Betegklub vastagbéldaganattal élőknek

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Bármilyen daganatos megbetegedés esetén segítséget jelenthet a hasonló problémával küzdő bajtársak társasága, akik reményt nyújtanak, példájukkal erősítik a gyógyulásba vetett hitet. Nem mellékesen pedig hasznos információkhoz juthatnak a tagok meghívott orvosoktól, szakemberektől, illetve a betegtársaktól is. Öt szervezetet mutatunk be.

A vastagbélrák az egyik legsúlyosabb és legtöbb áldozatot szedő rosszindulatú daganatos kór: a második leggyakoribb halálok a daganatos betegségek között, évente 7-8 ezer új betegről szereznek tudomást az orvosok, és ebből közel ötezer nem menthető meg.

A vastagbélrák ma már nem halálos betegség, de csak úgy lehet harcolni ellene, ha a beteg is részt vesz benne, közreműködő a kezelőorvosával, a segítő szakemberekkel.

Miért és miben segíthet egy betegklub?

Ahhoz, hogy aktívabban részt vegyen az érintett a saját gyógyulásában, át kell gondolni, mit hozott létre benne a betegség, és mit szeretne elérni. Önismeretre van szükség, tudnunk kell, hogy a múltban milyen erőforrásokra támaszkodtunk – nyilatkozta Rohánszky Magdolna onkopszichológus.

"Meg kell fogalmazni, mit szeretnénk, kihez fordulhatunk segítségért."

A segítséget pedig el kell tudni fogadni, mert van olyan pillanat, amikor kívülről jövő támogatással jutunk előre. Dinamikus együttműködéssel tehetünk a legtöbbet: problémáinkat meg lehet osztani az orvossal, a családdal és a baráti körrel, valamint igen hasznos egy tematikus betegszervezet vagy betegklub, ahol szakorvosok, szakemberek és betegtársak segítenek, bátorítanak bennünket csupán egy-egy jó szóval, valamint érthető és praktikus információkkal, előadásokkal, jogi és pszichológiai tanácsadással.

Gyógyulj Velünk Egyesület

Összefogás a Daganatos Betegekért

A Gyógyulj Velünk Egyesület a daganatos betegségekkel kapcsolatos érdekvédelmi, tájékoztató, betegsegítő feladatokat lát el 2012 óta. Tevékenysége a rendes és pártoló tagok aktív közreműködésével kiterjed a daganatos betegségekkel kapcsolatos kutatások, kezelések, egészségpolitikai döntések megismerésére, széles körben történő megismertetésére. Egészségügyi, pszichológiai és jogi tanácsadást végeznek, amelyek nemcsak a betegeknek, hanem a családtagoknak is szólnak. Gyakorlati tanácsokkal, orvos-beteg találkozókkal, ismeretterjesztő kiadványokkal igyekszünk segíteni betegtársainknak, ismerve azokat a problémákat, amikkel nap mint nap szembenéznek. Az egyesületi napokon előadásokat, beszélgetéseket szerveznek onkológusokkal, egyéb szakorvosokkal, pszichológussal, dietetikussal, gyógytornásszal, ápolóval.

Az egyesület sikeres munkájához nélkülözhetetlen a jelentős taglétszám. Rendes vagy pártoló tagként lehet őket támogatni.

Meggyógyulhatsz Egyesület

„Azt szeretnénk, hogy minél kevesebben járjanak úgy, ahogy mi jártunk.”

A Meggyógyulhatsz Egyesület (Meggyógyulhatsz Egyesület A Vastag- és Végbélrákos Betegek Élhetőbb Életéért) a vastag- és végbélrákos betegek élhetőbb életéért próbál tenni. 2006-ban alakult, főként a Szent László Kórház onkológiai részlegén kezelt vastag- és végbélrákos páciensekből, több mint 100 taggal. Dobolyi László, az egyesület elnöke maga is küzdött a betegséggel, ami sajnos legyőzte, felesége és lánya azonban tovább dolgozik a célokon.

