• Antibiotikumok és probiotikumok - Ön tudta?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

    A probiotikumok bizonyítottan hasznosak az olyan antibiotikumhasználat okozta mellékhatások megelőzésére és kezelésére, mint a hasmenés vagy hüvelyi fertőzések.

    Az antibiotikumok egyes fajtái, különösen a cefalosporinok, a klindamicin vagy a fluorokinolonok colitist (vastagbélgyulladást) indukálhatnak az arra érzékenyeknél. Ezt a fajta colitist a Clostridium difficile nevű baktérium által termelt toxinok okozzák, mely baktérium ellenáll a legtöbb antibiotikumnak, s akkor szaporodik a belekben, mikor annak normális baktériumai az antibiotikumos kezelés hatására elpusztulnak.

    Hirdetés

    Probiotikumok szedésével megvédheti magát az antibiotikumok mellékhatásaitól

    Az antibiotikumok esetleges, kellemetlen mellékhatásaitól védheti magát, ha követi az alábbi irányelveket:

    • Az antibiotikumhasználat idején napi két vagy több adag probiotikumot szedjen (az adott készítmény utasításai alapján), és figyeljen arra, hogy legalább 2 óra teljen el az antibiotikum és a probiotikum bevétele között. Ha ugyanis egyidejűleg alkalmazza őket, a gyógyszer megölheti a jó baktériumokat.
    • Különféle probiotikus törzseket használjon – ebben segít, ha a probiotikum mellé joghurtot, kefirt is fogyaszt!
    • Használjon Saccharomyces boulardiit tartalmazó készítményt, mely nem patogén élesztő, és hatása olyan, mint a probiotikumoké. Az antibiotikum csak a baktériumokat pusztítja el, ám az élesztőt nem, így akár az antibiotikummal egy időben is bevehető!
    • Az antibiotikumkúra befejezését követően még legalább egy hétig szedjen extra adag probiotikumot, hogy feltöltse „jó baktérium” készleteit!
    • Támogassa a „jó baktériumok” növekedését azzal, hogy magas rosttartalmú ételeket fogyaszt!

    Ezt olvasta már? Miért fontos kiemelten figyelni a folyadékfogyasztásra magas rostbevitel mellett?

    Ha gombás fertőzése, candidája vagy tejallergiája van

    • Amennyiben candidája vagy tejallergiája van, kefir és joghurt helyett válasszon probiotikumos étrend-kiegészítőt.
    • A Saccharomyces boulardii teljesen független a Candidától, a gombás fertőzésekért felelős élesztőgombától. Sőt, a Candida túlszaporodása esetén annak kezelésére is ajánlott a S. boulardii. Kutatások azt is kimutatták, hogy ez az élesztő a Clostridium difficile által okozott fertőzés ellen is hatásos.

    Olvasson tovább! Néhány tipp a probiotikumok szedéséhez

    WEBBetegForrás: WEBBeteg
    Cs. K.; fordító
    Lektorálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

    Módosítva: 2020.02.06 14:35, Megjelenés: 2015.01.19 07:38
   • Cikkajánló

    Ártalomcsökkentés

    Ártalomcsökkentés

    Társadalmi célú reklám

    Hajlamosak vagyunk a járulékos ártalmakkal mit sem törődni. (x)

    Remek kezdeményezés

    Remek kezdeményezés

    WEBBeteg

    Telefonos Panel - Kérdőívek kitöltésével jótékonysági szervezeteket támogathat.

    Mikor szedjünk probiotikumot?

    A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.

    Koffeinmentes kávé - Ártalmas-e az egészségre?

    A koffeinmentes kávé ízében és megjelenésében is nagyon hasonlít a hagyományos kávéra, ám csak minimális koffeint tartalmaz. Nem ez az egyetlen különbség azonban a hagyományos és a koffeinmentes kávé között.

    A koronavírus-járvány során sok csaló akar meggazdagodni

    A koronavírus-járványt övező bizonytalanság, elszigeteltség, szorongásos állapot miatt legtöbben a televízió- vagy a rádiócsatornák híradásaiból tájékozódnak. Az internet azonban a magyar háztartások jelentős hányadában elérhető, így annak használata a felnőttek és a gyermekek számára is kézenfekvő. Ám a közösségi oldalakról, hírportálokról tájékozódók a valós, napi információk mellett álhíreket is felfedezhetnek.

    Probiotikumok - A barátságos baktériumok

    A probiotikumok azok a baktériumok, melyek együtt élnek velünk, de nem okoznak megbetegedéseket. A barátságos baktériumok segítik az emésztést, védik a szervezetet bizonyos ellenséges baktériumok ellen, azaz erősítik az immunrendszert.

    Probiotikumok és rost-kiegészítők

    Ha Ön is gyomor-és bélrendszeri, vagy emésztési problémáktól, szorulástól szenved, bizonyára már gondolkodott a probiotikumok vagy rost-kiegészítők alkalmazásán.

    Néhány tipp a probiotikumok szedéséhez

    A probiotikumok jótékonyan segítik szervezetünk bélflórájának munkáját. Azonban, mint minden készítménynél (legyen az gyógyszer vagy étrend-kiegészítő), a probiotikumok esetében is szem előtt kell tartanunk néhány szabályt.

    Megfázás: A probiotikumok is segíthetnek

    A probiotikumok hasznosak az influenza-szerű és megfázásos tünetek megelőzésére - állítja egy tanulmány. Gregory J. Leyer, a tanulmány egyik szerzőjének elmondása szerint a probiotikumok egészségre gyakorolt jótékony hatásáról már sokat hallottunk, ám eddig sokkal kevesebbet tudtunk arról, hogy megelőző hatásuk milyen.

    Mikor szedjen a gyerek probiotikumot?

    A bakteriális fertőzésekre a gyermekorvosok leginkább az antibiotikum-terápiát javasolják. Az antibiotikumok azonban sajnos nem tesznek különbséget a káros baktériumok és a tápcsatornában található hasznos baktériumok között. A hasznos mikroorganizmusok, az úgynevezett probiotikumok azonban segítenek a belek természetes flórájának helyreállításában.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA