A cukor káros hatásai

szerző: Ötvenentúl.hu - WEBBeteg
megjelent: 2011.05.05.

Történelme hajnalán az ember gyümölcscukrot és mézet fogyasztott – mindkettőt még eredeti csomagolásában, azaz magukban a gyümölcsökben, illetve ahogy a méhek elkészítették.

Noha a cukorbetegség kialakulásáért ma az örökletes hajlamot, az életmódot és több más tényezőt is felelősnek tartanak, érdekes, hogy ahol nem fogyasztanak finomított cukrokat, ott nem fordul elő.

A cukor hatása a szervezetre

A finomított cukor nemcsak az inzulinszintet emeli meg, amivel a szervezetet a felhalmozásra buzdítja, de mert az emelkedést hirtelen inzulincsökkenés követi, hamarosan újból éhségérzetet kelt. Mivel a mindennapi energiaszükségletnek csak mintegy 10 százalékát kellene cukorból fedeznünk, az pedig az elfogyasztott gyümölcsök és tejtermékek révén hamar összeadódik, a finomított cukor nemcsak a diabétesz kialakulásáért felel, de szerepe van az elhízásban is. Lebontása B1-vitamint von el a szervezetből, s így ingerültséghez és agresszióhoz vezethet. Serkenti az adrenalintermelődést, s túlzott adrenalintúlpörgést, székrekedést, légzési panaszokat és további stresszes tüneteket okoz. Megköti a vérben a húgysavat, amely köszvényt eredményezhet. A szervezet, hogy a vér savtartalmát közömbösítse, kalciumot von ki a csontokból, csontritkulást és fogszuvasodást idézve elő.

Fehér cukor és barna cukor - Mi a különbség?

Fontos tudni!

Szakemberek szerint egy felnőttnek napi legfeljebb 5 gramm iparilag előállított cukrot volna szabad fogyasztania, napi 100 gramm bevitelével pedig mintegy 40 százalékkal csökken a szervezet védekezőképessége. Az állandó, folyamatos túlzott cukorbevitel nemcsak koncentrálóképességed csökkenti, de függőséget is okozhat.

A fehér cukor egy szaharózból álló egyszerű szénhidrát, melyet a cukorrépából nyernek. Míg maga a nyers cukorrépa körülbelül 20 százalék cukrot, a kristálycukor 95 százalékot tartalmaz. Ez a természetben előforduló minden növény cukortartalmának a többszöröse, míg természetes anyag egyáltalán nem marad benne.

Egészségesnek kikiáltott alternatívája a barna cukor, melyet ugyanúgy cukorrépából, azonos eljárással állítanak elő azzal a különbséggel, hogy a folyamatot még azon a ponton leállítják, ahol a tisztítás nem teljes, vagyis a cukor még tartalmaz természetes anyagokat. Élettani hatása mindkettőnek hasonlóan káros.

Mivel lehet helyettesíteni a cukrot?

A cukorbetegség tünetei, figyelmeztető jelei

Minden betegre legalább egy ember jut, akinél még nem jelentkeztek a cukorbetegség tünetei, ezért nem is tud róla. Ismerje meg a cukorbetegség fő tüneteit, első jeleit!
A cukorbetegség tünetei, figyelmeztető jelei

Méz

Közel 200 tápanyag található benne, közöttük aminosavak, ásványi anyagok, vitaminok és hormonok. Jó hatással van a szívműködésre és a vérkeringésre, baktériumölő, segíti a vese és a máj tevékenységét. Fogyasztása mindemellett csak módjával ajánlott, hiszen kalóriaértéke magas, tehát ugyanúgy hizlal, mint a cukor.

Nádcukor

A nyers nádcukor finomítatlan élelmiszer, a cukornád szárából gőzöléssel készül. Ázsiában egyes helyeken kipréselik a nádat, és a levét italként árusítják, melyet esetleg ételekhez kevernek. Tartalmaz nyomelemeket, B-vitaminokat, a cukornád ásványi és a melaszanyagai is benne maradnak. Fruktóztartalma magasabb, mint cukorrépából előállított társaié. Bioboltokban kapható, de vigyázz, ne keverd össze a kristályos, azaz finomított változattal, amelynek kevés a tápanyagértéke!

Szőlőcukor (glükóz)

Neve ellenére elsősorban kukoricából vagy burgonyából nyerik. Sportolóknak ajánlják, mert már a nyálban lebomlik, ezáltal hirtelen kerül a véráramba, s ez gyors, rövid energianövekedést eredményez. Gyakori fogyasztása cukorbetegséghez vezethet.

Gyümölcscukor (fruktóz)

A közhittel ellentétben nádcukorból készül, de szemben a szőlőcukorral, lassan bomlik le, így nem emeli hirtelen a vércukorszintet. Cukorbetegek is fogyaszthatják.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Vérszegénység Vérszegénység

Milyen típusai léteznek? Mi okozhatja ezeket?

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

Fehér liszt és fehércukor - Mi az igazság a fogyasztásukkal kapcsolatban?

A 21. században egyre inkább ellenzik a finomított búzaliszt és kristálycukor fogyasztását a szakemberek. Ennek oka, hogy túlságos feldolgozottságuk...

Cukorpótlás: a legjobb alternatívák édesítésre

Manapság már szinte mindenki hallott arról, hogy az egészséges étrendben nem ajánlott az egyszerű szénhidrátok túlzott fogyasztása. Igen ám, de...

A mézfogyasztás jótékony hatásai

A méz az ősidők óta az emberi táplálkozás része, igaz eleinte csak csemegének gyűjtötte az ősember, mára azonban mint gyógyterméket is...

A leggyakoribb fogászati kérdések

A fogselyemtől a gyermek önálló fogmosásáig számos - fogápolással és fogbetegségekkel kapcsolatos - kérdésre adunk tömör választ írásunkban.

Fruktózfelszívódási zavar (malabszorpció)

A gyümölcsfogyasztásnak minden évszakban megvan a létjogosultsága: a vitaminok pótlásával a betegségek megelőzésében, a magas rosttartalommal...

Ön is függő, mégpedig cukorfüggő

Az édes íz utáni rajongás születésünktől velünk van. Az anyatej íze, ezzel együtt a biztonságot adó anya közelsége, illata, simogatása mind...

Por- és kristálycukor a sebre? Nem mindegy, mikor és hogyan!

Tudta? A por- és kristálycukor kiválóan felhasználható sebkezelés céljára, különösen a szennyezett, fertőzött sebek kezelésére – olvasható a...

Édesítésre alkalmas anyagok

Ételeink édesítésére különböző édesítőszereket használhatunk. Az e célból leggyakrabban alkalmazott répacukor vagy más néven kristálycukrot...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.