Fehér bőrrák - Vírusok is szerepet játszhatnak a kialakulásában?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász megjelent:

A nem pigmentsejtekből álló, klinikailag fehér bőrrák kialakulásában feltehetően vírusok is szerepet játszanak, egész pontosan a humán papillomavírus (HPV) béta típusa. Ezek olyan mechanizmust indítanak be, ami megbénítja a szervezet saját védelmi rendszerének elemeit, melyek normál esetben kiiktatnák az elfajult sejteket.

A fehér bőrrák egy gyűjtőfogalom, mely több különböző bőrtumort jelöl. Ide tartozik az aktinikus keratózis, a basalioma (bazálsejtes karcinóma) és a spinalioma (laphámrák). A fehér bőrrákok a pigmentált, sötét színű bőrdagantoktól (elsősorban a melanomától) általában a színűkben különböznek, de a pigmentsejtes bőrdaganatok is lehetnek világos színűek (amelanotikus melanoma). Az amelanotikus melanoma, bár színében fehér, nem tartozik a fehér bőrdaganatok közé.

Összezavarodott sejtszabályozás

A vírusok önállóan nem képesek szaporodni, ehhez mindig gazdasejtre van szükségük, amellyel elkészíttetik örökítőanyaguk másolatát és az egyéb vírusrészeket. A vírusok saját örökítőanyagukat „becsempészik” a gazdasejt DNS-ébe vagy RNS-ébe. Emiatt a gazdasejt szabályozó mechanizmusának némelyik része összezavarodhat, aminek következtében a sejtek kontrollálatlan burjánzásba kezdenek és kialakul egy tumor. Ma már tudjuk, hogy különféle daganattípusok - többek között a méhnyak-, gyomor-, pénisz-, máj-, nyelv- és garatrák - kialakulásában vírusok is szerepet játszanak.

Anna Marthaler és kollégái, Professzor Sigrun Smola kutatócsoportjának tagjai a Saarlandi Egyetemi Klinika Virológiai Intézetében új felfedezést tettek. A tudósok állatkísérletek alapján már régóta gyanították, hogy a papillomavírusok az embernél is szerepet játszhatnak a fehér bőrrák kialakulásában. Marthaler ezt az összefüggést embereken vizsgálta.

Bővebben A HPV (humán papillomavírus)

A vírusok megakadályozzák a védőproteinek termelődését

A tudósok epidermodysplasia verruciformis nevű betegségben szenvedő páciensektől vett szövetmintákat vizsgáltak. Az epidermodysplasia verruciformis egy ritka bőrbetegség, amely a bőrrák nagy kockázatával jár együtt. Egy génhiba miatt a béta humán papillomavírusok, illetve a HPV 8-as típusa az érintettek bőrét könnyen megfertőzik.

„Felfedeztük, hogy egyetlen vírusfehérje elegendő ahhoz, hogy korlátozza a bőr saját védelmi rendszerét.” – magyarázza Marthaler. Az ún. HPV8 E6 onkoprotein blokkol egy gént, ami a rák elleni védekezésben játszik fontos szerepet. Ez a gén részt vesz a C/EBP alpha nevű védőmolekula felépítésében, ami normál esetben tompítja a bőrt ért UV sugárzás káros hatását. Amennyiben ez a védőmolekula hiányzik, a bőrsejtek kontrollálatlanul szaporodni kezdnek és kialakul a daganat.

Korai fertőzés

„Főként a gyenge immunrendszerű embereknél járul hozzá nagy valószínűséggel ez a mechanizmus a daganatképződéshez.” – mondja Marthaler. Azt még nem tudják biztosan megmondani a kutatók, hogy a jó ellenálló képességgel rendelkező embereknél milyen mértékben növeli a béta-HPV vírus a fehér bőrrák kialakulásának kockázatát. „Mindenesetre azt is elképzelhetőnek tartjuk, hogy ugyanolyan mértékben. Az általunk vizsgált sejtkultúrákban és mesterséges bőrmodelleken ugyanazt a mechanizmust figyeltük meg – legyengült immunrendszer nélkül – magyarázza Marthaler.

A HPV vírus béta típusai a méhnyakrákot okozó HPV típusokkal szemben nem a nyálkahártyát, hanem a bőrsejteket támadják meg. Emiatt a béta típusok szélesebb körben elterjedtek. A legtöbb ember már csecsemőként megfertőződik velük az édesanyával való bőrkontaktus révén. Marthaler szerint ezért is nehéz a megfertőződöttség és a bőrrákkockázat közötti összefüggést vizsgálni. A vizsgálatokhoz egyszerűen túl kevés az olyan ember, aki nem fertőződött meg béta típusú HPV vírussal, és ennek megfelelően a fehér bőrrákot tekintve az alacsonyabb kockázatú csoportba tartozna.

Tekintettel a korai megfertőződésre, a HPV vírusok béta típusai elleni védőoltás alkalmazása is nehézkes volna. „Talán egyszer majd sikerül a védőfehérjét reaktiválni.” – fejtette ki reményeit Marthaler.

A leggyakoribb bőrrákformák

A fehér bőrrákok közé tartozó basalioma és spinalioma elsősorban azokon a bőrfelületeken alakul ki, amelyek sok UV fénynek vannak kitéve, különösen a fejen és a nyakon. A fehér bőrrákok a bőr tumoros megbetegedéseinek leggyakoribb formái. Különösen gyakoriak a világos, I-es és II-es bőrtípusú emberek körében. Döntő jelentőségű a korai felismerés, idejében felfedezve ugyanis az esetek 95 százalékában gyógyíthatók.

A fekete bőrrákkal, azaz a malignus melanomával ellentétben a fehér bőrrákok rendszerint lassan növekednek és ritkán képeznek áttéteket (metasztázisokat).

Tovább

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász

Marthaler A. M. et al.: Identification of C/EBPα as a novel target of the HPV8 E6 protein regulating miR-203 in human keratinocytes, PLOS Pathogens, 2017; doi: 10.1371/journal.ppat.1006406.

Cikkajánló

Anyajegy vagy bőrrák? Az anyajegyekről

Dr. Kónya Judit, családorvos
Bőrrák
A közönséges anyajegyek a hétköznapi ember számára nem különíthetők el sem az úgynevezett atípusos anyajegyektől, sem magától a kialakult bőrráktól, ezért fontos, hogy minden változást bőrgyógyász ellenőrizzen.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.