Az elhízás növeli a prosztatarák kockázatát

WEBBeteg
lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna frissítve:

A túlsúly nem szerepel a prosztatarákot kiváltó okok között, ugyanakkor az elhízás növelheti a betegség nehezen kezelhető, agresszívebb lefolyásának, továbbá a kiújulásnak a kockázatát.

Kevésbé eredményes a terápia, magasabb a kiújulás esélye

Az eddigi kutatások azt sugallják, hogy ha a beteg elhízott, akkor a prosztatarák eredetű halálozás kockázata magasabb lehet.

Dr. Nyirády Péter, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója szerint az elhízott prosztatarákos férfiak esetében mind a sugárkezelés, mind a műtéti ellátás eredményessége rosszabb, mint azoknál a daganatos férfiaknak, akiknek testsúlya ideálisnak számít. A túlsúlyos betegek sebészeti szempontból is nagyobb kihívást jelentenek, továbbá a műtét utáni sikeres rehabilitáció és sebgyógyulás esélye is kisebb náluk.

Emellett egy tanulmány szerint azoknál a férfiaknál, akik 25 és 40 éves koruk között gyorsan híztak (havi 1,5 kg súlygyarapodást tapasztaltak), vagy a prosztatarák diagnosztizálásakor elhízottak voltak, nagyobb az esélye a rák kiújulásának.

A vizsgálatban 526 olyan férfi vett részt, aki a betegség diagnosztizálása után műtéten esett át, ezt követően átlagosan 54 hónapig követték nyomon az életüket a PSA szint vizsgálatával (ez egy prosztata specifikus antigén), ami a prosztatarák kialakulását vagy meglétét jelezheti. A tudósok úgy találták, hogy azoknál a férfiaknál, akik felnőttkorban gyors hízásnak indultak, illetve 40 éves korukra elhízottak lettek, megduplázódott a magas PSA szint kockázata.

Milyen szerepet játszik a testsúly?

A szakértők még nem teljesen értik a túlsúly és a prosztatarák közötti kapcsolatot, de összefügghet a magas koleszterinszinttel, a gyarapodó súllyal együttjáró ösztrogénszint változással, a szervezetben található gyulladással vagy a hízás során bekövetkező anyagcsere-változásokkal is.

Néhány szakértő úgy gondolja, hogy a cukorfogyasztásnak lehet szerepe a súlyos lefolyású prosztatarák rizikónövekedésében. Amikor valaki az elhízásért is felelős cukrot fogyaszt, megugrik az inzulinszintje, az inzulin pedig ismert sejtnövekedési faktor a prosztatarák esetében. A kutatóknak azonban további kutatásokra van szükségük ahhoz, hogy megértsék a pontos kapcsolatot.

Mozgással drasztikusan csökkenthető a prosztatarák miatti halálozás

Abban azonban valamennyi orvos egyetért, hogy a testmozgás kedvezően hat a prosztatarák esetében is. A mozgás, valamint a mozgással járó testsúlycsökkenés képes lehet csökkenteni a betegség kialakulásának, illetve kedvezőtlen lefolyásának esélyét.

A klinikaigazgató szerint, ha egy prosztatarákos beteg mindössze húsz percet kerékpározik naponta, akár 39 százalékkal is csökkentheti annak esélyét, hogy ebben a kórban haljon meg, de már azoknak a betegeknek is 32 százalékkal javulhat az eredményük, akik hetente legalább másfél órát gyors tempóban sétálnak.

Lásd még A prosztatarák szűrése, kivizsgálása

WEBBeteg logó

WEBBeteg összeállítás
Források: Prostate cancer and your weight (WebMD); A túlsúly és a mozgáshiány jelentősen növeli a prosztatarák kockázatát (Semmelweis Egyetem)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin Anita
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.