegség előre megjósolható lenne - közölték kutatók egy szerdai sajtótájékoztatón.

fogyás pszichés betegség mellett

Orvos valaszol - Dr. Veress Dóra - 2013-10-28 18:37
Pszichés betegségben szenvedek, bipoláris hangulatzavar és ehhez társul egy agorafóbia. Szeretnék fogyni, de mozgás nélkül ez nem megy, ráadásul rendszertelenül eszek attól függően milyen a hangulatom. Mivel általában nem érdekel semmi, így igazán ne

bipoláris zavar egy életen át?

Orvos valaszol - Dr. Veress Dóra - 2013-09-20 21:56
Tisztelt Doktor úr! Az lenne a kérdésem, hogy bipoláris 2. zavarral egy életen át kell gyógyszert szednem? (már 10 éve tart, ultra rapid ciklusú) Ez tényleg egy gyógyíthatatlan betegség? Válaszát előre is köszönöm!

Mik a bipoláris depresszió első, figyelmeztető jelei?

Orvos valaszol - Dr. Varga Tamás - 2013-06-09 13:04
Tisztelt Doktor Úr/Nő, 4 éve bipoláris depressziót állapítottak meg nálam, miután pszichózissal kerültem kórházba (4 éjjel nem aludtam) . Convulex 300 mg-ot szedek reggel 1 db-ot, este 2 db-ot, és a téli hónapokban Citalopram 10 mg-ot reggel 1-et.

Bipoláris zavar - mi várható?

Orvos valaszol - Dr. Veress Dóra - 2013-01-27 18:11
Tisztelt Doktor úr/ Nő! Édesapámnál tavaly nyáron bipoláris affectiv zavart állapítottak meg. (füves cigit szívott, fura alakokkal barátkozott, elosztogatott 2-3 milliót, ivott, furán öltözött...szóval teljesen megváltozott. (előtte 2 hónappal vált

Pszichiátria/ Xanax függőség

Orvos valaszol - Dr. Varga Tamás - 2012-10-03 17:52
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Igyekszem rövid lenni. A tanácsára lennék kíváncsi.40 éves férfi vagyok. kb. 20 éve kezelnek depivel, újabban bipoláris zavarral. A th. jelenleg: Lítium 2x1, prozac 10ml, xannax 4x2 /0.5-ös/. A legnagyobb gondom a xanax.

Mit kell tudni a tünetek alapján a betegségről?

Orvos valaszol - Dr. Veress Dóra - 2012-01-31 07:29
Tisztelt Doktornő! Egy mostanra teljesen tisztázott tünetcsoport alapján szeretnék kérdezni Öntől. Mi lehet a dyagnosis ezen tünetek alapján illetve mit kell tudni a betegségről? Psziciátriai elváltozásokról lenne szó. Anyósom teljesen szétzil

Terhesség, depresszió

Orvos valaszol - Dr. Veress Dóra - 2012-01-24 12:54
Tisztelt doktor úr/nő! Az lenne a kérdésem, hogy milyen készítményeket szedhet egy közepesen súlyos bipoláris depressziós kismama? (jelenleg a 11. hétben vagyok) Szedhetek-e gyógyszert (korábban szedtem, de nem használtak) vagy csak gyógynövé

Bipoláris depresszió

Orvos valaszol - Dr. Varga Tamás - 2011-09-06 22:13
Mióta az eszem tudom, félek mindentől, mindenkitől, állandóan izgulok, izzad a tenyerem oly mértékben már születésem óta, hogy folyik végig a karomon.32 éves koromban robbant a bomba az időzitett bomba eddig birtam, eddig éltem pánikbeteg lettem, maj