Szépségszobrászat - a plasztikai sebészeti beavatkozások

szerző: Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész - WEBBeteg
frissítve: 2020.08.15.

A plasztikai, rekonstruktív és kozmetikai sebészet tárgykörébe számos olyan műtét tartozik, amelyek célja a normális, vagy a korábbinál előnyösebb külső elérése. Ezek a műtétek speciális szaktudást igényelnek, a beteg bőrének és szöveteinek gondos előzetes vizsgálatát, precíz vágás- és varratvezetési technikákat a későbbi hegesedés minimalizálása érdekében.

A plasztikai műtétek választékát a miniatürizált eszközök, a művégtagok és -testrészek kialakítására alkalmas új anyagok, illetve a tökéletesített sebészi technikák megjelenése jelentősen kiszélesítette.

Bár a szakma három ága (a plasztikai, a rekonstruktív és a kozmetikai sebészet) a technikai alapok és általános szemléletük tekintetében nem tér el nagy fokban, mégis a hangsúlyaik eltérnek egymástól. A plasztikai sebészet területe elsődlegesen a születési hibák korrigálása, bőrhibák (szemölcsök, anyajegyek és hegek) eltüntetése. A kozmetikai sebészet műtétei a beteg fiatalabb, vagy előnyösebb megjelenésének érdekében történnek.

A rekonstruktív sebészet működési területe a helyreállítás - legyen szó égések következtében sérült testtájakról, vagy születéskor hiányzó testrészekről, esetleg műtéttel eltávolított területek helyreállításáról. A rekonstruktív sebészet a plasztikai sebészet legrégebbi ága, amely a háborúkban megsérült katonák sebeinek helyreállításából nőtt ki.

Mikor nem lehet plasztikai beavatkozást végezni?

Bizonyos orvosi, illetve pszichológiai állapotok esetén nem javasolt plasztikai műtétet végezni. Orvosi szempontból ilyenek egyes szívbetegségek, súlyos fertőzések (hepatitisz vagy HIV-fertőzés), áttétekkel járó daganatos betegségek, súlyos fokú elhízás - 30%-ot meghaladó túlsúly esetén zsírleszívást nem szabad végezni - és véralvadási zavarok).

Blefaroplasztika - Szemhéjplasztika, a lógó szemhéjak plasztikai műtéte

Dermabrázió - A bőr felső rétegeinek eltávolítása kémiai vagy mechanikai úton

Facelift - Arcbőremelés, a megereszkedett arcbőr műtéti megemelése

Liposzukció - Zsírleszívás, a bőr alatti zsírrétegek vákuumos eltávolítása

Mammoplasztika - Mellplasztika, az emlők méretén, formáján változtató műtét

Rinoplasztika - Orrplasztika, az orr alakján változtató műtét

Amikor valaki plasztikai műtétre szánja el magát, annak természetesen lelki oka is van. Korunk társadalmában túlzott jelentősége van a külsőnek (ezt erősíti a média is), különösen bizonyos szakmákban (színészek, modellek, média, politika). Sok esetben valóban az egyén érvényesülése függ attól, hogy mennyire vonzó. Ám hajlamosak vagyunk úgy érezni, hogy testünk előnyös változása valamennyi problémánkat megoldja.

Pszichológiai szempontból nem mindenki alkalmas plasztikai műtétre - az orvos felelőssége és döntése, hogy milyen esetben vállalja a műtétet. Dr. Tasman, svájci plasztikai sebész frappáns mozaikszavakkal foglalta össze, kiket tart alkalmasnak a plasztikai műtétre.

A tipikusan jól kezelhető betegek a SYLVIA-csoportba tartoznak (angolul Secure: határozott, Young: fiatal, Listens: szófogadó, Verbal: jó kommunikációs készségű, Intelligent: intelligens, Attractive: vonzó), a rossz alanyok pedig SIMON-csoportba sorolhatók (Single: egyedülálló, Immature: éretlen, Male: férfi, Overexpectant: túlzott elvárásokkal bíró, Narcissistic: hiú).

