Demencia, az idősek betegsége

Debreceni Egyetem
megjelent:

Az öregedés természetes velejárója az agyi funkciók változása, a demencia azonban nem része a természetes öregedésnek.

- A demencia a korábban meglévő értelmi képességek leépülését jelenti. Leggyakoribb oka az Alzheimer betegség, melynek hátterében a kóros fehérjék felszaporodása áll a központi idegrendszerben, ami az idegsejtek pusztulásához vezet. Ez a folyamat bizonyos fokig az egészséges öregedésben is megfigyelhető, ám az Alzheimer betegségben gyorsabb a sejtelhalás, ami a leépüléshez vezet. A betegség korán, 65 éves kor előtt is jelentkezhet, akár már 40 éves kortól – mondja Égerházi Anikó, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Pszichiátriai Klinika egyetemi docense.

Hogyan öregszik szervezetünk?

Az öregedés az élethez hozzátartozó biológiai folyamatok összessége, melyre a mai kor embere hajlamos betegségként gondolni, pedig ugyanolyan fiziológiai folyamat, mint az alvás vagy emésztés. Az öregedés elkerülhetetlenül bekövetkezik, annak legfeljebb ütemét és az esztétikai megjelenését lehet megváltoztatni. Hogyan öregszik szervezetünk? - Az időskor

A pszichiáter rámutat, hogy a természetes öregedésnek része a kóros fehérjék fokozottabb előfordulása a központi idegrendszerben, ám a demenciát nem tekinthetjük természetes jelenségnek, éppen ezért fontos minden olyan tünettel orvoshoz fordulni, ami szellemi hanyatlást jelezhet. Korai felismeréssel, gyógyszeres kezeléssel az Alzheimer-kór előrehaladása lassítható, a meglévő funkciók tovább megőrizhetők, és ugyan a betegség nem gyógyítható meg, ám egy jobb állapotot akár évekig is fenn lehet tartani.

- Fogalmazhatunk úgy, hogy az Alzheimer betegség során kétszer veszíti el a pácienst a hozzátartozó: a betegség folyamán és az elhalálozáskor. A kór ugyanis nemcsak a beteget, hanem a családot is érinti, hiszen a környezetnek nehéz elfogadnia, hogy a folyamat során a beteg személyisége is megváltozik. A korábban mosolygós, barátságos emberek kötözködővé, veszekedőssé válhatnak, amit a család nehezen tolerál. A rokonok sokszor azt érzik, hogy mindent megtesznek a beteg szülőért, ám az idős ember már nem tudja értelmezni a környezet üzeneteit, nem tud érzelmileg reagálni a külvilágra. A családnak nagyon nehéz azt megértenie, hogy ez a magatartás – a beteg indulatai, ellenségessége – nem nekik szól. A családnak alkalmazkodnia kell a megváltozott helyzethez, ami nem könnyű. Ugyancsak embert és türelmet próbáló a sok ismétlődő kérdés, hiszen a memóriazavar a betegség korábbi szakaszában a rövid távú, később a hosszú távú memóriát is érinti – részletezi az orvos.

A szakember arról is szól, hogy a demencia másik leggyakoribb típusa az érrendszeri betegség (érelmeszesedés) idegrendszeri szövődményei miatt alakul ki, hiszen ilyenkor nem megfelelő az agy vérellátása, ezért agyi infarktusok alakulhatnak ki (vaszkuláris demencia).

A vaszkuláris demencia

Vaszkuláris (ér eredetű) demenciáról beszélünk minden olyan esetben, amikor a tünetek az agyi vérellátás bármilyen okból (érelzáródás, súlyos érszűkület) bekövetkező zavara miatt alakulnak ki. A vaszkuláris demencia

A demencia két leggyakoribb fajtájánál az okok ugyan különböznek, ám a tünet, a végleges leépülés azonos. Különbség a lefolyásban van: míg az Alzheimer betegségben mindez folyamatosan megy végbe és a beteg állapota fokozatosan rosszabbodik, addig a vaszkuláris típusnál hullámzó a lefolyás, jobb és rosszabb időszakok váltakoznak.

- A terápia során az Alzheimer betegségben enzimgátló kezelést alkalmazunk, a vaszkuláris demenciában pedig az agyi anyagcserét javító gyógyszereket kaphat a beteg. Emellett azonban a nem gyógyszeres kezelésnek is nagy jelentősége van. A rendszeres testmozgás és az egészséges életmód – megfelelő alvás, táplálkozás, folyadékfogyasztás – mellett nagyon fontos a rendszeres szellemi aktivitás, például keresztrejtvény vagy társasjáték révén. Lényegesek a szociális kapcsolatok és a nem túlzásba vitt, ám ingergazdag környezet, hiszen az izoláció, a külvilágtól való elzárkózás segíti a leépülést. A testsúlykontroll, a kiegyensúlyozott életvezetés, a stresszhelyzetek megfelelő kezelése a megelőzésben is fontos szerepet játszanak. A stressz ugyanis az egész szervezet élettani működését megváltoztatja, ám abban az egyénnek is szerepe van, hogy az élet megoldandó feladataiként vagy stresszforrásként tekint egy adott problémára. A stressz az életünk természetes része, ám megkülönböztetjük annak „jó” és a „rossz” formáját. Előbbi lehet például egy születésnap, egy új munkahely, egy vizsga vagy például akár a terhesség – magyarázza Égerházi Anikó.

A családon is múlik, hogy a demens beteg ne rekesztődjön ki a közösségből, és felszínen maradjanak az emlékei. A doktornő javaslata szerint lehet például fényképekkel illusztrált családfát készíteni, hiszen a betegség előrehaladott stádiumában már a közvetlen hozzátartozóit sem ismeri meg a beteg. Ilyen esetekben felmerül a kérdés: meddig maradhat egyedül az idős, demens ember? A pszichiáter véleménye, hogy amikor a beteget már veszélyes magára hagyni, akkor 24 órás felügyeletet igényel. Ameddig ez a felügyelet nem akadályozza súlyos mértékben a család életvezetését, addig a betegnek is az a legjobb, ha a megszokott környezetében, szerettei körében maradhat. Amikor viszont ezt a feladatot már a család nem képes megoldani, érdemes ápolási intézményt igénybe venni, több idős otthonban működik demens részleg. Városunkban olyan intézmények is vannak, ahol napközben szakképzett szociálpedagógusok és ápolók foglalkoznak a betegekkel és szerveznek a szintjüknek megfelelő foglalkozásokat, szellemi aktivitást.

(Debreceni Egyetem)

Cikkajánló

Demencia
Az Alzheimer-kórt és a demencia egyéb formáit gyakran kísérik olyan kihívást jelentő viselkedésbeli változások, melyek kezelésére nem mindig vagyunk felkészülve. Úgy tűnhet, a demencia néha sokkal erőteljesebben előhozza a beteg alapvető személyiségét, máskor pedig a személyiség teljesen megváltozhat a betegség előrehaladtával.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.