• Hogyan gyógyít a köldökzsinórvérben lévő őssejt?

    Szerző: MTI

    Egységnyi köldökzsinórvérben csak mintegy tizedannyi őssejt található, mint amennyit a vérképzőszervi rákban szenvedő pácienseknek általában beültetnek a hagyományos csontvelői őssejtátültetés alkalmával.

    Először alkalmaztak leukémiás embereknél sikeresen egy új technikát, amellyel elhárulhat a köldökzsinórból származó őssejtek átültetésének eddigi akadálya, azok csekély száma - jelentették amerikai kutatók a Nature Medicine című szakfolyóirat vasárnap megjelent számában.

    Hirdetés

    A seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ munkatársainak sikerült egységnyi köldökzsinórvérből minden eddiginél több őssejtet tenyésztenie, amelyeket azután infúzió segítségével ültettek be tíz páciensnek.

     Mik az őssejtek?


    Az őssejtek olyan sejtek, melyekből – elvileg – az emberi szervezet bármely sejttípusa létrehozható. Szervezetünk sejtekből épül fel, melyek szövetekbe, majd a szövetek szervekbe rendeződnek, végül a szervek szerrendszereket alkotnak.

    Bővebben az őssejtekről >>

    Így az összeférhetetlenség és a kilökődés veszélyétől mentes őssejtforráshoz juthatnak az arra rászorulók, kikerülhető a csontvelődonorok hosszas keresése.

    Egységnyi köldökzsinórvérben csak mintegy tizedannyi őssejt található, mint amennyit a vérképzőszervi rákban szenvedő pácienseknek általában beültetnek a hagyományos csontvelői őssejtátültetés alkalmával.

    A köldökzsinórvérből kiinduló beültetéseknél ezért jóval hosszabb ideig tart az őssejtek kitapadása, ami fertőzéssel fenyegeti a legyengült immunrendszerű betegeket.

    Hogyan gyógyít a köldökzsinórvérben lévő őssejt?

    A köldökzsinórvérben lévő őssejtek előnye azonban a donortól származó csontvelői őssejtekkel szemben, hogy a betegek immunrendszere könnyebben fogadja el azokat "semlegességük" miatt. A kísérlet során a laboratóriumban módosított őssejtek minden korábbinál nagyobb mennyiségben szaporodtak: a CD34+ jelű, vérképző (hemotopoetikus) őssejtekből 164-szer több termelődött egységnyi köldökzsinórvérben. Ezekből a multipotens vérképző sejtekből valamennyi vérsejttípus képes kifejlődni.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A most megjelent tanulmányban ismertetik 10 páciens esetét is, akik az 1-es fázisú klinikai próba résztvevői voltak. Ők két egységnyi köldökzsinórvért kaptak nagy kockázatú akut leukémiájuk kezelésére. A keringő őssejtek kitapadása átlagosan két hétre csökkent a módosított őssejtekkel a korábbi négy héthez képest, ameddig a köldökzsinórvérből származó, módosítatlan őssejtekkel való kezelés tartott. A kutatási eredményeket az EurekAlert című tudományos portál (www.eurekalert.org) is ismerteti.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.01.18 14:51
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Leukémia és gyermekvállalás

    Leukémiás betegség esetén mind a férfiak, mind a nők részéről számos tényező befolyásolja a termékenységet és a biztonságos gyermekvállalás lehetőségét. Az életkortól és a társbetegségektől is függ a nemzőképesség, de leukémia esetén feltétlenül számolni kell a kemoterápiás kezelés vagy esetleges sugárterápia okozta késői hatásokkal.

    Osteomyelosclerosis - a betegség tünetei és kezelése

    A régebben osteomyelosclerosisnak nevezett és myelofibrosisként is emlegetett betegségről mára kiderült, hogy két, egymástól genetikailag elválasztható betegségről van szó.

    A limfómák tünetei és okai

    A nyirokrendszer daganatos megbetegedéseit limfómáknak nevezzük, melyek a nyirokszövet sejtjeinek, a T és B limfocitáknak, valamint a histiocitáknak rosszindulatú daganatos burjánzásai.

    Abnormális vérsejtképzés: Myelodiszpláziás szindróma

    Ez a megnevezés egy hematológiai betegségcsoportot takar, melyek közös jellemzője, hogy a csontvelőben található, ún. haematopoetikus (vérképző) őssejtek rendellenesek, ezért a vérsejtképzés elégtelen (ineffektív) és kóros (dysplasiás).

    Túl az akut leukémián

    Az akut leukémiák esetén, mint a legtöbb rosszindulatú daganatos betegségnél, az öt évet tartjuk a kritikus határnak abból a szempontból, hogy a beteg megnyugodhat, mert nagy eséllyel meggyógyult. Természetesen akár öt éven túl is lehet visszaesés, de a mindennapokban és az orvosi ellenőrzések gyakoriságában kezd beállni egy rendszer, mely leginkább közelít az egészséges emberek életéhez.

    Kiújult a leukémia - Mire számíthatok?

    Mindig rossz hír mind a betegnek, mind az orvosnak, ha kiújul a leukémia, leginkább azért, mert a kezelése még nehezebb, és gyakrabban fordul elő, hogy nem sikerül meggyógyítani a beteget. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kezdeti sikertelen kezelés, vagy kiújuló betegség mellett is lehet még gyógyítható a leukémia.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.