• Betegklub vastagbéldaganattal élőknek

    Szerző: WEBBeteg - T. A., újságíró

    Bármilyen daganatos megbetegedés esetén segítséget jelenthet a hasonló problémával küzdő bajtársak társasága, akik reményt nyújtanak, példájukkal erősítik a gyógyulásba vetett hitet. Nem mellékesen pedig hasznos információkhoz juthatnak a tagok meghívott orvosoktól, szakemberektől, illetve a betegtársaktól is. Öt szervezetet mutatunk be.

    A vastagbélrák az egyik legsúlyosabb és legtöbb áldozatot szedő rosszindulatú daganatos kór: a második leggyakoribb halálok a daganatos betegségek között, évente 7-8 ezer új betegről szereznek tudomást az orvosok, és ebből közel ötezer nem menthető meg. 

    A vastagbélrák ma már nem halálos betegség, de csak úgy lehet harcolni ellene, ha a beteg is részt vesz benne, közreműködő a kezelőorvosával, a segítő szakemberekkel.

    Hirdetés

     

    Miért és miben segíthet egy betegklub?

    Ahhoz, hogy aktívabban részt vegyen az érintett a saját gyógyulásában, át kell gondolni, mit hozott létre benne a betegség, és mit szeretne elérni. Önismeretre van szükség, tudnunk kell, hogy a múltban milyen erőforrásokra támaszkodtunk – nyilatkozta Rohánszky Magdolna onkopszichológus.

    "Meg kell fogalmazni, mit szeretnénk, kihez fordulhatunk segítségért."

    A segítséget pedig el kell tudni fogadni, mert van olyan pillanat, amikor kívülről jövő támogatással jutunk előre. Dinamikus együttműködéssel tehetünk a legtöbbet: problémáinkat meg lehet osztani az orvossal, a családdal és a baráti körrel, valamint igen hasznos egy tematikus betegszervezet vagy betegklub, ahol szakorvosok, szakemberek és betegtársak segítenek, bátorítanak bennünket csupán egy-egy jó szóval, valamint érthető és praktikus információkkal, előadásokkal, jogi és pszichológiai tanácsadással.

    Gyógyulj Velünk Egyesület

    Összefogás a Daganatos Betegekért

    A Gyógyulj Velünk Egyesület a daganatos betegségekkel kapcsolatos érdekvédelmi, tájékoztató, betegsegítő feladatokat lát el 2012 óta. Tevékenysége a rendes és pártoló tagok aktív közreműködésével kiterjed a daganatos betegségekkel kapcsolatos kutatások, kezelések, egészségpolitikai döntések megismerésére, széles körben történő megismertetésére. Egészségügyi, pszichológiai és jogi tanácsadást végeznek, amelyek nemcsak a betegeknek, hanem a családtagoknak is szólnak. Gyakorlati tanácsokkal, orvos-beteg találkozókkal, ismeretterjesztő kiadványokkal igyekszünk segíteni betegtársainknak, ismerve azokat a problémákat, amikkel nap mint nap szembenéznek. Az egyesületi napokon előadásokat, beszélgetéseket szerveznek onkológusokkal, egyéb szakorvosokkal, pszichológussal, dietetikussal, gyógytornásszal, ápolóval.

    Az egyesület sikeres munkájához nélkülözhetetlen a jelentős taglétszám. Rendes vagy pártoló tagként lehet őket támogatni.

    Meggyógyulhatsz Egyesület

    „Azt szeretnénk, hogy minél kevesebben járjanak úgy, ahogy mi jártunk.”

    A Meggyógyulhatsz Egyesület (Meggyógyulhatsz Egyesület A Vastag- és Végbélrákos Betegek Élhetőbb Életéért) a vastag- és végbélrákos betegek élhetőbb életéért próbál tenni. 2006-ban alakult, főként a Szent László Kórház onkológiai részlegén kezelt vastag- és végbélrákos páciensekből, több mint 100 taggal. Dobolyi László, az egyesület elnöke maga is küzdött a betegséggel, ami sajnos legyőzte, felesége és lánya azonban tovább dolgozik a célokon.

    Egyrészt aktív szerepet vállalnak az érdekérvényesítésben és ismeretterjesztésben, hogy a betegek ismerjék meg lehetőségeiket, s követeljék ki maguk számára azokat a gyógymódokat, amelyek ma rendelkezésre állnak. Másrészt saját példájuk és tapasztalataik megosztásával szeretnének közreműködni abban, hogy az egészségesek, illetve a magukat annak gondolók minél inkább figyeljenek oda azokra a figyelmeztető jelekre, amelyek előjelzői lehetnek valamely súlyos betegségnek.

    Azt szeretnénk, hogy minél kevesebben járjanak úgy, ahogy mi jártunk: sokan elkerülhetnék a megbetegedést vagy ha ez már nem lehetséges, korábban orvoshoz kerülhetnének – nyilatkozta korábban az elnök.

    A vastagbélrák téma cikkei

    Magyar Rákellenes Liga

     „Az ember legjobb gyógyszere a másik ember.” (Paracelsus)

    A MRL 1990 óta civil szervezetként vesz részt a rák elleni küzdelemben. Legfontosabb feladatai: egészségnevelés, figyelemfelhívás a korai felismerés és önvizsgálat jelentőségére, szűrések szervezése és népszerűsítése a lakosság körében.

    A Ligának 37 alapszervezete és 4 segítő szolgálata működik országszerte, közel 3500 fős tagsággal. A központ mellett egyebek mellett Debrecenben, Egerben, Miskolcon és Siófokon is segítenek, ha szükséges. Van külön férfi betegségekkel küzdők csoportja is a Ligán belül, itt előadásokat lehet meghallgatni. Érdemes hírlevelet kérni tőlük, illetve felvenni velük a kapcsolatot írásban, telefonon vagy személyesen, és a további információt velük lehet megbeszélni.

