• A melanoma malignum szisztémás gyógyszeres kezelése

    Dr. Baki Márta
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Baki Márta onkológus

    Hosszú évtizedeken keresztül csak néhány kemoterápiás és immunhatású készítmény állt rendelkezésre az előrehaladott melanoma malignumban szenvedő betegek részére. 2011-től folyamatosan új gyógyszereket fejlesztettek ki, melyek lényegesen jobb terápiás eredményt hoztak. A jelenleg elérhető, hatékony szereket ismertetjük.

    A melanoma kezelése összetett, több módszert és készítmény alkalmazását igénylő feladat. Abban az esetben, ha a helyi malanomás bőrelváltozás, a környéki nyirokcsomók és/vagy a távoli áttét sebészi úton eltávolításra került, a szervezetben egyéb területen nincs kimutatható daganatos rész, de a betegség kiújulására nagy az esély, akkor megelőző céllal ún. adjuváns kiegészítő kezelések alkalmazhatók. Ennek legegyszerűbb formája az interferon terápia.

    Interferon terápia

    Egy éven keresztül javasolt adni, a betegség előzetes kiterjedésétől függően három különböző dózisban alkalmazva.

    • Alacsony dózis esetén heti háromszor 3 millioU bőr alá (szubkután) juttatják be az interferont.
    • Közepes dózis során heti háromszor 10 millioU interferont kap a beteg, ugyancsak egy évig. Általában ezt a két adagolást alkalmazzák.
    • Különleges esetekben, ha az eredeti daganat nagy kiterjedésű volt és az őrszem nyirokcsomóban is találtak áttétet, akkor 4 hetes bevezető szak után, 48 hétig heti háromszor 10 millioU interferont kapnak a betegek. A bevezető szakban nagyobb dózist, heti ötször 20 millioU/m2 interferon intravénás alkalmazásra kerül sor. Ezt kórházi feltételek között kapják a betegek.

    Célzott terápia melanoma esetén

    Jelenleg egyéb célzott és immunterápiás - infúzióban beadandó - készítmények is rendelkezésre állnak, de adjuváns kezelések előtt úgynevezett egyedi méltányossági engedélyt kell kérni a betegnek, melyet a kezelő orvos támaszthat alá.

    Hirdetés

    Áttétes betegek szisztémás kezelése az eredeti szövettani lelettől függ. Az esetek kb. 50-60 százalékában a daganatos sejtekben az úgynevezett jelátviteli utak sérülnek, főleg az ún. BRAF útvonal. Ennek hatására a daganatos sejtek osztódását nem lehet „visszafogni” és korlátlanul szaporodhatnak. (Lásd még: Genetikai mutáció indíthatja el a melanomák többségét)

    Napjainkban rendelkezésre állnak olyan gyógyszerek, ún. célzott daganatellenes szerek, melyek ezt az útvonalat fel tudják tartóztatni, két szinten is: BRAF, MEK gátlás. Együttes alkalmazásuk során az áttétes betegek 1 éves túlélése 74 %-os volt, 2 éven túl a betegek kb. 50 %-a élt. (Összahasonlításképp: a régebben alkalmazott kemoterápia – dakarbazin – kezelés során a betegek kb. 25 %-a élt 1 év után, a 2 éves túlélés pedig kevesebb mint 20 % volt).

    Mellékhatásként bőr tünetek, hasmenés, esetleg a szívizom károsodása léphet föl, melyek miatt a betegeket szorosan követni kell.

    Immunterápiás szerek melanoma esetén

    Az áttétes melanomás betegeket újabb, az immunrendszer válaszait módosító gyógyszerekkel is lehet kezelni. Bevezetésként a fehérvérsejtek egyik alcsoportját képező limfociták egyik fajtáját (CTLA-4) gátló anyagot alkalmaznak néhány alkalommal, melyet kiegészítenek immun ellenőrző pont gátló (PD-1 gátló) adásával. Ezen utóbbit hosszú ideig lehet adagolni a betegség igazolt rosszabbodásáig, illetve a különböző mellékhatások felléptéig.

