A depresszió sejtszinten gyorsítja fel az öregedést egy kutatás szerint

MTI
megjelent:

A depresszió sejtszinten gyorsítja fel az öregedést - mutatta ki holland és amerikai tudósok nagy létszámú résztvevővel végzett kutatása.

Az időskor biológiája

Az öregedés az élethez hozzátartozó biológiai folyamatok összessége, melyre a mai kor embere hajlamos betegségként gondolni, pedig ugyanolyan fiziológiai folyamat, mint az alvás vagy emésztés. Az öregedés elkerülhetetlenül bekövetkezik, annak legfeljebb ütemét és az esztétikai megjelenését lehet megváltoztatni. Hogyan öregszik szervezetünk? - Az időskor.

Laboratóriumi tesztek során a korábban vagy jelenleg is súlyosan depressziós betegek sejtjei idősebbnek bizonyultak. A sejtöregedés látható jelét, a sejt telomernek nevezett részének megrövidülését nem lehetett más okokkal - például a dohányzással - megmagyarázni.

A szakértők azt már tudták, hogy a súlyosan depressziós betegeknél nagyobb az életkorhoz köthető betegségek, a rák, a diabétesz, az elhízás és a szívproblémák kockázata, ez pedig részben az egészségtelen életmód - alkoholfogyasztás és mozgáshiány - számlájára írható. A tudósok azonban arra gyanakodtak, hogy a depresszió is szerepet játszhat a sejtöregedésben - idézi a BBC hírszolgálata a Molecular Psychiatry című tudományos lapban megjelent tanulmányt.

A feltételezés igazolására Josine Verhoeven, az Amszterdami Egyetem orvosi karának kutatója és amerikai kollégái 2407 önkéntes résztvevőt vizsgáltak meg. Egyharmaduk korábban súlyos depressziótól szenvedett, a többieket sosem érintette a betegség.

Az önkéntesektől vérmintát vettek, hogy megkeressék benne a sejtöregedés jeleit. A telomer a DNS-t "becsomagoló" makromolekula, a kromoszóma végén helyezkedik el, feladata a létfontosságú genetikai kódok védelme a nem kívánt változásoktól. A sejtosztódással a telomerek egyre rövidebbek lesznek, így hosszúságuk mérése a sejtöregedés értékelésének egy módja.

A súlyos depresszió a szervezet biológiai öregedését okozhatja

A depresszión átesett emberek telomerje sokkal rövidebb volt, mint azoké, akik sosem élték át a betegséget. A különbség akkor is egyértelmű volt, amikor figyelembe vették a vizsgálat résztvevőinek eltérő életmódját: a súlyos alkoholfogyasztást és a dohányzást is.

Mi több, a legsúlyosabb, krónikus depresszióban szenvedő résztvevők telomerje volt a legrövidebb. Verhoeven és kutató kollégái úgy vélik, hogy a telomerek a szervezetnek a depresszió okozta stresszre adott válasza miatt rövidültek meg.

A kutatók elmondták: ez a nagyléptékű kutatás meggyőzően bizonyítja, hogy a depresszió, különösen annak súlyos formája a szervezet sok évnyi biológiai öregedésével hozható összefüggésbe.

Az azonban egyelőre nem világos, ártalmas-e, illetve visszafordítható-e ez az öregedési folyamat. (https://www.bbc.com/news/health-24897247)

(MTI)

Cikkajánló

A depresszióról részletesen

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Depresszió
A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.