• Hajhagyma klónozás - Megoldás a kopaszságra?

    Szerző: MTI

    A kopaszodás főleg a férfiakat sújtja, s nekik is a homlok feletti "skalpjukat" érinti a leginkább. A haj újranövesztésére a brit Intercylex vállalat hajpótló-specialistája, Bessam Farjo szenzációsan gyors és olcsó megoldást dolgozott ki - és alkalmaz máris eredményesen.

    Ma már kozmetikai eljárássá egyszerűsödött a kihullott-kikopott hajszálak új hagymák beültetésével történő pótlása. Több nemzetközi és hazai híresség esett már át hasonló beavatkozáson.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A gond csak az, hogy az eljárás során mintegy 6000 hagymát kell kiemelni az érintett tarkóján még dúsan növő hajból, majd átültetni a fejbőr már lekopaszodott, dermálpapilla sejtekben elszegényedett részére. Mindez természetesen hosszadalmas, fájdalmas és nagyon drága. (Ezért volt láthatatlan hosszú ideig az egyik nagy európai ország miniszterelnöke, hogy aztán ismét a nyilvánosság elé lépve már "férfias" frizurával folytassa az ország irányítását.)

    Hajhagyma klónozás

    A Farjo-eljárás lényege, hogy csak száz hajhagymát távolítanak el a páciens tarkójáról, majd klónozással, laboratóriumban sokszorozzák a kívánt számban.

    Jóval egyszerűbb, mint bárányokat reprodukálni - nyilatkozta a specialista a szabadalmaztatási eljárás során a Hairstylist nemzetközi fodrászati szaklapban.

    Elmondása szerint 13 önként jelentkező férfin próbálták ki a megoldást: a 11 hónapig tartó, a vérellátást segítő fejbőrmasszázst is alkalmazó kezelésnek köszönhetően ötüknek újrafejlődött a klónozott hajhagymákból származó haja. Farjo most azon fáradozik, hogy laboratóriumában önállóan, tehát nem klónozással szaporítva állítsanak elő új hajprodukáló tüszőket és hagymákat.

    (MTI)

     

    Legutóbb frissült: 2009.07.22 21:30
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Hajhullás: Pajzsmirigybetegségre is utalhat

    A hajhullás nőket, férfiakat egyaránt érzékenyen érintő jelenség. Bizonyos mértékű hajhullás minden egészséges ember esetében természetes, ugyanakkor időnként komoly kórképek kísérője vagy figyelmeztető jele is lehet: ilyenek például a pajzsmirigybetegségek.

    Hajhullás és a hormonok

    A hajhullás egy bizonyos mértékig természetes folyamat. Akkor tekinthető rendellenesnek, ha túlzott mértékű (naponta több mint 60-100 hajszálat veszítünk el), és hiányzik a normál visszanövekedés.

    A hajhullás okai

    A hajhullás szót említvén valószínűleg mindenkiben egy negatív érzés kel életre, hiszen egy olyan problémáról beszélünk, amely nagyon sokakat érint, ezzel együtt igencsak kényes témát jelent férfiaknál és nőknél egyaránt, hiszen megjelenésünk egyik fő eleméről van szó. De vajon tisztában vagyunk-e azzal, hogy mi okozhatja ezeket a nem várt folyamatokat?

    A kopaszság kezelhető!

    A haj nem csupán a szépség egyik összetevője, hanem a szexuális vonzerő bevetésénél is nélkülözhetetlen. De mi van, ha hullani kezd, és megjelenésére odafigyelő, hajkoronájára különösen érzékeny férfi az illető? Egyesek szerint ez az élet rendje, másoknak tragédia.

    A férfiak kopaszodásának okai

    A külsővel való foglalkozás általában a nőknél kerül szóba, azonban van egy jelenség a férfiak életében, mely igencsak érzékenyen érinti őket egytől-egyig. Ez nem más, mint a kopaszodásuk. Érthető, hogy a fiatalságot szimbolizáló dús haj ritkulása, valamint a haj vonalának fokozatos hátrahúzódása nagymértékben megviseli őket. Nézzük, mi áll a probléma hátterében.

    Vissza lehet-e fordítani az őszülést?

    Akik betegség vagy nagy stressz miatt őszültek meg, reménykedhetnek, hogy a tudósok egy szép napon képesek lesznek visszafordítani a folyamatot. Brit és német tudósoknak sikerült helyreállítaniuk a haj színét okozó melanin termelését, adta hírül pénteken a BBC brit közszolgálati hírportál.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.