Az emlőrák és a prosztatarák közötti kapcsolat

Független Hírügynökség
megjelent:

Gyakoribb a prosztatarák azokban a családokban, amelyekben több női rokonnál is előfordult emlőrák - állapították meg ausztrál tudósok. Azt találták, hogy a mellrák egyik okozója, a BRCA2 jelű gén mutációja megnégyszerezi a prosztatarák előfordulását is.

A kutatásról hétfőn jelent meg beszámoló az amerikai Clinical Cancer Research című tudományos folyóiratban.

Az orvosok 10 éven át kísértek figyelemmel olyan családokat, amelyekben többször is előfordult emlő- vagy petefészekrák. Észrevették, hogy ugyanezekben a családokban a férfiaknál a prosztatarák is gyakoribb. Ezekben a családokban örökölten jelen volt a BRCA2 jelű gén mutált változata.

Kiderült, hogy azoknál a férfiaknál, akiknél a BRCA2 jelű gén mutált változata van jelen, négyszer nagyobb a prosztatarák kockázata, mint általában a lakosságban. Sőt, amikor a prosztatarákot ez a génmódosulás idézi elő, akkor a betegség sokkal agresszívabb a szokásosnál.

A kutatók megállapítása szerint fokozott mértékben leselkedik a prosztatarák azokra a férfiakra, akiknek több női rokonuknál is előfordult emlő-, illetve petefészekrák. Az ausztrál orvosok ezért azt tanácsolják azoknak a férfiaknak, akik tudnak a családjukban előfordult emlőrákos esetekről vagy a BRCA2 jelű gén mutációjáról, forduljanak genetikus szakorvoshoz.

A prosztatarák a fejlett országokban az egyik leggyakoribb rák a férfiaknál.

(FH)

Cikkajánló

Tévhitek a prosztatáról

Dr. Földi Ildikó
Az alábbiakban néhány, a prosztatáról gyakran elhangzó tévhitet gyűjtöttünk össze és rövid magyarázatokkal próbáljuk meg eloszlatni azokat.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.