A szakma három ága

Plasztikai műtétek

A leggyakoribb plasztikai műtétek a zsírleszívás (liposzukció), a "kémiai vagy mechanikus hámlasztás" - más néven dermabrázió (hegek vagy tetoválások eltávolítása) és gyermekek elálló fülkagylójának korrekciós műtéte (otoplasztika).

Kozmetikai sebészet

A kozmetikai műtétet általában az arcon végzik, célja a szépséghibák eltüntetése, a tökéletes arcbőr, vagy egyes alaki hibák korrekciója. A leggyakoribb műtétek hazánkban az orrplasztika (rinoplasztika), az arcbőr emelése (facelift vagy ritidectómia), a szemek alatti táskák műtéte (blefaroplasztika), illetve a mellplasztika (mammoplasztika).

Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban a gyermekek ajak- vagy szájpadhasadékának korrekciója is a kozmetikai sebészet közé sorolható. Ezt hazánkban gyermeksebészek végzik. Bár sokan azt hiszik, hogy a kozmetikai sebészetet elsősorban nők veszik igénybe, egyre több férfi jelentkezik arcbőremelés, szemhéjműtét, hajátültetés vagy zsírleszívás céljából.

Rekonstruktív sebészet

Általában daganatok, égések vagy balesetek miatt végzett műtétek, amelyek súlyos csonttörések korrekcióját, bőrátültetést, amputált ujjak visszaillesztését, vagy protézisek implantálását is magukban foglalhatják. A protézisek hiányzó végtagok, fogak, csípő- vagy térdízület pótlására alkalmas mesterséges anyagok. Daganatos betegekben az arc vagy egyéb testtáj funkciójának és külső megjelenésének együttes helyreállítása a rekonstruktív sebészet feladata. A leggyakoribb műtét az emlő helyreállítása, hegek, vagy daganatok eltávolítása.

(Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész, fej- és nyaksebész)

Vissza a műtéti eljárásokhoz, leírásokhoz!

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Alvászavar Alvászavar

Ezek a káros szokások okozhatnak alvászavart. (x)

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

Hepatitis A - Mire számíthat a beteg?

A hepatitis A vírus (HAV) fertőzése a gyomor-bélrendszer útján jön létre. A vírus a fertőzött ember székletével a környezetbe kerül, ahol nagyon...

Agykárosodás a máj betegsége miatt:...

A hepaticus (máj) encephalopathia (HE) olyan agyi károsodás, amely súlyos májbetegség (pl. májzsugor, májelégtelenség) következtében jelentkezik....

Mi az oxigénszaturáció, és miről...

Az oxigéntelítettség vagy oxigénszaturáció azt az oxigénmennyiséget jelzi, amely a vörösvértestekkel együtt halad át a testen. A normál...

A sárgaság okai

Sárgaságnak a bőr, a nyálkahártyák és a szem ínhártyájának sárgás elszíneződését nevezzük, mely a szövetekben lerakódó epefesték...

Diéta Crohn-betegségben szenvedőknek

A tápanyagok elégtelen felszívódása miatt a gyulladásos bélbetegségben szenvedők (például Crohn-betegség, colitis ulcerosa) gyakran alultápláltak...

Hepatitis C

Magyarországon körülbelül 100 ezer hepatitis C vírushordozó él. A HCV felelős hazánkban évente körülbelül 3000 beteg májzsugorának...

Véradónak lenni jó!

Amellett, hogy másokon segíthet vele, a véradás a véradó esetleges fertőző betegségeire is fényt deríthet. Melyek ezek? Csatlakozzon Ön is a...

Hepatitis B

A hepatitis B a világ egyik legelterjedtebb fertőző megbetegedése: a Föld népességének mintegy 20-30 százalékában kimutatható, hogy élete során...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.