Egyrészt aktív szerepet vállalnak az érdekérvényesítésben és ismeretterjesztésben, hogy a betegek ismerjék meg lehetőségeiket, s követeljék ki maguk számára azokat a gyógymódokat, amelyek ma rendelkezésre állnak. Másrészt saját példájuk és tapasztalataik megosztásával szeretnének közreműködni abban, hogy az egészségesek, illetve a magukat annak gondolók minél inkább figyeljenek oda azokra a figyelmeztető jelekre, amelyek előjelzői lehetnek valamely súlyos betegségnek.

Azt szeretnénk, hogy minél kevesebben járjanak úgy, ahogy mi jártunk: sokan elkerülhetnék a megbetegedést vagy ha ez már nem lehetséges, korábban orvoshoz kerülhetnének – nyilatkozta korábban az elnök.

A vastagbélrák téma cikkei

Magyar Rákellenes Liga

„Az ember legjobb gyógyszere a másik ember.” (Paracelsus)

A MRL 1990 óta civil szervezetként vesz részt a rák elleni küzdelemben. Legfontosabb feladatai: egészségnevelés, figyelemfelhívás a korai felismerés és önvizsgálat jelentőségére, szűrések szervezése és népszerűsítése a lakosság körében.

A Ligának 37 alapszervezete és 4 segítő szolgálata működik országszerte, közel 3500 fős tagsággal. A központ mellett egyebek mellett Debrecenben, Egerben, Miskolcon és Siófokon is segítenek, ha szükséges. Van külön férfi betegségekkel küzdők csoportja is a Ligán belül, itt előadásokat lehet meghallgatni. Érdemes hírlevelet kérni tőlük, illetve felvenni velük a kapcsolatot írásban, telefonon vagy személyesen, és a további információt velük lehet megbeszélni.

  • A betegeket és hozzátartozóikat szakmai, jogi és lelki segítségnyújtással támogatják, rehabilitációjukat pedig klubfoglalkozások keretében segítik elő.

  • A klubokba meghívott orvosok, egészségügyi szakemberek segítenek az eligazodásban, így az érintettek hiteles forrásból jutnak naprakész információhoz a terápiákkal, gyógyszerekkel, kezelési módokkal kapcsolatosan.
  • Évente Betegjogi konferenciát tartottak, az idei évtől Betegakadémiaként működik tovább, mert a jogi kérdések csak egy szeletét jelentik mindannak az információnak.

Sztómával élni...

Magyar ILCO Szövetség

A szövetség a Magyarországon élő közel 15 ezer sztómás érdekében alakult több mint 30 évvel ezelőtt. Érdekvédelmi munkáját 37 helyi tagszervezetén keresztül, az egész országot átfedve végzi. Elérhetőségük: 7400 Kaposvár, Szent Imre u. 14, Telefonszám: (82) 427-971.

Bővebben Segítséggel könnyebb - Sztómáról, egy sztómás személy szemüvegén keresztül

Zsákos Alapítvány

A sztómaműtét előtt álló betegek lelki segítése nagyon nehéz, sok erőt igénylő feladat - olvasható a Van holnap! - Sztómaviselő és Vastagbél-daganatos Betegeket Segítő Zsákos Alapítvány honlapján, ahol érthető információval szolgálnak magáról a sztómáról, a sztómaműtétről, a műtét utáni mindennapokról.

Tovább Fájdalomcsillapítás vastagbélrákos betegeknél

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Tóth András, újságíró

Cikkajánló

A vastagbélrák tünetei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Vastagbélrák
A vastagbélrák és végbélrák a tüdőrákot követően a második leggyakoribb oka a daganatos halálozásoknak, hazánkban és világszerte egyaránt egyre nő a betegek száma. Ismerje fel a vastagbéldaganat korai tüneteit!
Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.