Férfiak a plasztikai sebésznél: egyre gyakoribb

Medipress
megjelent:

A ráncfelvarrás, a botox-kezelés, az orrplasztika és a zsírleszívás már az erősebb nem képviselői között is hódít.

Az Amerikai Plasztikai Sebészek Társasága szerint a tavalyi évben 2 százalékkal nőtt azt ezt igénybe vevő férfiak száma, így a legkisebb beavatkozásokat is figyelembe véve 2010-ben 1,1 millió ilyen műtétet végeztek el a tengerentúlon.

A férfiak "sötét titka"

A férfiak is egyre nagyobb figyelmet fordítanak a külsejükre – mondja Dr. Phillip Haeck, a társaság elnöke. Indítékaik azonban különbözőek, az adott beavatkozás típusától függenek: a mellplasztikai műtétek aránya például 6 százalékkal nőtt, ami egyértelműen a figyelem növekedésének tudható be.

Szépségszobrászat

A plasztikai, rekonstruktív és kozmetikai sebészet tárgykörébe számos olyan műtét tartozik, amelyek célja a normális, vagy a korábbinál előnyösebb külső elérése. Ezek a műtétek speciális szaktudást igényelnek, a beteg bőrének és szöveteinek gondos előzetes vizsgálatát, precíz vágás- és varratvezetési technikákat a későbbi hegesedés minimalizálása érdekében. Plasztikai sebészeti beavatkozások>>

Ezt a férfiak kis sötét titkának nevezem, mivel eléggé zavarba hozza őket.

Nem szeretnék, ha bárki tudomást szerezne arról, hogy plasztikai sebésznél jártak, de azért felvillanyozza őket a tudat, hogy ezentúl nyugodtan járhatnak strandra anélkül, hogy a női C kosárnak megfelelő mellméretüket kellene mutogatniuk.

A legtöbb férfi, aki mellműtétnek veti alá magát, még nincs harminc éves. A beavatkozás ugyan sokba kerül nekik, a sebész szerint azonban legtöbbjüknek megéri, hogy ne kelljen tovább szégyenkeznie.

A ráncfelvarrás az ötven-hatvan éves korosztály körében hódít. Ők az egykori ’baby-boom generáció’. Nagy részük rendkívül jó karban van, és nagy figyelmet fordít a külsejére. A ráncok azonban nem tetszenek nekik.

Elsődleges cél: fiatalosabb külső

A fiatalos külső nyomása más férfiakra is hat – például azokra, akik munkát keresnek. Sokan ugyanis attól tartanak, hogy nem veszik fel őket sehova, ha túl idősnek tűnnek. Máskor a plasztikai sebészhez járó feleség sürgeti a férjét, hogy ő is feküdjön kés alá.

A társaság adatai szerint a ráncfelvarró műtétek 14, a fülplasztika 11, a botox-kezelés 9, a zsírleszívás 7, a mellműtét 6, a szemhéjplasztika száma pedig 4 százalékkal nőtt 2009 és 2010 között. Ugyanakkor az orrplasztikát vagy a vegyi testradírozást kevesebben vették igénybe.

Dr. Seth R. Thaller, a Miami Miller Orvosi Egyetem plasztikai sebészeti vezetője megerősítette, hogy a legtöbb férfi a fiatalosabb külsőért műtteti meg magát. Állítása szerint nem 25-30 évesnek akarnak látszani, csak egy kicsit jobb külsőre vágynak. A mellműtétek igénylői között azonban egyre több a tizenéves.

Költséges beavatkozások a jobb minőségű életért

A társadalombiztosítás általában nem fizeti a műtétek költségeit, amelyek így meglehetősen drágák. Megfontolandó azonban, hogy hajlandóak vagyunk-e fizetni azért, hogy utána jobb minőségű életet éljünk, és jól érezzük magunkat a bőrünkben? – teszi fel a kérdést Thaller.
Bár néha a férfiak is a plasztikai sebészek visszatérő vendégeivé válnak, a sorozatos műtétek Haeck szerint inkább a nőkre jellemzőek. Az ő pácienseinek 92 százalékát is a gyengébb nem képviselői teszik ki.

A statisztikák szerint a férfiak körében még mindig az orrplasztika a legnépszerűbb beavatkozás, ezt követi a szemhéj helyreállítása, a zsírleszívás, a mellműtét és a hajbeültetés. A kisebb beavatkozások között a botox-kezelés a leggyakoribb, de sokan vesznek igénybe vegyi testradírozást és lézeres hajátültetést is.

Medipress

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.