A forró tea gégerákot okozhat

Szerző: Független Hírügynökség

Akik tűzforrón isszák a teát, sokkal könnyebben kapnak gégerákot, mint azok, akik a meleg vagy langyos teát részesítik előnyben, derítették ki iráni tudósok.

A torok és a nyelőcső rákos megbetegedése a dohányzással és az alkoholfogyasztással is összefügg, de a forró italok is kockázati tényezőnek számítanak, mert feltehetően károsítják a szöveteket.

Iráni kutatók ennek próbáltak utána járni Golesztan tartományban, amely a világ azon területei közé tartozik, ahol a legmagasabb a nyelőcsőrák előfordulása. A környék lakói nagy mennyiségben fogyasztanak forró fekete teát: átlagosan egy ember naponta több mint egy literrel iszik meg. Viszont ritka a dohányzás és az alkoholfogyasztás.

Legjobb 65 Celsius alatt

A Teheráni Egyetem orvosi karának kutatói megvizsgáltak 300 olyan személyt, akinél torokdaganatot diagnosztizáltak, összehasonlításképpen pedig 571 környékbeli egészséges embert. Azok körében, akik forrón (65-69 Celsius fokosan) itták a teát, kétszer olyan gyakori volt a torokrák, mint azoknál, akik 65 fokalatti hőmérsékletű meleg vagy langyos teát ittak.

A 70 fok feletti hőmérsékletű tea fogyasztásánál már nyolcszor magasabb volt a rák kockázata.

A tanulmány a British Medical Journal című orvosi lapban jelent meg.

Pánikra azért nincsen ok, a legtöbb ember nem ilyen forrón issza a teát. Korábbi felmérések szerint a briteknél például az átlagos fogyasztási hőmérséklet 56-60 Celsius fok.

Minden esetre az orvosok azt ajánlják, hogy jobb legalább 4 percet várni, mielőtt elkezdjük kortyolgatni a forró italt.

Az iráni tanulmány szerint az elfogyasztott tea mennyisége és a rák között nincsen összefüggés.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Magyarországon minden nyolcadik...

Magyarországon egy a nyolchoz az esélye, hogy egy nőt az élete során mellrákkal diagnosztizáljanak. Nagyon fontos a megelőzés, a kétévenkénti...

Tanácskoztak az urológus szakorvosok...

Az urológiai daganatos betegségek diagnosztikájáról, kezeléséről és a legkorszerűbb műtéti eljárásokról tanácskoztak a szakemberek Debrecenben...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.