• A demencia kezelése - Az orvos válaszol

    WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Mivel lehet enyhíteni a demencia tüneteit? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A szellemi leépülés enyhítése

    A szellemi hanyatlás hátterében sokféle tényező állhat, ettől függően lehet javasolni olyan szereket, amelyek csökkentik a folyamatokat. Alzheimer-kór esetén a pszichiáter felírhat kolineszteráz-gátló szereket, amelyek növelik az acetil-kolin mennyiségét a szervezetben. Ez az anyag egy agyi hírvivő molekula. A gyógyszerek a tapasztalatok szerint csökkentik a panaszokat, és lassítják a leépülést, de a rendszeres szedésük meglehetősen drága.

    Hirdetés

    Ha a probléma érszűkület miatt alakul ki, az orvos értágítókat javasolhat, pl. Trentalt, Nootropilt. Esetleg ki lehet próbálni a Cavintont is, mert sok beteg pozitívan nyilatkozott róla a szedése után.

    Nem csak gyógyszerekkel lehet segíteni a demens betegeken. A rendszeres napirend bevezetése, az állandóság, illetve a váratlan események lehetőség szerinti elkerülése mind megkönnyítik a páciens életét. A környezetében fényképeket és olyan emlékeztetőket érdemes elhelyezni, amelyekhez érzelmi szállal kötődik.

    Ajánlott mellőzni az új programok szervezését, valamint az otthon elhagyását, mert ezek csak felizgatják és zavarttá teszik a beteget. Nem szabad több választási lehetőséget felkínálni neki, mert a betegségből eredő döntésképtelenség szorongást és ingerlékenységet okoz. A hozzátartozók részéről a legfontosabb segítség a türelem.

    Olvasson tovább! Tanácsok demens betegek gondozásához

    Dr. Veress Dóra, pszichiáterForrás: WEBBeteg
    Orvos szakértőnk: Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Módosítva: 2019.01.30 21:05, Megjelenés: 2017.09.26 02:51
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Kenőcs a száraz bőr ellen

    Kenőcs a száraz bőr ellen

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    Ez az ápoló kenőcs használható a test bármely részén, egész évben, akár mindennap. (x)

    Bepisil, rohan a WC-re

    Bepisil, rohan a WC-re

    Dr. Sándor György

    Hogyan előzhetők meg a húgyhólyag és az alsó húgyutak funkcionális zavarai?

    Mi a demencia?

    A demencia a tévhittel ellentétben nem egy konkrét betegség, hanem egy gyűjtőfogalom, amely olyan tüneteket foglal magába, melyek hátterében különböző betegségek állhatnak.

    A demencia stádiumai

    A demencia kórlefolyása függ annak típusától, ezért a megfelelő terápia szempontjából fontos beazonosítani a demencia típusát. A stádium felismerése is jelentős az adott kezelési stratégia felállításában, és a hozzátartozók életének újraszervezése szempontjából.

    A nők között több az Alzheimer-kóros, mint a férfiak között

    Több az Alzheimer-kóros a nők között, mint a férfiak között. Az okok feltárásában új kutatások hoztak eredményt - adta hírül a BBC News .

    Demencia: otthoni ápolás vagy intézményben történő elhelyezés?

    Egy idős családtag ápolása sok időt, energiát és anyagi ráfordítást követelhet a hozzátartozóktól, ami gyakran kellemetlen feladatok elvégzésével is járhat. Több kutatás is kimutatta azonban, hogy a demens betegek ápolása jóval nagyobb stresszforrást jelenthet, mint az egyéb betegségben szenvedő vagy a kizárólag fizikailag korlátozott betegek ellátása.

    Demencia - Már az első jeleket komolyan kell venni

    A demencia különböző típusai világszerte az időskorral járó leggyakoribb betegségek. A 85 éven felüli emberek egyharmada szenved ebben a betegségben, aminek a leggyakoribb formája az Alzheimer-kór.

    Demencia - Mi lehet a kiváltó ok?

    A demencia szót sokan az időskori elbutulással azonosítják. Legtöbbeknek egyetlen betegség jut eszükbe e szó hallatán, az Alzheimer-kór. Pedig érdemes tudni, hogy számos más oka is lehet a demencia kialakulásának.

    Sétával az elbutulás ellen

    A Neurology című orvosi hetilapban megjelent tanulmány azt bizonyítja, hogy a különféle fizikai gyakorlatok segítenek elodázni néhány időskori, testben és mentális képességekben bekövetkező leépülési folyamat kialakulását.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.