A melanoma malignum szisztémás gyógyszeres kezelése

Dr. Baki Márta
Szerző: WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus

Hosszú évtizedeken keresztül csak néhány kemoterápiás és immunhatású készítmény állt rendelkezésre az előrehaladott melanoma malignumban szenvedő betegek részére. 2011-től folyamatosan új gyógyszereket fejlesztettek ki, melyek lényegesen jobb terápiás eredményt hoztak. A jelenleg elérhető, hatékony szereket ismertetjük.

A melanoma kezelése összetett, több módszert és készítmény alkalmazását igénylő feladat. Abban az esetben, ha a helyi malanomás bőrelváltozás, a környéki nyirokcsomók és/vagy a távoli áttét sebészi úton eltávolításra került, a szervezetben egyéb területen nincs kimutatható daganatos rész, de a betegség kiújulására nagy az esély, akkor megelőző céllal ún. adjuváns kiegészítő kezelések alkalmazhatók. Ennek legegyszerűbb formája az interferon terápia.

Interferon terápia

Egy éven keresztül javasolt adni, a betegség előzetes kiterjedésétől függően három különböző dózisban alkalmazva.

  • Alacsony dózis esetén heti háromszor 3 millioU bőr alá (szubkután) juttatják be az interferont.
  • Közepes dózis során heti háromszor 10 millioU interferont kap a beteg, ugyancsak egy évig. Általában ezt a két adagolást alkalmazzák.
  • Különleges esetekben, ha az eredeti daganat nagy kiterjedésű volt és az őrszem nyirokcsomóban is találtak áttétet, akkor 4 hetes bevezető szak után, 48 hétig heti háromszor 10 millioU interferont kapnak a betegek. A bevezető szakban nagyobb dózist, heti ötször 20 millioU/m2 interferon intravénás alkalmazásra kerül sor. Ezt kórházi feltételek között kapják a betegek.

Célzott terápia melanoma esetén

Jelenleg egyéb célzott és immunterápiás - infúzióban beadandó - készítmények is rendelkezésre állnak, de adjuváns kezelések előtt úgynevezett egyedi méltányossági engedélyt kell kérni a betegnek, melyet a kezelő orvos támaszthat alá.

Áttétes betegek szisztémás kezelése az eredeti szövettani lelettől függ. Az esetek kb. 50-60 százalékában a daganatos sejtekben az úgynevezett jelátviteli utak sérülnek, főleg az ún. BRAF útvonal. Ennek hatására a daganatos sejtek osztódását nem lehet „visszafogni” és korlátlanul szaporodhatnak. (Lásd még: Genetikai mutáció indíthatja el a melanomák többségét)

Napjainkban rendelkezésre állnak olyan gyógyszerek, ún. célzott daganatellenes szerek, melyek ezt az útvonalat fel tudják tartóztatni, két szinten is: BRAF, MEK gátlás. Együttes alkalmazásuk során az áttétes betegek 1 éves túlélése 74 %-os volt, 2 éven túl a betegek kb. 50 %-a élt. (Összahasonlításképp: a régebben alkalmazott kemoterápia – dakarbazin – kezelés során a betegek kb. 25 %-a élt 1 év után, a 2 éves túlélés pedig kevesebb mint 20 % volt).

Mellékhatásként bőr tünetek, hasmenés, esetleg a szívizom károsodása léphet föl, melyek miatt a betegeket szorosan követni kell.

Immunterápiás szerek melanoma esetén

Az áttétes melanomás betegeket újabb, az immunrendszer válaszait módosító gyógyszerekkel is lehet kezelni. Bevezetésként a fehérvérsejtek egyik alcsoportját képező limfociták egyik fajtáját (CTLA-4) gátló anyagot alkalmaznak néhány alkalommal, melyet kiegészítenek immun ellenőrző pont gátló (PD-1 gátló) adásával. Ezen utóbbit hosszú ideig lehet adagolni a betegség igazolt rosszabbodásáig, illetve a különböző mellékhatások felléptéig.

A kétfajta készítmény együttes adásakor a betegek 64 százaléka élt még 2 év, és 58 százaléka 3 év után.

Mellékhatásként az endokrin szervek (pajzsmirigy, hasnyálmirigy), vastagbél és bőr gyulladások jelentkezhetnek, ezért szintén szoros megfigyelés, követés szükséges.

Kemoterápiás szerek

Az ezredforduló elején alkalmazott kemoterápiás készítmények (dakarbazin, ciszplatin, paclitaxel, stb.) hatékonyságukban messze elmaradnak az új gyógyszerektől, ám egyes esetekben ezen készítmények alkalmazása is indokolt lehet. Ilyen helyzet lehet a betegség rosszabbodása a fennálló kezelés mellett, vagy olyan esetekben, ha az új gyógyszerek nem alkalmazhatók.

A fent ismertetettek alapján az alkalmazandó gyógyszerek és a kezelések során fellépő tünetek megítélése komplex feladat, melyet több szakorvos együttes véleménye alapján, nagy tapasztalattal rendelkező centrumokban szükséges ellátni.

Lásd még

Dr. Baki Márta, onkológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerző: Dr. Baki Márta, onkológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrgyógyászati szűrés...

A bőrrák gyógyítható, ha időben észlelik. A szűrésre többféle módszer áll rendelkezésünkre: a klasszikus dermatoszkópon túl manapság nagyon...

Melanoma malignum: agyi áttétek...

Az agyi áttétek gyakori előfordulása miatt a melanomás betegek nagy részénél rutin vizsgálatként kell javasolni az agy területét is magába...

Hogyan működik a fényterápia?

Pontosan hogyan működik a fényterápia? Milyen betegségeknél alkalmazható? Mit érdemes tudnunk erről a terápiás módszerről?

Melanoma a szemen - Tünetek és...

A szem daganatai sok esetben szabad szemmel is jól láthatók: sötétbarna, előemelkedő, egyenetlen felszínű elváltozások. A melanoma malignumot...

A szeméremtest daganatos...

A vulva (szeméremtest) jó- és rosszindulatú daganatai szerencsére egyaránt ritkán fordulnak elő. A jóindulatú elváltozások (lipoma, fibroma...

A melanoma rizikófaktorai

A fekete bőrrák (melanoma malignum vagy röviden melanoma) kialakulhat már meglévő bőrelváltozásból (májfolt, anyajegy, szeplő, lentigo maligna, in...

Melanoma malignum - Milyenek a...

Felmérések alapján a melanoma malignum az esetek 80 százalékában kezdeti állapotban kerül felismerésre, amikor a betegség 5 éves túlélési esélye...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.