A koponya sugárkezelése - Az orvos válaszol

Dr. Molnár Katalin
szerző: Dr. Molnár Katalin, onkoradiológus - WEBBeteg
megjelent:

Sugárkezelést fognak alkalmazni a koponyacsontomon. Kérdésem az lenne, hogy ehhez le fogják nyírni a hajamat? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

A koponya sugárkezelése

A koponya sugárkezelése sokféle lehet:

  • Teljes koponyaűri irradiáció - a leggyakoribb, ilyenkor kezelés előtt egy fejrögzítő maszkot készítenek,ez előtt természetesen szóba jöhet a rövidebb hajfrizura előnyössége.
  • Csak a hajas fejbőr részének sugárkezelése - nagyon ritkán, de előkészítésnél szóba jöhet akár vagy az irradiáció előtt a haj félresimítása szükséges.
  • Sterotaxiás besugárzás fejrögzítő maszkkal - célzott sugárkezelés a rögzítő felület biztosítása érdekében szintén szóba jöhet.

A hajas fejbőr sugárkezelése során a haj kihullhat. Alacsony sugárdózis hajnövekedés csökkenést okozhat. Sajnos,magas sugárdózis teljes maradandó hajvesztéshez is vezethet. Kérem a pontosítás céljából forduljon sugárterápiás kezelőorvosához, aki felvilágosítást ad majd, hogy pontosan mit fognak megsugarazni, miért, hogyan, hány alkalommal.

A sugárterápiáról

A sugárterápiának nagy szerepe van a daganatos betegek kezelésében. A daganatos betegek mintegy fele részesül sugárkezelésben. A sugárkezelés során nagyenergiájú, ionizáló sugárzást használnak. A sugárzás következtében az érintett szövetekben károsodik az örökítő anyag (DNS), így csökken a daganatos sejtek szaporodása. Részletesen a sugárterápiáról

A leggyakoribb daganatok első tünetei

A legtöbb ráktípus a korai stádiumban nem produkál jellegzetes tüneteket, azonban felborítja szervezetünk egyensúlyát. A tünetek először nem biztos, hogy elég riasztóak, csak ha már elég sokáig nem múlnak el, akkor érdemes kivizsgáltatni magunkat. A leggyakoribb első tünetekről

(WEBBeteg - Dr. Molnár Katalin, onkoradiológus)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Parrag Hanga, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Ács Júlia, Dr. Árki Ildikó
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.