Energiaszükséglet téma

Mennyi energiára van szükségünk?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Szervezetünk működéséhez energiára van szükség, amely az étkezések során elfogyasztott tápanyagokból származik. Napi energiaszükségletünket több tényező is befolyásolja, úgymint az alapanyagcserénk, életkorunk, nemünk, egészségi állapotunk, életkörülményeink, fizikai aktivitásunk és az alvással töltött órák száma.

A kisgyermekek és serdülők egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozása

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

A tápanyagszükségletet befolyásolja a gyermek kora, neme, életmódja, aktivitása. Minden életkorban eltérések mutatkoznak, amelyeket figyelembe kell venni az étrend összeállításakor.

Szegényesek a táplálkozással kapcsolatos ismereteink

MTI

Hiányosak, szegényesek a táplálkozással kapcsolatos ismereteink annak ellenére, hogy a többség úgy véli, tájékozott ebben a kérdésben - derül ki a TÉT Platform Egyesület átfogó lakossági felmérésének eredményéből, amelyet szerdán ismertettek Budapesten.

Óriási különbségek - Energiafelhasználás sporttal és anélkül

WEBBeteg - T. A., újságíró

Nem csupán az életkor, az egészségi állapot, testsúly, hanem a sportág jellege, a mozgás időintervalluma és az edzésintenzitás is jelentősen befolyásolja energiaszükségletünket, azaz hogy mennyi energiát használunk el egy-egy mozgásforma, legyen az futás, edzőtermi mozgás vagy valamilyen téli sport közben.

Mit jelent az energiaegyensúly?

Energiaszükséglet,Energiaegyensúly,Táplálkozás

Az egészséges testsúlyt a jojó-effektus elkerülésével csak olyan módon lehet megőrizni, ha odafigyelünka bevitt és az elégetett kalóriák egyensúlyára.

Írjon listát a napi elfogyasztott ételekről!

Amit eszik, nagyban befolyásolhatja a napi energiaegyensúly fenntartását. Pédául egy szelet torta elfogyasztása esetén a bevitt kalóriamennyiséget közel egy órányi intenzív futással lehet elégetni.

Az élethez energiára van szükségünk, legyen szó sétáról, fogmosásról vagy lélegzésről stb. Ha aktív életvietele van, több kalóriára van szüksége, amit elégethet a szervezete. Győződjön meg róla, hogy megfelelően el van-e látva energiával.

Az energiaszükséglet függ az adott személy

  • nemétől
  • életkorától
  • és fizikai aktivitásától.

Gondolta volna, hogy egy ülőmunkát végző felnőtt nőnek a napi 2000 és egy férfinak a 2500 kalória energia-bevitel mellett naponta legalább 30 perc közepesen intenzív mozgást kellene végeznie?

Olvasson tovább: Hogyan lehet befolyásolni szervezetünk energiaegyensúlyát?

Ideális napi energiabevitel férfiaknál

Energiaszükséglet,Táplálkozás,Férfiak

Az egyéni energiaszükséglet rendszerint jól megállapítható egy kis számolással, amelyhez szükség van testünk adataira (pl. testtömeg), valamint életviteli és étkezési szokásainkra.

Ideális napi energiabevitel nőknél

Energiaszükséglet,Energiaegyensúly,Életmód

Szervezetünk működéséhez energiára van szükség, amely az étkezések során elfogyasztott tápanyagokból származik. Napi energiaszükségletünket több tényező is befolyásolja, úgy, mint az alapanyagcserénk, életkorunk, nemünk, egészségi állapotunk, fizikai aktivitásunk.

Olvasson további egészségtudatos tippeket: egeszsegedre.webbeteg.hu

A szénhidrátok szerepe a sporttáplálkozásban

Kovács Ildikó dietetikus, Sportvitalitás

A fehérjék fontosságánál már elemeztük az egyes sportágcsoportok esetében, hogy mi az ideális tápanyagbeviteli arány napi szinten, ám akkor is megjegyeztük, hogy ez csak egy általános viszonyítás, itt további tényezők is befolyásolhatnak, mint például a felkészülési-, illetve versenyidőszakok különböző periódusai, no meg természetesen az életkor, a magasság és a testsúly sem elhanyagolhatóak.

A fehérjék szerepe a sporttáplálkozásban

Kovács Ildikó dietetikus, Sportvitalitás

Bár nem szabad alapvetően különbséget tennünk a sportolók számára fontos, illetve alapvető tápanyag-csoportokban, ám a különböző versenysportolók többsége számára a legnépszerűbb témát mindenképp a fehérjék szolgáltatják.

Negatív kalóriák

OÉTI

A negatív kalóriának nincs megalapozott tudományos háttere, ezért nincsenek megbízható adatok sem arról, hogy melyik ételek tartoznak ide. Maga a negatív kalória kifejezés sem az orvostudomány szakkifejezése.