• Antibiotikumok és probiotikumok - Ön tudta?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

    A probiotikumok bizonyítottan hasznosak az olyan antibiotikumhasználat okozta mellékhatások megelőzésére és kezelésére, mint a hasmenés vagy hüvelyi fertőzések.

    Az antibiotikumok egyes fajtái, különösen a cefalosporinok, a klindamicin vagy a fluorokinolonok colitist (vastagbélgyulladást) indukálhatnak az arra érzékenyeknél. Ezt a fajta colitist a Clostridium difficile nevű baktérium által termelt toxinok okozzák, mely baktérium ellenáll a legtöbb antibiotikumnak, s akkor szaporodik a belekben, mikor annak normális baktériumai az antibiotikumos kezelés hatására elpusztulnak.

    Hirdetés

    Probiotikumok szedésével megvédheti magát az antibiotikumok mellékhatásaitól

    Az antibiotikumok esetleges, kellemetlen mellékhatásaitól védheti magát, ha követi az alábbi irányelveket:

    • Az antibiotikumhasználat idején napi két vagy több adag probiotikumot szedjen (az adott készítmény utasításai alapján), és figyeljen arra, hogy legalább 2 óra teljen el az antibiotikum és a probiotikum bevétele között. Ha ugyanis egyidejűleg alkalmazza őket, a gyógyszer megölheti a jó baktériumokat.
    • Különféle probiotikus törzseket használjon – ebben segít, ha a probiotikum mellé joghurtot, kefirt is fogyaszt!
    • Használjon Saccharomyces boulardiit tartalmazó készítményt, mely nem patogén élesztő, és hatása olyan, mint a probiotikumoké. Az antibiotikum csak a baktériumokat pusztítja el, ám az élesztőt nem, így akár az antibiotikummal egy időben is bevehető!
    • Az antibiotikumkúra befejezését követően még legalább egy hétig szedjen extra adag probiotikumot, hogy feltöltse „jó baktérium” készleteit!
    • Támogassa a „jó baktériumok” növekedését azzal, hogy magas rosttartalmú ételeket fogyaszt!

    Ezt olvasta már? Miért fontos kiemelten figyelni a folyadékfogyasztásra magas rostbevitel mellett?

    Ha gombás fertőzése, candidája vagy tejallergiája van

    • Amennyiben candidája vagy tejallergiája van, kefir és joghurt helyett válasszon probiotikumos étrend-kiegészítőt.
    • A Saccharomyces boulardii teljesen független a Candidától, a gombás fertőzésekért felelős élesztőgombától. Sőt, a Candida túlszaporodása esetén annak kezelésére is ajánlott a S. boulardii. Kutatások azt is kimutatták, hogy ez az élesztő a Clostridium difficile által okozott fertőzés ellen is hatásos.

    Olvasson tovább! Néhány tipp a probiotikumok szedéséhez

    WEBBetegForrás: WEBBeteg
    Cs. K.; fordító
    Lektorálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

    Módosítva: 2020.02.06 14:35, Megjelenés: 2015.01.19 07:38
   • Cikkajánló

    Koronavírus-járvány

    Koronavírus-járvány

    koronavirus.gov.hu

    Egészségügyi védőeszközök és a kezelésnél hatásos gyógyszer is érkezett hazánkba.

    Csecsemők

    Csecsemők

    Dr. Balogh Andrea

    Mi állhat a fájdalmak hátterében, a különböző hasi problémák mögött?

    A jó házasságok a megbecsülésből és a szeretetből táplálkoznak

    Az elmúlt egy évtizedben jelentősen csökkent a házasodási kedv hazánkban, s minden harmadik frigy válással végződik ma is. A fiatalok és az új párt találók is inkább a különélést vagy a hivatalos szentesítés nélküli együttélést választják. Úgy tűnik, félnek elköteleződni a nők és a férfiak is, viszont a társtalanság elviselése is veszélyeket rejthet a kiegyensúlyozott, egészséges testi-lelki élet fenntartásában.

    Postprandiális hipotenzió - A vérnyomás csökkenése étkezés után

    Azt az állapotot, amikor étkezés után csökken a vérnyomás, postprandiális hipotenziónak nevezik. A postprandiális kifejezés az étkezés utáni időszakra utal, míg a hipotenzió alacsony vérnyomást jelent.

    Néhány tipp a probiotikumok szedéséhez

    A probiotikumok jótékonyan segítik szervezetünk bélflórájának munkáját. Azonban, mint minden készítménynél (legyen az gyógyszer vagy étrend-kiegészítő), a probiotikumok esetében is szem előtt kell tartanunk néhány szabályt.

    Hasmenés - Probiotikumokkal gyorsabban kezelhető

    A probiotikus baktériumokkal nagyon jól kezelhető a hasmenések többsége. A probléma lényegesen gyorsabban megszűnik, ráadásul mellékhatásokkal sem kell számolni.

    A probiotikumok egészségügyi előnyei - Tények és kutatási eredmények

    A probiotikumok olyan jótékony mikroorganizmusok, amelyek védőhatást biztosítanak bizonyos kórokozókkal szemben, és amelyek számos élelmiszerben is megtalálhatóak. A probiotikumokról úgy tartják, hogy a bélflóra kiegyensúlyozása által igen fontos szerepet játszanak a megfelelő bélműködés és emésztés fenntartásában.

    Probiotikumok - A barátságos baktériumok

    A probiotikumok azok a baktériumok, melyek együtt élnek velünk, de nem okoznak megbetegedéseket. A barátságos baktériumok segítik az emésztést, védik a szervezetet bizonyos ellenséges baktériumok ellen, azaz erősítik az immunrendszert.

    Megfázás: A probiotikumok is segíthetnek

    A probiotikumok hasznosak az influenza-szerű és megfázásos tünetek megelőzésére - állítja egy tanulmány. Gregory J. Leyer, a tanulmány egyik szerzőjének elmondása szerint a probiotikumok egészségre gyakorolt jótékony hatásáról már sokat hallottunk, ám eddig sokkal kevesebbet tudtunk arról, hogy megelőző hatásuk milyen.

    Mikor szedjen a gyerek probiotikumot?

    A bakteriális fertőzésekre a gyermekorvosok leginkább az antibiotikum-terápiát javasolják. Az antibiotikumok azonban sajnos nem tesznek különbséget a káros baktériumok és a tápcsatornában található hasznos baktériumok között. A hasznos mikroorganizmusok, az úgynevezett probiotikumok azonban segítenek a belek természetes flórájának helyreállításában.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.