• Memóriazavar, demencia, elbutulás...

    Szerző: MTI-Press

    Elfelejtettem, kiment a fejemből, nem emlékszem, nem jut eszembe - gyakran mondunk-hallunk ilyen és ehhez hasonló kijelentéseket, megállapításokat akár fiataloktól is, de leginkább idősektől. Vajon a memóriazavar - amellett, hogy időnként zavaró és kellemetlen - betegségként kezelendő vagy csupán túlterheltség, az agy ideiglenes "kikapcsolása", múló jelenség?

    Ahogy Iván László gerontológus professzor mondja, az emberiséget évezredek óta foglalkoztatja az öregedés rejtélye. A valós biológiai ismeretek híján számtalan öregedéselmélet született az idők folyamán. Ma általánosan elfogadott nézet, hogy az öregedés a szervezet alkalmazkodóképességének csökkenése.

    Az apadó alkalmazkodóképesség különféle elváltozásokat idéz elő a szervezetben. Bár az öregedés megállítására, megakadályozására nincs ma reális lehetőség - és az öregedés "természetrajzához" hozzátartoznak bizonyos kedvezőtlen változások, hiszen az idős ember társadalmi státusa megváltozik, életritmusa lelassul -, ezek főként nem biológiai tényezők, sokkal inkább szociális-kulturális adottságok. A memóriazavar annak ellenére, hogy nem kifejezetten korral együtt járó jelenség, mégis leginkább az időseket érinti. A szakemberek véleménye szerint emlékezetünk minősége nemcsak genetikai örökségünktől függ, hanem nagy szerepe van ebben a gyakorlásnak, emlékezetünk "tréningjének", állandó használatának. Nemcsak gerontológusok, de neurológusoknak is gyakori témájuk az időskorral együtt járó emlékezetkiesés, ami adott esetben egészen a demenciáig, az elbutulásig vezethet.

    Hirdetés

    Az Alzheimer-kór 


    Jelenleg nem áll rendelkezésünkre az Alzheimer-kór előrehaladását visszafordító vagy azt jelentősen lassító gyógyszer, a kór egyes tüneteit viszont lehet kezelni.
      Kezelési lehetőségek >>

    Salacz Pál, a Pszichiátriai és Neurológiai Klinika főorvosa, aki naponta találkozik praxisában ilyen esetekkel, felidézi, hogy régen külön memóriaklinika működött, ahol ezeket az eseteket kezelték. Az országban most is van, egyrészt a klinikán, másrészt több egészségügyi központban demenciacentrum, ahol a súlyosan emlékezetvesztőket vizsgálják és kezelik. Elöregedő világunkban, a "vén" Európában különösen nagy hangsúlyt kap ez a probléma, hiszen a világ lakosságának csaknem egytizede 60 év feletti, és leginkább őket érinti az emlékezet romlása: a tapasztalatok szerint 30 százalékuk "feledékeny".

    Köztudott, hogy a kronológiai és biológiai kor nem azonos, egyénenként is változó, hogy ki hány évesnek "néz ki", és milyen "karban van" egészsége, szellemi kapacitása. Vagyis azt mondhatjuk: az öregedés egyéni jelenség, bár vannak általános tendenciái. Ilyen a memóriazavar is. Kezdetben csak nevek, címek, telefonszámok "esnek ki" az emlékezetből, de az is előfordul, hogy egy-két óra elteltével ezek "beugranak". Tehát ez még nem jelent szellemi "leépülést", a demencia gyakran valamilyen agyi károsodás következménye. A mindennapos feledékenységre viszont már fel kell figyelni, ezt a gerontológus és pszichiáter is állítja, mert mögötte akár súlyos betegség is állhat - ideggyógyászati-pszichiátriai okok. Az indokolatlanul jelentkező feledékenységet a családnak, a környezetnek, a háziorvosnak kellene észrevenni minél korábbi szakaszban, hogy a szellemi rehabilitáció megkezdődhessen.

    Szemléletes példa

      Parkinson-kór - Étrend és gyógyszerek


    Ha Ön levodopát szed, mindenképpen beszéljen kezelőorvosával az étrendjéről, hiszen az elfogyasztott táplálék befolyásolja a levodopa felszívódását. Parkinson-kór - Étrend és gyógyszerek>>

    Természetesen ez nem azt jelenti, hogy újra élesen emlékszik majd minden idős ember közeli és régmúlt történésekre, hiszen az idős korban a koncentrációs zavarok, emlékezet-kihagyások egyre gyakoribbak, a szakemberek szerint "csökken a memória terjedelme és teljesítménye" is. Amíg mindez csak megmosolyogtató időskori történés, és nem zavarja az egyén mindennapi életvitelét, a környezetet, addig a folyamatos szellemi-fizikai tréning egyensúlyban tartja a memóriát, esetleg gyógyszeres kezeléssel kombinálva. Nagyobb baj, ha nem gyógyítható, kezelhető feledékenység áll a memóriazavar mögött, hanem valamilyen betegség.

