Dehidratáló ételek - Ezeket kerüljük a hőségben

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
frissítve:

Szinte mindenki tisztában van azzal, hogy a nyári kánikulában fontos a megnövelt folyadékfogyasztás, hiszen magas külső hőmérséklet esetén a testünk a fokozott izzadással, kilégzéssel nagyobb mennyiségű vizet veszít el. Azt azonban már kevesebben gondolják, hogy az elfogyasztott élelmiszerek és ételek között is van olyan, amely csökkenti szervezetünk folyadékháztartását.

Ahogy a kinti hőmérséklet emelkedik, úgy válik még fontosabbá az, hogy gondoskodjunk szervezetünk megfelelő folyadék- és elektrolitpótlásáról. Dehidratáció abban az esetben történik a testünkben, ha kevesebb folyadékot kap, mint amennyit ürít a vizelettel, izzadással, kilégzéssel. De a dehidratáció nemcsak akkor mehet végbe, ha nem iszunk eleget. Egyes ételeink és italaink diuretikus hatással rendelkeznek, amelynek nyáron még nagyobb a jelentősége.

Dehidratáló ételek

A dehidratáló ételek testünk egyes részeiből elvonják a vizet, és/vagy fokozzák a vesék vizeletkiválasztó funkcióját. A magas sótartalmú ételek fogyasztása után már bizonyára sokan észrevették, hogy rövid időn belül csillapítani kell a szomjúságot. A sós ételek, úgymint rágcsálnivalók (chipsek, ropik, pattogatott kukorica), sózott pékáruk, pizzák, készételkonzervek, zacskós levesek, gyorséttermi hamburgerek, sült krumpli, egyes sajtfélék és feldolgozott húskészítmények (virsli, párizsi, disznósajt, májkrémek, sonkafélék) mind-mind nagy mennyiségben tartalmaznak sót. Ennek célja egyrészt a tartósítás és állagmegőrzés, másrészt az élvezeti érték (íz) növelése. Az ezekkel az ételekkel bevitt só megköti a vizet, a szervezetünk jelzőrendszere révén pedig csakhamar szomjúság jelentkezik. Ezt nem lenne szabad megvárni, mert ez a kiszáradás első figyelmeztető jele.

Ugyanez a helyzet az erőteljes fűszerekkel is: a csípős, erős ételek elfogyasztása után nagyon kívánja a szervezetünk a folyadékot. Nemcsak a magyaros, hanem a keleti konyha is előszeretettel használja az erőteljes, karakteres ételízesítőket. Kánikulában kerüljük a csípős paprikával, pepperónival, chilivel, fekete borssal, szójaszósszal, curryvel, mustárral ízesített ételeket.

A magas sótartalom mellett az édes ételek is dehidratálhatják szervezetünket. A nagy mennyiségű cukor, sütemények, édességek, cukros üdítőitalok és gyümölcslevek elfogyasztása után hirtelen megemelkedik a vércukorszint, és emiatt más szövetekből vízelvonás történik, hogy sikerüljön visszaállítani a vér optimális cukortartalmát.

Bizonyos zöldségek is rendelkeznek diuretikus hatással, mint például az articsóka, a spárga, a cékla, a petrezselyem, ám ezeket nagy mennyiségben kellene elfogyasztani, hogy jelentősen dehidratálják szervezetünket.

A fehérjefogyasztás megnöveli a szervezet folyadékigényét, ez kimondottan igaz a sportolókra, akik egy-egy edzés után magas fehérjetartalmú turmixokat fogyasztanak. A sok fehérje miatt a vesékre nagyobb megterhelés hárul, a vizelet koncentráltabb, azaz töményebb lesz.

Ez is érdekelheti Sport és hidratáció - Mivel pótoljuk az elvesztett folyadékot?

Mit igyunk, és mit ne?

Hőségriadó esetén figyeljünk a rendszeres folyadékfogyasztásra, amely a legideálisabb esetben szénsavmentes csapvíz vagy ásványvíz. A kávé, a koffeintartalmú energiaitalok és az alkohol köztudottan vizet von el szervezetünkből, fokozza a vizeletkiválasztást, ezért a dehidratáló hatás miatt sem ajánlott ezek fogyasztása. A kólának is van koffeintartalma, ezért nem ideális választás a forróságban ezzel csillapítani a szomjunkat.

Mit együnk a hőségben?

Fontos gondoskodni a kisgyermekekről és az idősekről, akik sokszor nem veszik észre maguktól a kiszáradás jeleit. Rendszeresen itassuk őket a nap folyamán ivóvízzel, és kínáljunk számukra magas víztartalmú gyümölcsöket, mint például dinnye, eper, őszibarack, és zöldségeket, mint például uborka, paradicsom.

Bővebben Magas víztartalmú életelekkel a szervezet hidratáltságáért

Tovább

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Cikkajánló

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Van Holnap! Zsákos Alapítvány
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.