    • A betegeket és hozzátartozóikat szakmai, jogi és lelki segítségnyújtással támogatják, rehabilitációjukat pedig klubfoglalkozások keretében segítik elő.

    • A klubokba meghívott orvosok, egészségügyi szakemberek segítenek az eligazodásban, így az érintettek hiteles forrásból jutnak naprakész információhoz a terápiákkal, gyógyszerekkel, kezelési módokkal kapcsolatosan.
      
    • Évente Betegjogi konferenciát tartottak, az idei évtől Betegakadémiaként működik tovább, mert a jogi kérdések csak egy szeletét jelentik mindannak az információnak.

    Sztómával élni...

    Magyar ILCO Szövetség

    A szövetség a Magyarországon élő közel 15 ezer sztómás érdekében alakult több mint 30 évvel ezelőtt. Érdekvédelmi munkáját 37 helyi tagszervezetén keresztül, az egész országot átfedve végzi. Elérhetőségük: 7400 Kaposvár, Szent Imre u. 14, Telefonszám: (82) 427-971.

    Bővebben Segítséggel könnyebb - Sztómáról, egy sztómás személy szemüvegén keresztül

    Zsákos Alapítvány

    A sztómaműtét előtt álló betegek lelki segítése nagyon nehéz, sok erőt igénylő feladat - olvasható a Van holnap! - Sztómaviselő és Vastagbél-daganatos Betegeket Segítő Zsákos Alapítvány honlapján, ahol érthető információval szolgálnak magáról a sztómáról, a sztómaműtétről, a műtét utáni mindennapokról.

    Olvasson tovább! Fájdalomcsillapítás vastagbélrákos betegeknél

    Forrás: WEBBeteg
    T. A., újságíró

    Módosítva: 2019.05.06 16:03, Megjelenés: 2019.05.06 16:03
   • Cikkajánló

    Fitofotodermatitisz

    Fitofotodermatitisz

    Dr. Garaczi Edina

    Milyen növények okozhatnak napégéshez hasonló tüneteket? Óvatosan a házi kencékkel!

    A könnyedebb lábakért

    A könnyedebb lábakért

    Támogatott tartalom

    Krónikus vénás elégtelenség? Csökkentse hatékonyan a panaszokat! (x)

    Fej-Nyak Rák Elleni Küzdelem Világnapja: július 27.

    Minden év július 27-én a fej és a nyak területén előforduló rosszindulatú daganatok elleni küzdelemre figyel a világ. A Fej-Nyaki Onkológiai Társaságok Nemzetközi Föderációja 2015-ben július 27-ét a Fej-nyaki Daganatok Elleni Küzdelem Világnapjává nyilvánította.

    Ne haljon meg és ne szenvedjen senki, akin a tudomány mai állása szerint lehetne segíteni

    A(z élő) szervezetek működése dinamikusan szabályozott folyamat. Ha a vezénylésükben szerepet játszó szabályozó gén (vagy több gén) meghibásodik, annak következményeként valamely sejt (vagy több sejt) fékevesztett módon osztódni kezd. Ezt a sejtburjánzást kiváltó génhibát kapcsolják ki a legújabb célzott gyógyszerek, s ezzel új megközelítést, egyfajta oki terápiát hoznak az onkológiában. Dr. Peták István molekuláris farmakológussal beszélgettünk.

    Életmód és táplálkozás vastagbéldaganat esetén

    A megfelelő életmódnak és helyes, változatos táplálkozásnak fontos szerepe van az egészség megőrzésében, a daganatok kialakulásának, illetve kiújulásának megelőzésében is.

    Vizsgálatok a vastagbélrák kezelése előtt

    Amennyiben a szövettan igazolja a vastagbélrákot, további vizsgálatokra lehet szükség. A kivizsgálás azt szolgálja, hogy a kezelőorvosnak minél több információja legyen a beteg állapotáról, a daganat pontos elhelyezkedéséről, kiterjedéséről.

    Élet a bélrák diagnózisa után

    A vastagbélrák diagnózisa a legtöbb beteg mindennapi életét alapjaiban változtatja meg. Ez a daganattípus drasztikus változást okozhat a testképben, és a közérzetre is nagy hatást gyakorol. Mi mindenre számíthat még betegként? Mire érdemes odafigyelnie?

    Gyermekvállalás vastagbélrák után

    A vastagbélrák a legtöbb esetben az 50 év feletti korosztályt érinti, azonban a fiatalabb életkor sem jelent biztosítékot, különösképpen akkor, ha a családban volt már hasonló tumoros betegség. Felvetődik emiatt a kérdés: amennyiben nemző- illetve fogamzóképes életkorban lévő az érintett beteg, vajon milyen hatással lehet a vastagbélrák a termékenységre és a családtervezésre.

    Táplálkozás és béldaganatok - Milyen ételek játszhatnak szerepet a kialakulásukban és a megelőzésükben?

    Hogyan befolyásolják táplálkozási szokásaink a vastagbél daganatainak rizikóját? Milyen hatással lehetnek bizonyos élelmiszerek (zsír, vörös húsok, könnyen felszívódó szénhidrátok, zöldségek és gyümölcsök) a bélrendszeri daganatok kialakulására?

    A vastagbélrák tünetei

    A vastagbélrák és végbélrák a tüdőrákot követően a második leggyakoribb oka a daganatos halálozásoknak, hazánkban és világszerte egyaránt egyre nő a betegek száma. Ismerje fel a vastagbéldaganat korai tüneteit!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.