    Egy híres agykutató szemléletes példát hoz fel arra, mi a különbség a hétköznapi feledékenység és a súlyos emlékezetzavar között: ha nem találod a kocsikulcsodat, az feledékenység, ha megtalálod, és nem tudod mire való, akkor gyanakodni lehet kóros elváltozásra.

    Az időskor egyik rettegett betegsége az Alzheimer kór, ami nemcsak emlékezetzavart jelent, hanem egyéb súlyos tünetei is vannak. A beteg nem képes megosztani figyelmét, nem tud egyszerre több dologra figyelni, rutin tevékenységeket - mint a főzés, öltözködés, mosás - sem képes elvégezni, és megszokott tárgyait sem tudja funkciójuknak megfelelően használni. Ez a kór a demencia, az elbutulás visszafordíthatatlan formája, vagyis jelenleg nem gyógyítható. A betegségben szenvedők szellemi képessége folyamatosan romlik, a személyiségben és viselkedésben egyaránt olyan változások következnek be, amelyek akadályozzák a normális életvitelt.

     Mi a Parkinson-kór?


    Tudjuk, hogy Parkinson-kór akkor alakul ki, ha az agy szubsztancia nigra nevű területén a dopamin nevű hírvivő molekulát termelő idegsejtek károsodtak vagy elpusztultak.
    Mi a Parkinson-kór?>>

    A memória feltűnő, gyors, rohamos romlása mindenképpen figyelmeztető jel: a feledékenység vagy az agyszövet kóros elváltozása a "ludas". Ennek eldöntését tanácsos szakemberre bízni, minél hamarabb derül ki, annál hatásosabb a gyógyszeres kezelés, amely lassítja a folyamatot, illetve az egyéb speciális kezelések, melyeket a demenciaközpontok nyújtanak.

    Az öregedés, valamint a velejáró fizikai-szellemi "kopások", sérülések megfejtése ma még az ember genetikai térképének titka. Remény van rá, hogy nincs messze az idő, amikor az optimális élettartam - az az idő, amelyet a biológiai öregedés által kínált kereteken belül az adott környezetben megélni érdemes -, a tudomány fejlődése következtében hosszabb lesz, és nemcsak elviselhetőbb, egészségesebb, hanem boldogabb is.

    (MTI-Press)

    Módosítva: 2011.04.13 10:07, Megjelenés: 2011.04.13 10:07
   • Cikkajánló

    Cukorbetegség

    Cukorbetegség

    Dr. Bene Orsoly

    Milyen hosszú távú következményei lehetnek, ha nem kezelik megfelelően?

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Miért választják egyre többen? Utánajártunk a legfontosabb tudnivalóknak. (x)

    Az Alzheimer-kór kezelési lehetőségei

    Jelenleg nem áll rendelkezésünkre az Alzheimer-kór előrehaladását visszafordító vagy azt jelentősen lassító gyógyszer, a kór egyes tüneteit viszont lehet kezelni.

    A jó koleszterin segíti a memóriát

    Az úgynevezett jó koleszterin (HDL-C) fontos szerepet tölt be az emlékezet frissen tartásában életünk középkorától - derül ki egy közzétett tanulmányból, amelyről a Health24 egészségügyi portál számolt be.

    A kolin meg is akadályozhatja az Alzheimer-kór kialakulását

    A kolin egy vízben oldódó makrotápanyag, amely hasonlóképpen hat a szervezetben, mint a B-vitaminok. Szükséges a máj és az agy megfelelő működéséhez, biztosítja az idegrendszer és az izmok egészségét, valamint fenntartja a normális anyagcserét.

    Mi okozhat még feledékenységet a demencián kívül?

    Feledékenység, koncentrálóképesség-romlás olykor-olykor bárkivel előfordulhat. Mivel azonban a háttérben nemcsak olyan okok állhatnak, mint a stressz vagy a kimerültség, hanem súlyos, akár életet veszélyeztető betegségek is, a legjobb mielőbb orvoshoz fordulni, ha memóriaromlást tapasztal.

    A demencia stádiumai

    A demencia kórlefolyása függ annak típusától, ezért a megfelelő terápia szempontjából fontos beazonosítani a demencia típusát. A stádium felismerése is jelentős az adott kezelési stratégia felállításában, és a hozzátartozók életének újraszervezése szempontjából.

    Mit tehet memóriaromlás esetén?

    Ha a beteg vagy a hozzátartozói memóriaromlást tapasztalnak, szellemi leépülés, orvosi nevén demencia gyanúja merül fel. Ismerje meg, hogy milyen probléma állhat még a háttérben, vagy van-e lehetőség a memóriaromlás megfékezésére!

    B12-vitaminnal a memóriazavarok ellen

    Az emlékezőképesség romlása összefüggésben lehet a szervezetben lévő B12-vitamin alacsony szintjével, vagy hiányával.

    Az anyát ért fiatalkori hatások befolyásolják gyermeke memóriáját

    A Journal of Neuroscience februári számában megjelent kutatási eredmény szerint a gyermek memóriájára és tanulási képességeire nagymértékben hat mindaz, amit az anya gyerekkorában csinált.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.