    A kétfajta készítmény együttes adásakor a betegek 64 százaléka élt még 2 év, és 58 százaléka 3 év után.

    Mellékhatásként az endokrin szervek (pajzsmirigy, hasnyálmirigy), vastagbél és bőr gyulladások jelentkezhetnek, ezért szintén szoros megfigyelés, követés szükséges.

    Kemoterápiás szerek

    Az ezredforduló elején alkalmazott kemoterápiás készítmények (dakarbazin, ciszplatin, paclitaxel, stb.) hatékonyságukban messze elmaradnak az új gyógyszerektől, ám egyes esetekben ezen készítmények alkalmazása is indokolt lehet. Ilyen helyzet lehet a betegség rosszabbodása a fennálló kezelés mellett, vagy olyan esetekben, ha az új gyógyszerek nem alkalmazhatók.

    A fent ismertetettek alapján az alkalmazandó gyógyszerek és a kezelések során fellépő tünetek megítélése komplex feladat, melyet több szakorvos együttes véleménye alapján, nagy tapasztalattal rendelkező centrumokban szükséges ellátni.

    Lásd még

    Dr. Baki Márta, onkológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerző: Dr. Baki Márta, onkológus

    Módosítva: 2020.02.17 13:03, Megjelenés: 2020.02.17 13:03
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Mekkora annak a kockázata, hogy felületekről fertőződünk meg a koronavírussal?

    A könnyedebb lábakért

    A könnyedebb lábakért

    Támogatott tartalom

    Krónikus vénás elégtelenség? Csökkentse hatékonyan a panaszokat! (x)

    A melanoma rizikófaktorai

    A fekete bőrrák (melanoma malignum vagy röviden melanoma) kialakulhat már meglévő bőrelváltozásból (májfolt, anyajegy, szeplő, lentigo maligna, in situ melanoma), de teljesen újonnan is megjelenhet addig mindenféle látható elváltozástól mentes bőrfelületen is.

    COVID-19-es lábujjak, bőrtünetek

    A kórházban ápolt koronavírusos betegek egy részénél különféle bőrtünetek kialakulását figyelték meg spanyol orvosok. Nem tartják szokatlan jelenségnek, ha a vírus a bőr felszínén üzeni meg jelenlétét. Most azonban mégis meglepte a kutatókat, hogy annyiféle bőrtünettel is mutatkozik a COVID-19.

    Bőrbiopszia - Mikor és hogyan történik?

    A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében. Mikor és hogyan történik a bőrbiopszia?

    Melanoma malignum: agyi áttétek kezelése

    Az agyi áttétek gyakori előfordulása miatt a melanomás betegek nagy részénél rutin vizsgálatként kell javasolni az agy területét is magába foglaló PET-CT, koponya-MR vagy CT-vizsgálatot.

    Melanoma malignum - Milyenek a kilátások?

    Felmérések alapján a melanoma malignum az esetek 80 százalékában kezdeti állapotban kerül felismerésre, amikor a betegség 5 éves túlélési esélye akár a 90 százalékot is eléri. A betegség lefolyása és a kezelés sikeressége elsősorban a tumor vastagságától függ.

    A melanoma malignum kezelése

    Melanoma gyanúja esetén törekedni kell annak sebészi ellátására, a daganat kimetszésére. Ennek eredményéből nyerhető adat a környező nyirokcsomók állapotára, amely meghatározza a kezelés további lépéseit is. Amennyiben indokolt, mert a daganatos elváltozás továbbterjedt az eltávolított szövetrészen, a műtéti beavatkozás megismétlésére kerülhet sor.

    A melanoma és tünetei, felismerése

    A melanoma a festéktartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. A bőrből kiinduló rosszindulatú daganatok 2-3 százalékát alkotja, a leggyakoribb daganatok listáján a nyolcadik helyen áll. A melanoma rendkívül rosszindulatú daganattípus.

    Melanoma a szemen - Tünetek és kezelés

    A szem daganatai sok esetben szabad szemmel is jól láthatók: sötétbarna, előemelkedő, egyenetlen felszínű elváltozások. A melanoma malignumot egyszerű szemészeti rutinvizsgálat során könnyen felismerik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.