• Zöldség, gyümölcs - A szív őrei

        Szerző: MTI

        Aki szereti a gyümölcsöt, és sok zöldséget is fogyaszt, az sokkal ritkábban fejezi be életét szívroham következtében, mint az, akinek étrendjében kevés fordul elő ezekből az egészséges ételekből.

        Tíz európai ország lakóinak vizsgálata igen meggyőző adatokat szolgáltatott ehhez a következtetéshez, amely a European Heart Journal szaklapban közzétett tanulmányban olvasható. Az angol nevéből képzett betűszóval EPIC-Heart néven ismert tanulmányt 1992-ben indították el annak vizsgálatára, hogy van-e összefüggés az európai emberek táplálkozása és haláluk leggyakoribb oka, a szív-és érrendszeri betegségek, illetve a rosszindulatú daganatok között.

        Hirdetés

        Dánia, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Görögország, Németország, Norvégia, Olaszország, Spanyolország és Svédország lakói közül 300.000-nél több egészséges és panaszmentes embert gyűjtöttek össze ebbe az óriás tanulmányba, és csaknem 9 évig követték az egészségügyi sorsukat. Induláskor a gondos vizsgálatokon kívül részletes életmódbeli adatfelvétel történt, étkezési és mozgási szokásaikat is beleértve.

        Egészségesebb szív! Zöldséggel, gyümölccsel?

        Francesca L. Crowe, az Oxfordi Egyetem kutatójának neve indítja azt a 43 szerző által jegyzett listát, mely az EPIC-Heart vizsgálat eredményeit ismerteti.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        A dolgozatban most csak azok az adatok olvashatók, melyek az átlagos gyümölcs- és zöldségfogyasztás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás közötti kapcsolatot mutatták. A zöldség-, gyümölcsevés egysége napi 80 gramm volt. Azt nézték, hogy a naponta 1-8 egységnyi mennyiség elfogyasztása változtatott-e a halálozáson. Egy egység egy kis méretű sárgarépának vagy banánnak, illetve közepes nagyságú almának felel meg. Az európai felnőttek átlagos napi gyümölcs és zöldség evése 5 adagnyi volt, csak a görögök, az olaszok és a spanyolok ettek többet.

        A kutatók azt találták, hogy a napi 8 adagot evők 22 százalékkal ritkábban haltak meg a megfigyelési idő csaknem 9 esztendeje alatt szívrohamban, mint azok, akik naponta csak 3 egységnyi zöldséget vagy gyümölcsöt fogyasztottak. Számításaik szerint napi 1 adaggal többet enni ezekből az egészséges élelmiszerekből, 4 százalékkal csökkenti a szívhalál kockázatát.

        (MTI)

        Legutóbb frissült: 2011.06.24 13:37
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Depressziós a párom

        Depressziós a párom

        Dr. Veress Dóra, pszichiáter

        Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

        Ízületi fájdalmak

        Ízületi fájdalmak

        B. M., szakfordító

        A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

        A magas LDL-koleszterin-szint veszélye

        A fő oka annak, hogy az LDL-koleszterint rossz koleszterinnek is nevezik, az a sajátossága, hogy ha túl sok van belőle a vérben, megtapad az érfalakon, az általa szállított anyaggal, a koleszterinnel együtt.

        Egyre többen eszik, jól teszik? A zab szervezetre gyakorolt hatása

        A zab és a zabkása több országban rendkívül elterjedt, például az Egyesült Államokban az emberek jelentős része rendszeresen fogyasztja, elsősorban reggelire. Hazánk étkezési szokásait figyelembe véve érdemes lenne növelni az étrendben betöltött súlyát, mivel rendkívül egészséges, és rendszeres fogyasztása számos hosszú távú előnnyel jár. Ezeket tekintjük át a következőkben.

        Miért fontos reggelizni?

        Egészségünk megőrzése érdekében elengedhetetlen a rendszeres, életkorunknak megfelelő testmozgás, valamint a káros szenvedélyektől mentes életmód és a helyesen összeállított étrend.

        Mit együnk, hogy megőrizzük bélflóránk egészségét?

        A normál bélflóra jelentős szerepet tölt be immunrendszerünk működésében. Ahhoz, hogy ez a rendszer optimális szinten működjön, elengedhetetlen egészségének megőrzése. Mit tehet annak érdekében, hogy bélflórája és immunrendszere is tökéletesen működjön?

        Ön tudta a C-vitaminról?

        A C-vitamin, más néven aszkorbinsav sokrétű védőszerepet tölt be az emberi szervezetben. Testünk nem képes saját maga előállítani, így a C-vitamint az azt tartalmazó élelmiszerek fogyasztásával juttatjuk szervezetünkbe.

        Chiamag - Érdemes fogyasztani?

        A chiamagról sokat hallani mostanában, szuper élelmiszerként (superfood) emlegetik, de vajon mivel érdemelte ki ezt a címet, milyen tápanyagokat tartalmaz, és tényleg értékes eleme lehet étrendünknek? A 2018-ban az ország cukormentes tortájának választott Három kívánság is tartalmazza ezt az összetevőt.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.