• A cukor káros hatásai

        Szerző: WEBBeteg, otvenentul.hu

        Történelme hajnalán az ember gyümölcscukrot és mézet fogyasztott – mindkettőt még eredeti csomagolásában, azaz magukban a gyümölcsökben, illetve ahogy a méhek elkészítették.

        Noha a cukorbetegség kialakulásáért ma az örökletes hajlamot, az életmódot és több más tényezőt is felelősnek tartanak, érdekes, hogy ahol nem fogyasztanak finomított cukrokat, ott nem fordul elő.

        Hirdetés

        A cukor hatása a szervezetre

        A finomított cukor nemcsak az inzulinszintet emeli meg, amivel a szervezetet a felhalmozásra buzdítja, de mert az emelkedést hirtelen inzulincsökkenés követi, hamarosan újból éhségérzetet kelt. Mivel a mindennapi energiaszükségletnek csak mintegy 10 százalékát kellene cukorból fedeznünk, az pedig az elfogyasztott gyümölcsök és tejtermékek révén hamar összeadódik, a finomított cukor nemcsak a diabétesz kialakulásáért felel, de szerepe van az elhízásban is. Lebontása B1-vitamint von el a szervezetből, s így ingerültséghez és agresszióhoz vezethet. Serkenti az adrenalintermelődést, s túlzott adrenalintúlpörgést, székrekedést, légzési panaszokat és további stresszes tüneteket okoz. Megköti a vérben a húgysavat, amely köszvényt eredményezhet. A szervezet, hogy a vér savtartalmát közömbösítse, kalciumot von ki a csontokból, csontritkulást és fogszuvasodást idézve elő.

        Fehér cukor és barna cukor - Mi a különbség?

        Fontos tudni!


        Szakemberek szerint egy felnőttnek napi legfeljebb 5 gramm iparilag előállított cukrot volna szabad fogyasztania, napi 100 gramm bevitelével pedig mintegy 40 százalékkal csökken a szervezet védekezőképessége. Az állandó, folyamatos túlzott cukorbevitel nemcsak koncentrálóképességed csökkenti, de függőséget is okozhat.

        A fehér cukor egy szaharózból álló egyszerű szénhidrát, melyet a cukorrépából nyernek. Míg maga a nyers cukorrépa körülbelül 20 százalék cukrot, a kristálycukor 95 százalékot tartalmaz. Ez a természetben előforduló minden növény cukortartalmának a többszöröse, míg természetes anyag egyáltalán nem marad benne.

        Egészségesnek kikiáltott alternatívája a barna cukor, melyet ugyanúgy cukorrépából, azonos eljárással állítanak elő azzal a különbséggel, hogy a folyamatot még azon a ponton leállítják, ahol a tisztítás nem teljes, vagyis a cukor még tartalmaz természetes anyagokat. Élettani hatása mindkettőnek hasonlóan káros.

        Mivel lehet helyettesíteni a cukrot?

        A cukorbetegség tünetei, figyelmeztető jelei


        Minden betegre legalább egy ember jut, akinél még nem jelentkeztek a cukorbetegség tünetei, ezért nem is tud róla. Ismerje meg a cukorbetegség fő tüneteit, első jeleit!
        A cukorbetegség tünetei, figyelmeztető jelei

        Méz

        Közel 200 tápanyag található benne, közöttük aminosavak, ásványi anyagok, vitaminok és hormonok. Jó hatással van a szívműködésre és a vérkeringésre, baktériumölő, segíti a vese és a máj tevékenységét. Fogyasztása mindemellett csak módjával ajánlott, hiszen kalóriaértéke magas, tehát ugyanúgy hizlal, mint a cukor.

