Szellemi leépülés téma

Nyomás alatt: hogyan lépjünk vissza a demencia előszobájából?

Dr. Fekete Émi

A vérkeringésünk különös kapcsolatban áll az agyunkkal. Bár az emberi agy a teljes testtömegnek átlagosan csak 4,5 százalékát teszi ki, mégis a szíven percenként áthaladó vérmennyiség 15-20 százalékára van szüksége.

Mi a demencia?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus

A demencia a tévhittel ellentétben nem egy konkrét betegség, hanem egy gyűjtőfogalom, amely olyan tüneteket foglal magába, melyek hátterében különböző betegségek állhatnak.

Szellemi leépülés és életmód - Mindenütt jó, de legjobb otthon

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter főorvos

Szellemi leépüléses állapotok kezdődhetnek hirtelen jelleggel, de lehetnek többéves, lassan induló és az évek múlásával kiterebélyesedő folyamatok eredményei is. Előbbire példa a stroke, utóbbira az Alzheimer-kór.

A demencia kezelése - Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter

Mivel lehet enyhíteni a demencia tüneteit? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Elbutulás 18 évesen? - Mit mond az orvos?

WEBBeteg - Dr. Bakos Cinnia Dóra

"18 éves lány vagyok és azt tapasztalom, hogy teljesen "Megbutultam". Nem fogom fel, amit mondanak, le vagyok lassulva, nem tudok dönteni. Mi lesz velem az egyetemen? A jeles érettségim ellenére is nagyon aggódok. Létezik erre valamilyen gyógyszer?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Elkerülhető a szellemi képességek romlása idős korban?

MTI

Az idős emberek esetében elkerülhető a kognitív képességek gyors romlása, amennyiben hatásosan kezelik az érintettek magas vérnyomását. Ezzel az eredménnyel zárult kanadai kutatók vizsgálata olyan emberek részvételével, akik döntési képessége márbizonyos mértékig romlott.

Feledékenység

Orvos valaszol - Dr. Veress Dóra

Tisztelt doktor úr/nő! Nem tudom hogy a feledékenység melyik kategóriába tartozik, ezért ide írom. Anyukám 56 éves, és a memóriája nagyon rossz.Szeretném tudni hogy ezzel mit lehet kezdeni? Mivel lehet gyógyítani? Leírom miket feleljt el.Által