Koponya téma

Üres sella szindróma

WEBBeteg - Dr. Ács Júlia, Dr. Árki Ildikó

A sella turcica (ejtsd: szella turcika) magyarul - formája miatt - töröknyeregnek nevezett csontos képlet a koponyán belül. Ez a képlet az agykoponyát alkotó csontok egyikén található, és fontos agyi struktúrát, a hipofízist (agyalapi mirigy) veszi körül. Az üres sella szindrómában ennek a csontos képletnek különféle kóros elváltozásait figyelték meg.

Az agyi sérülések kezelése

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus szakorvos

Fejsérülés

A biztonság érdekében mindig keresse fel orvosát, ha beütötte a fejét. Az agykárosodás tünetei - görcsök, végtaggyengeség vagy érzéskiesés, ismételt hányás, elkent beszéd - esetén sürgősségi ellátásra van szükség, mert az ilyen mértékű sérülés életveszélyes.

Crouzon-szindróma

WEBBeteg - Dr. Ács Júlia, Dr. Árki Ildikó

A Crouzon-szindróma ritka genetikai betegség, melynek ismertetőjegyei sokszor már az újszülöttön is szemmel láthatóak, egyes esetekben csak később, kisgyermekkorban merül fel a betegség gyanúja.

A koponya sugárkezelése - Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Molnár Katalin, onkoradiológus

Sugárkezelést fognak alkalmazni a koponyacsontomon. Kérdésem az lenne, hogy ehhez le fogják nyírni a hajamat? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Koponya MR

Agy,Koponya

Az agykoponyáról készült MR (mágneses rezonancia) felvételen jól elkülönül a szürke- és fehérállomány. Lehetőség van kontrasztanyag használatával növelni a vizsgálat érzékenységét.

Az MR nagyon részlet gazdag képeket készít a különböző szervekről, szövetekről, így alkalmas tumorok, fejlődési rendellenességek, gyulladás, vérzések vizsgálatára.

Az ideggyógyászati betegségek (agytumor, agylágyulás) esetén a CT-nél általában jobban alkalmazható, pontosabb. A friss vérzések és csontsérülések esetén viszont a CT az érzékenyebb.

Koponya

Koponya,Agykoponya,Arckoponya

A fejvázat vagy koponyát 25 csont alkotja, két csoportra oszthatjuk őket; az agykoponya és az arckoponya csontjaira.

Az agykoponya az agyvelő védelmét szolgálja, része a nyakszirtcsont, az ékcsont, a homlokcsontok, a falcsontok, a halántékcsontok. A sziklacsont üregében helyezkedik el a halló- és egyensúlyérzékelő szerv.

Az arckoponya része az ekecsont, mely a csontos orrsövény alsó szakaszát alkotja. Ide tartozik a két orrcsont, a könnycsont, a járomcsont, a felső állcsont a fogmeder nyúlványában lévő fogakkal, a rostacsont, a kemény szájpad hátsó harmadát kitevő szájpadcsont, a fogakat viselő állkapocs és a nyelvcsont.

Jól vannak a szétválasztott sziámi ikrek - Fotóval!

Független Hírügynökség

A fejüknél összenőtt csecsemőkre a "Gyerek az első" (Childrens First Fund) elnevezésű alapítvány bukkant egy hónapos korukban Bangladesben. Akkor Ausztráliába vitték őket és megmentették az életüket, de a szétválasztó műtéttel mostanáig kellett várni.

Összenőtt ikrek - 25 órás műtéttel választották szét a lányokat

MTI

"A csapatoknak sikerült elválasztani az ikrek agyát, és mindketten nagyon jól vannak" - közölte Leo Donnan, a Royal Children''s Hospital vezetője az újságírókkal.

Kutacs

Orvos valaszol - Dr. Balogh Andrea

Kedves Webbeteg! Erdeklodni szeretnek hogy 2 honapos kislanyomat mikor tartom a kezemben a jobb kezemmel egy kis nagyobb borso meretu gugat tudok kitapontani a kisbaba bal fule mogott lent a koponya also reszen. Inkabb csont vagy porc szeru a kemeny

Megfelelnek ezek az MR mérések az adott klinikum kérdéshez?

Orvos valaszol - Dr. Laki András

Tisztelt Doktor úr! Írtam már önnek azzal kapcsolatban, hogy egy natív MR vizsgálaton látszódik-e a daganat.Először is nagyon szépen köszönöm mégegyszer a hosszú és részletes válaszát. Leírnám, hogy milyen méréseket végeztek a vizsgálatkor. Bal sc