        Nádcukor

        A nyers nádcukor finomítatlan élelmiszer, a cukornád szárából gőzöléssel készül. Ázsiában egyes helyeken kipréselik a nádat, és a levét italként árusítják, melyet esetleg ételekhez kevernek. Tartalmaz nyomelemeket, B-vitaminokat, a cukornád ásványi és a melaszanyagai is benne maradnak. Fruktóztartalma magasabb, mint cukorrépából előállított társaié. Bioboltokban kapható, de vigyázz, ne keverd össze a kristályos, azaz finomított változattal, amelynek kevés a tápanyagértéke!

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Szőlőcukor (glükóz)

        Neve ellenére elsősorban kukoricából vagy burgonyából nyerik. Sportolóknak ajánlják, mert már a nyálban lebomlik, ezáltal hirtelen kerül a véráramba, s ez gyors, rövid energianövekedést eredményez. Gyakori fogyasztása cukorbetegséghez vezethet.

        Gyümölcscukor (fruktóz)

        A közhittel ellentétben nádcukorból készül, de szemben a szőlőcukorral, lassan bomlik le, így nem emeli hirtelen a vércukorszintet. Cukorbetegek is fogyaszthatják.

        Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

        Legutóbb frissült: 2011.05.05 02:51
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Depressziós a párom

        Depressziós a párom

        Dr. Veress Dóra, pszichiáter

        Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

        Ízületi fájdalmak

        Ízületi fájdalmak

        B. M., szakfordító

        A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

        A metabolikus szindróma kialakulása

        Rendszeres, szükségleten felüli táplálkozás esetén annyi glükóz keletkezik a szervezetben, amennyire a sejteknek már nincs szüksége. A glükózzal telített sejtek kevésbé reagálnak az inzulinra, vagyis inzulinrezisztencia alakul ki, ennek szövődményeként pedig a cukorbetegség mellé magas vérnyomás, infarktus, stroke is társul.

        Ezért fontos figyelnie a túlzottan alacsony vércukorszintre!

        Elsősorban az inzulinnal kezelt betegeknél jelentkezhet hipoglikémiás állapot, bár előfordulhat más gyógyszerrel kezelt cukorbetegeknél is. Fontos figyelnie a változásra, mert súlyosabb esetben csökken az agy cukorellátottsága, amely szédülést, koncentrációs zavart, látászavart, epilepsziás rohamot vagy akár kómát okozhat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa osztja meg a legfontosabbakat.

        A hőség vagy kezdődő cukorbetegség okozza a gyerek kínzó szomjúságát?

        A nyári kánikulában sokszor fel sem tűnik a szülőknek, hogy gyermekük jóval többet iszik a szokásosnál, ennek ellenére mégis kínzó szomjúság gyötri. Úgy vélik, hogy mindez a meleg miatt van és még csak nem is sejtik, hogy az ártatlannak tűnő dolog mögött azonnali inzulinkezelést igénylő gyermekkori vagy más néven 1-es típusú diabétesz is állhat.

        Terhességi diabéteszem van - Mit szabad enni, és mit nem?

        Az áldott állapotban lévő kismamák első és legfontosabb gondolata, hogy minden rendben legyen a kisbabával, egészségesen fejlődjön és növekedjen az édesanya testében. Fontos tudni, hogy az anyuka egészségi állapota, életmódja és táplálkozása nagyban hozzájárul a gyermek megfelelő fejlődéséhez, a szülés körüli szövődmények és kockázatok csökkentéséhez, ezért már a terhesség tervezésekor figyelmet kell fordítani az egészséges életvitelre, a normális testsúly elérésére és fenntartására.

        Puffadás, hasfájás: fruktózproblémák is okozhatják

        Ha gyümölcsök fogyasztását követően rendszeresen kellemetlen tüneteket tapasztalunk, fontos utánajárni, mi okozza a panaszokat.

        Ön is függő, mégpedig cukorfüggő!

        Az édes íz utáni rajongás születésünktől velünk van. Az anyatej íze, ezzel együtt a biztonságot adó anya közelsége, illata, simogatása mind-mind erősítik a hozzá köthető táplálék boldogságérzést kiváltó hatását.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.