Zöldség, gyümölcs - A szív őrei

MTI
megjelent:

Aki szereti a gyümölcsöt, és sok zöldséget is fogyaszt, az sokkal ritkábban fejezi be életét szívroham következtében, mint az, akinek étrendjében kevés fordul elő ezekből az egészséges ételekből.

Tíz európai ország lakóinak vizsgálata igen meggyőző adatokat szolgáltatott ehhez a következtetéshez, amely a European Heart Journal szaklapban közzétett tanulmányban olvasható. Az angol nevéből képzett betűszóval EPIC-Heart néven ismert tanulmányt 1992-ben indították el annak vizsgálatára, hogy van-e összefüggés az európai emberek táplálkozása és haláluk leggyakoribb oka, a szív-és érrendszeri betegségek, illetve a rosszindulatú daganatok között.

Dánia, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Görögország, Németország, Norvégia, Olaszország, Spanyolország és Svédország lakói közül 300.000-nél több egészséges és panaszmentes embert gyűjtöttek össze ebbe az óriás tanulmányba, és csaknem 9 évig követték az egészségügyi sorsukat. Induláskor a gondos vizsgálatokon kívül részletes életmódbeli adatfelvétel történt, étkezési és mozgási szokásaikat is beleértve.

Egészségesebb szív! Zöldséggel, gyümölccsel?

Francesca L. Crowe, az Oxfordi Egyetem kutatójának neve indítja azt a 43 szerző által jegyzett listát, mely az EPIC-Heart vizsgálat eredményeit ismerteti.

A dolgozatban most csak azok az adatok olvashatók, melyek az átlagos gyümölcs- és zöldségfogyasztás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás közötti kapcsolatot mutatták. A zöldség-, gyümölcsevés egysége napi 80 gramm volt. Azt nézték, hogy a naponta 1-8 egységnyi mennyiség elfogyasztása változtatott-e a halálozáson. Egy egység egy kis méretű sárgarépának vagy banánnak, illetve közepes nagyságú almának felel meg. Az európai felnőttek átlagos napi gyümölcs és zöldség evése 5 adagnyi volt, csak a görögök, az olaszok és a spanyolok ettek többet.

A kutatók azt találták, hogy a napi 8 adagot evők 22 százalékkal ritkábban haltak meg a megfigyelési idő csaknem 9 esztendeje alatt szívrohamban, mint azok, akik naponta csak 3 egységnyi zöldséget vagy gyümölcsöt fogyasztottak. Számításaik szerint napi 1 adaggal többet enni ezekből az egészséges élelmiszerekből, 4 százalékkal csökkenti a szívhalál kockázatát.

(MTI)

Cikkajánló

Töredezett haj
Töredezett haj

Hogyan kezelhető a hajtöredezettség?

A penészgomba
A penészgomba

Hogyan előzhetjük meg a megtelepedését?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.