• A demencia kezelése - Az orvos válaszol

    Dr. Veress Dóra
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Mivel lehet enyhíteni a demencia tüneteit? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A szellemi leépülés enyhítése

    A szellemi hanyatlás hátterében sokféle tényező állhat, ettől függően lehet javasolni olyan szereket, amelyek csökkentik a folyamatokat. Alzheimer-kór esetén a pszichiáter felírhat kolineszteráz-gátló szereket, amelyek növelik az acetil-kolin mennyiségét a szervezetben. Ez az anyag egy agyi hírvivő molekula. A gyógyszerek a tapasztalatok szerint csökkentik a panaszokat, és lassítják a leépülést, de a rendszeres szedésük meglehetősen drága.

    Hirdetés

    Ha a probléma érszűkület miatt alakul ki, az orvos értágítókat javasolhat, pl. Trentalt, Nootropilt. Esetleg ki lehet próbálni a Cavintont is, mert sok beteg pozitívan nyilatkozott róla a szedése után.

    Nem csak gyógyszerekkel lehet segíteni a demens betegeken. A rendszeres napirend bevezetése, az állandóság, illetve a váratlan események lehetőség szerinti elkerülése mind megkönnyítik a páciens életét. A környezetében fényképeket és olyan emlékeztetőket érdemes elhelyezni, amelyekhez érzelmi szállal kötődik.

    Ajánlott mellőzni az új programok szervezését, valamint az otthon elhagyását, mert ezek csak felizgatják és zavarttá teszik a beteget. Nem szabad több választási lehetőséget felkínálni neki, mert a betegségből eredő döntésképtelenség szorongást és ingerlékenységet okoz. A hozzátartozók részéről a legfontosabb segítség a türelem.

    Olvasson tovább! Tanácsok demens betegek gondozásához

    Dr. Veress Dóra, pszichiáterForrás: WEBBeteg
    Orvos szakértőnk: Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Módosítva: 2019.01.30 21:05, Megjelenés: 2017.09.26 02:51
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Tudásteszt

    Tudásteszt

    WEBBeteg

    Ön mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tesztelje tudását!

    Szürkehályog-műtét

    Szürkehályog-műtét

    Szponzorált tartalom

    Fájdalommentesen kezelhető a szürke hályog és visszaállítható a látásélesség. (x)

    A demencia kivizsgálása, diagnózisa

    Ha valaki visszatérő feledékenységet tapasztal, szellemi leépülés, orvosi nevén demencia gyanúja merül fel. A szellemi leépülés, köztük az Alzheimer-kór, a közhiedelemmel ellentétben nem természetes része az öregedésnek. Oki kivizsgálása nagyon fontos, mert a memóriazavar mögött eltérő betegségek állhatnak, amelyek kezelése is jelentősen különbözik egymástól.

    Mi okozhat még feledékenységet a demencián kívül?

    Feledékenység, koncentrálóképesség-romlás olykor-olykor bárkivel előfordulhat. Mivel azonban a háttérben nemcsak olyan okok állhatnak, mint a stressz vagy a kimerültség, hanem súlyos, akár életet veszélyeztető betegségek is, a legjobb mielőbb orvoshoz fordulni, ha memóriaromlást tapasztal.

    Aktív társasági élet lehet a demencia egyik ellenszere

    A szellemi hanyatlás, vagyis a demencia a társadalmak öregedésével egyre nagyobb problémát jelent világszerte. A demenciában szenvedő idős emberek ellátása nemcsak társadalmi szinten jelent jelentős terhet, hanem az egyes családok számára is komoly problémát okozhat az ilyen betegek ellátása.

    Útmutató a demens betegek viselkedésbeli változásaihoz

    Az Alzheimer-kórt és a demencia egyéb formáit gyakran kísérik olyan kihívást jelentő viselkedésbeli változások, melyek kezelésére nem mindig vagyunk felkészülve. Úgy tűnhet, a demencia néha sokkal erőteljesebben előhozza a beteg alapvető személyiségét, máskor pedig a személyiség teljesen megváltozhat a betegség előrehaladtával.

    Mi a demencia?

    A demencia a tévhittel ellentétben nem egy konkrét betegség, hanem egy gyűjtőfogalom, amely olyan tüneteket foglal magába, melyek hátterében különböző betegségek állhatnak.

    A demencia stádiumai

    A demencia kórlefolyása függ annak típusától, ezért a megfelelő terápia szempontjából fontos beazonosítani a demencia típusát. A stádium felismerése is jelentős az adott kezelési stratégia felállításában, és a hozzátartozók életének újraszervezése szempontjából.

    Demencia: otthoni ápolás vagy intézményben történő elhelyezés?

    Egy idős családtag ápolása sok időt, energiát és anyagi ráfordítást követelhet a hozzátartozóktól, ami gyakran kellemetlen feladatok elvégzésével is járhat. Több kutatás is kimutatta azonban, hogy a demens betegek ápolása jóval nagyobb stresszforrást jelenthet, mint az egyéb betegségben szenvedő vagy a kizárólag fizikailag korlátozott betegek ellátása.

    Demencia - Már az első jeleket komolyan kell venni

    A demencia különböző típusai világszerte az időskorral járó leggyakoribb betegségek. A 85 éven felüli emberek egyharmada szenved ebben a betegségben, aminek a leggyakoribb formája az Alzheimer-kór.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.