A nyelőcsőrákos betegek életkilátásai

Dr. Szanyi Andrea
szerző: Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter - WEBBeteg
frissítve:

A daganatos betegségeknél a gyógyulási esélyeket, prognózist az öt éves túlélés százalékos arányában szokás meghatározni. A nyelőcsődaganat a rossz kimenetelű daganatok közé tartozik, mivel a korai stádiumban, amikor a legjobbak a kezelési lehetőségek, a daganatnak igen ritkán van tünete, így sajnos ritkán derül ki időben.

Amint a nyelőcsődaganat terjedni kezd, megjelennek a tünetek, viszont ilyenkor egyre nehezebbé válik a tumor kezelése is. A nyelőcsődaganatokat kiterjedtségük szempontjából stádiumokra osztjuk, ami egyrészt a kezelési lehetőségeket, másrészt a kimenetelt, a beteg kilátásait is meghatározza.

A TNM-rendszer

A beosztás a TNM-rendszer alapján történik, amiben a T a tumort, N a nyirokcsomót, M a távoli áttéteket (metasztázisokat) jelenti. Ennek alapján O.-tól IV. stádiumig osztályozzuk a nyelőcsődaganatokat. A túlélési esélyek átlagos statisztikai adatok, amiket számos tényező (a tumor szövettani típusa, rosszindulatúságának foka, nem, életkor, társbetegség, kezelési módszer) befolyásol.

  • Kezdeti (0.) stádiumban, amikor a daganat csak a nyálkahártyafelszínt érinti, az eltávolítása egyszerűbb és megfelelő kezelés esetén az 5 éves túlélési arány magas, 80-90 százalékos.
  • Ha a nyelőcsőfal mélyebb szövetei is érintettek,de áttétek nem észlelhetők (I. stádium), akkor az 5 éves túlélést 34-43 százalékban állapították meg.
  • Amikor a környéki nyirokcsomókban is megjelentek az áttétek (II-III. stádium), az öt éves túlélés 20-30 százalék lehet.
  • Távoli áttétek esetén (IV. stádium) az öt éves túlélést 2,8-5 százalékra teszik.

Ezt olvasta már? A savas reflux rákos hatásai

Az életminőség is romolhat

A nyelőcső eltávolításával járó műtét igen komoly beavatkozás, súlyos, életveszélyes szövődményekkel járhat, amelyek a rövid távú túlélés esélyét is rontják. A nyelőcsődaganat miatti radikális műtétet követően a beteg életminősége romolhat, ugyanis, ha a nyelőcsövet gyomorral vagy vékonybéllel pótolják, meg kell változtatni az étkezési szokásokat, valamint többek között súlyos refluxos panaszok jelentkezhetnek. A varratoknál előforduló szűkület speciális kezelést igényel.

Nyelőcsőrákban szenvedő betegeknél, amennyiben nem operálható a daganat, a kezelések már nem a gyógyítást, hanem az életminőség fenntartását célozzák. A táplálkozás természetes útjának megtartása érdekében a szűkületet tágítással, vagy rugalmas tubus behelyezésével csökkenthetik, ezek az eljárások természetesen csak tüneti kezelést jelentenek, és átmeneti eredménnyel járhatnak.

Tovább A daganatos megbetegedések lehetséges első jelei

Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáterForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Gyulai Nóra, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.