Miért válassza futás helyett vagy mellett az alábbi 5 kiváló kardiomozgást?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Sok futó tapasztalja, hogy edzés után fáj a térde, vádlija vagy a háta. Ezt támasztja alá egy tanulmány is, mely szerint a futók több, mint 50 százaléka szenved valamiféle sérüléstől, mint például térdfájdalom, Achilles-ín-gyulladás, iliotibiális szalag szindróma (ITBS), ami a comb külső részéről a térdig lefutó szalag gyulladása.

A Journal of Sports Medicine and Physical Fitness-ben megjelent kutatás megállapította, hogy a szervezet több stressz-hormont (kortizol) és kevesebb tesztoszteront (férfi nemi hormon) termel a kitartást igénylő hosszabb futás alatt, melynek hatására tulajdonképpen a szervezet több izomfehérjét használ fel a szükséges energia pótlására, ami pont ellentétes a legtöbb sportoló izomépítő céljával! Azok számára pedig, akik úgy vélik, a futás segít meghosszabbítani az életet, érdemes átgondolni a Journal of the American College of Cardiology-ban megjelent tanulmányt, mely szerint azoknál, akik heti több mint 4 órát futnak, ugyanolyan a halálozás kockázata, mint a mozgásszegény életmódot folytatók vagy egyáltalán semmilyen testmozgást nem végzők esetén.

A maratoni futás árthat a veséknek és a szívnek!

Futásból is megárt a sok. Egy aktuális tanulmány eredménye szerint a maratoni futás károsítja a veséket. A maratoni futás árthat a veséknek és a szívnek!

Noha több kutatás is bizonyítja, hogy a futás nem árt annyira az ízületeknek, mint azt sokan gondolnák, illetve, hogy a mérsékelt futás (9.5 km/óra vagy alacsonyabb sebesség mindössze napi 5 percen át) csökkenti bármiféle halálozás kockázatot, több szakértő is egyetért abban, hogy a többség számára a futásnak több a hátránya, mint az előnye.

Modern életstílusunk, mely során a nap jelentős részében a számítógép előtt ülünk, feszültséget és torzulást okoz az izmainkban, és mikor a test egyik része nem megfelelően működik, a futás okozta terhelés azon területekre hárul, melyeknek nem elsődleges feladata ezt a terhelést elbírni. Ezért is sérülnek meg olyan sokan futás közben, és ezért fontos olyan kardió edzésformát megtalálni, melyek ugyanazon szív-és érrendszeri védőhatással és kalóriaégetéssel járnak, DE a sérülés veszélye nélkül.

Íme, 5 kiváló alternatíva a futás helyett:

1. Elliptikus tréner (kombinált szerkezet, amelynek a segítségével egyszerre, többféle mozgás végezhető)

Nagyszerű lehetőség azok számára, akik szeretik a futást, de nem akarják túlterhelni az ízületeiket. Figyeljen arra, hogy a felsőtestét ugyanúgy dolgoztassa, mint az alsót – ezzel erősíti a karokat is, és nő az elégetett kalóriák mennyisége is.

2. Kerékpár

Akár a hagyományos mountain bike-ot, akár egy spinning órát (magas intenzitású, zenés kerékpáros aerobik edzés) vagy szobakerékpárt választ, ez a mozgásforma kevesebb terhelést jelent az ízületeknek, mint a többi kardió eszköz, miközben továbbra is jelentős mennyiségű kalóriát égethetünk.

3. Intervall edzés (az edzés intenzitásának és a pihenési időnek a változtatása)

Kutatások bizonyítják, hogy az intervall edzés során, melyben rövid pörgős, nagy intenzitású edzések váltakoznak pihenőidővel, több zsírt éget és az általános kondíció is gyorsabban javul, mint az olyan közepes intenzitású, állandó testmozgás során, mint a futás. És mi a legjobb az egészben? Elég hozzá egy stopperóra, hogy minden 1-2 perces közepes intenzitású edzésprogram után 1 perc gyors tempójút végezzen! Váltogassa a magas és közepes intenzitású mozgást 10-20 percen át!

4. Lépcsőzés

A lift helyett a lépcsőt választani jó ötlet, de ahhoz, hogy ugyanazt a hatást érje el, mint a futással, el kell töltenie egy kis időt az edzőterem lépcsőző gépén. Helyesen elvégezve a gyakorlatot a lépcsőző gép nem csak kihívást jelentő kardió mozgás, de nagyon jól erősíti a test alsó izmait is. Vigyázzon arra, hogy ne „csaljon” azzal, hogy a kartámaszra kapaszkodva csökkenti a lábait érő terhelést, a mozgás hatását!

5. Fusson a medencében!

Nem akar lemondani a mindennapi futásról? Fusson a medencében! Az „Aqua jogging” kiváló kardiovaszkuláris (szív-ér érrendszeri) edzés, mely kíméli az ízületeket. Vagy hagyja ki a futást és ússzon egyet! Az úszás hozzájárul a jobb légzéshez, erősíti az izmokat, javítja azok rugalmasságát, miközben kíméli az izmokat és ízületeket. Nagyszerű módja az erőteljes mozgásnak, a futással járó sérülésveszély nélkül!

(WEBBeteg - Cs. K., fordító; Forrás: prevention.com; Lektorálta: Dr. Szőts Gábor)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.