Dehidratáló ételek - Ezeket kerüljük a hőségben

Irinyi-Barta Tünde
Szerző: WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Szinte mindenki tisztában van azzal, hogy a nyári kánikulában fontos a megnövelt folyadékfogyasztás, hiszen magas külső hőmérséklet esetén a testünk a fokozott izzadással, kilégzéssel nagyobb mennyiségű vizet veszít el. Azt azonban már kevesebben gondolják, hogy az elfogyasztott élelmiszerek és ételek között is van olyan, amely csökkenti szervezetünk folyadékháztartását.

Ahogy a kinti hőmérséklet emelkedik, úgy válik még fontosabbá az, hogy gondoskodjunk szervezetünk megfelelő folyadék- és elektrolitpótlásáról. Dehidratáció abban az esetben történik a testünkben, ha kevesebb folyadékot kap, mint amennyit ürít a vizelettel, izzadással, kilégzéssel. De a dehidratáció nemcsak akkor mehet végbe, ha nem iszunk eleget. Egyes ételeink és italaink diuretikus hatással rendelkeznek, amelynek nyáron még nagyobb a jelentősége.

Dehidratáló ételek

A dehidratáló ételek testünk egyes részeiből elvonják a vizet, és/vagy fokozzák a vesék vizeletkiválasztó funkcióját. A magas sótartalmú ételek fogyasztása után már bizonyára sokan észrevették, hogy rövid időn belül csillapítani kell a szomjúságot. A sós ételek, úgymint rágcsálnivalók (chipsek, ropik, pattogatott kukorica), sózott pékáruk, pizzák, készételkonzervek, zacskós levesek, gyorséttermi hamburgerek, sült krumpli, egyes sajtfélék és feldolgozott húskészítmények (virsli, párizsi, disznósajt, májkrémek, sonkafélék) mind-mind nagy mennyiségben tartalmaznak sót. Ennek célja egyrészt a tartósítás és állagmegőrzés, másrészt az élvezeti érték (íz) növelése. Az ezekkel az ételekkel bevitt só megköti a vizet, a szervezetünk jelzőrendszere révén pedig csakhamar szomjúság jelentkezik. Ezt nem lenne szabad megvárni, mert ez a kiszáradás első figyelmeztető jele.

Ugyanez a helyzet az erőteljes fűszerekkel is: a csípős, erős ételek elfogyasztása után nagyon kívánja a szervezetünk a folyadékot. Nemcsak a magyaros, hanem a keleti konyha is előszeretettel használja az erőteljes, karakteres ételízesítőket. Kánikulában kerüljük a csípős paprikával, pepperónival, chilivel, fekete borssal, szójaszósszal, curryvel, mustárral ízesített ételeket.

A magas sótartalom mellett az édes ételek is dehidratálhatják szervezetünket. A nagy mennyiségű cukor, sütemények, édességek, cukros üdítőitalok és gyümölcslevek elfogyasztása után hirtelen megemelkedik a vércukorszint, és emiatt más szövetekből vízelvonás történik, hogy sikerüljön visszaállítani a vér optimális cukortartalmát.

Bizonyos zöldségek is rendelkeznek diuretikus hatással, mint például az articsóka, a spárga, a cékla, a petrezselyem, ám ezeket nagy mennyiségben kellene elfogyasztani, hogy jelentősen dehidratálják szervezetünket.

A fehérjefogyasztás megnöveli a szervezet folyadékigényét, ez kimondottan igaz a sportolókra, akik egy-egy edzés után magas fehérjetartalmú turmixokat fogyasztanak. A sok fehérje miatt a vesékre nagyobb megterhelés hárul, a vizelet koncentráltabb, azaz töményebb lesz.

Ez is érdekelheti Sport és hidratáció - Mivel pótoljuk az elvesztett folyadékot?

Mit igyunk, és mit ne?

Hőségriadó esetén figyeljünk a rendszeres folyadékfogyasztásra, amely a legideálisabb esetben szénsavmentes csapvíz vagy ásványvíz. A kávé, a koffeintartalmú energiaitalok és az alkohol köztudottan vizet von el szervezetünkből, fokozza a vizeletkiválasztást, ezért a dehidratáló hatás miatt sem ajánlott ezek fogyasztása. A kólának is van koffeintartalma, ezért nem ideális választás a forróságban ezzel csillapítani a szomjunkat.

Mit együnk a hőségben?

Fontos gondoskodni a kisgyermekekről és az idősekről, akik sokszor nem veszik észre maguktól a kiszáradás jeleit. Rendszeresen itassuk őket a nap folyamán ivóvízzel, és kínáljunk számukra magas víztartalmú gyümölcsöket, mint például dinnye, eper, őszibarack, és zöldségeket, mint például uborka, paradicsom.

Bővebben Magas víztartalmú életelekkel a szervezet hidratáltságáért

Tovább

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Kiszáradás - Mik a tünetek? Mi...

Ha a szervezet folyadéktartalma sokkal nagyobb mértékben csökken, mint amilyen mértékben az elveszített folyadék pótlásra kerül, akkor...

Dehidratáló ételek - Ezeket...

Szinte mindenki tisztában van azzal, hogy a nyári kánikulában fontos a megnövelt folyadékfogyasztás, hiszen magas külső hőmérséklet esetén a...

Magas víztartalmú ételekkel a...

Szervezetünknek a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok mellett folyadékra is szüksége van ahhoz, hogy megfelelően és egészségesen működjön...

Speciális diétát követők ünnepi...

Békés, boldog, szeretteink körében eltöltött nyugodt napok - mindenki erre vágyik az év legszebb ünnepén, karácsonykor. Ilyenkor összegyűlik a...

Büntetés jár néhány korty...

Az utóbbi időben több felháborodást keltő hír is napvilágot látott arról, hogy bizonyos tömegközlekedési vállalatok olyan utazási feltételeket...

Dehidratáció? Túlivás? Mindkettő...

Régóta ismert tény, hogy sokat ártunk szervezetünknek, ha nem fogyasztunk rendszeresen, elegendő mennyiségű folyadékot. Azt azonban már kevesebben...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.