A B1-vitamin hiánya és tünetei

Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

A B1-vitamint (tiamin) fedezték fel a vitaminok közül elsőként. Állati és növényi eredetű élelmiszerekben egyaránt előfordul. A tiamin a többi B-vitaminhoz hasonlóan vízben oldódó vitamin, így a szervezet csak kis mennyiségben tudja tárolni.

B-vitamin teszt

Töltse ki B-vitamin tesztünket!

A B1-vitamin szerepe

A B1-vitamin nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok és a szívizom egészséges működéséhez.

Az energia-anyagcserében van szerepe, azaz részt vesz a táplálékból való energianyerés folyamatában. Továbbá hatással van a neurotranszmitterekre és a szerotoninra, emellett az acetil-kolin antagonistája, ami a központi és perifériás idegrendszer fontos hírvivő molekulája.

A vitaminhiány tünetek nélkül is jelentkezhet

A lakosság többsége nem elegendő mennyiségben fogyaszt vitaminokat és ásványi anyagokat, ám a hiány általában nem olyan mértékű, hogy hiánybetegség formájában látható legyen.

Vitaminhiány

A B1-vitaminhiány és tünetei

Hiánya pl. metabolikus acidózis esetén fordulhat elő, aminek bizonyos körülmények között a szív leállása lehet a következménye.

A súlyos B1-vitaminhiány okozza a beriberi nevű betegséget, mely szívizomgyengeséggel, a vázizmok leépülésével, depresszióval, ödémák kialakulásával jár.

Hiánya túlzott izgatottságot, depressziót, álmatlanságot, a hangok iránti túlzott érzékenységet okoz.

A betegség többnyire összefüggésbe hozható az alkoholizmussal, a hiányos táplálkozással. Enyhébb hiánytünetek megfigyelhetőek az iparosodott államok lakosságánál.

A B1-vitamin túladagolása gyakorlatilag lehetetlen, a fölösleget a vizelettel együtt kiválasztja a szervezet, mivel vízoldékony vitaminról van szó.

Miben fordul elő?

Jó B1-vitamin-forrásnak számítanak a húsok, főleg a sertéshús, a máj, néhány halfaj (lepényhal, tonhal), gabonafélék, burgonya és hüvelyesek, valamint a tej és a tojás(sárgája), a teljes rizs.

A B-, C- és E-vitamin, valamint a mangán és a kén segítik hatását.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
B. M., szakfordító; Vitamine-Lexikon.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Módosítva: 2017.03.09 13:11, Megjelenés: 2017.03.09 13:11
Címkék: B1-vitamin, Vitamin
Hozzászólások (1)

Cikkajánló

A magnézium kismértékben...

Az American Heart Association folyóiratában publikált kutatások szerint a magnézium, amely az emberi test számára nélkülözhetetlen elem...

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

Amit a B1-vitaminról tudni kell

A B1-vitamin a B-vitaminok családjába tartozik, melyek közös jellemzője, hogy létfontosságú enzimek működéséhez szükségesek, melyek a sejtek...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.