A nagy mennyiségű D-vitamin csökkenti a daganatok kockázatát

Medipress
megjelent:

A Kaliforniai- a San Diegoi-i és a Creighton Orvosi Egyetem közös kutatása során megállapították, hogy a nagy mennyiségű D-vitamin csökkenti a rák és egyéb súlyos betegségek kialakulásának kockázatát.

Eredményeink alapján elmondható, hogy napi 4000-8000 egységnyi mennyiségű D-vitamin fogyasztása fenntartja annak megfelelő szintjét a vérben, ezáltal felére csökkenti az olyan betegségek kialakulásának kockázatát, mint a mell- és vastagbélrák, a szklerózis multiplex vagy az 1-es típusú diabétesz – mondta Cedric Garland a San Diego-i Egyetemről.

Csodálkozva tapasztaltuk, hogy ilyen nagy mennyiségre van szükség, hiszen a 20. században rendszerint napi 400 egység D-vitamin bevitelét javasoltuk. – tette hozzá a professzor. Más kutatókat azonban nem lepett meg az eredmény.

A D-vitamin szerepe
A D-vitamin felelős a csontok megfelelő szilárdságának a kialakításáért. Ezt úgy éri el, hogy fokozza a vesékből és a belekből a csontok szilárdságáért felelős kalcium illetve foszfort visszaszívását, azaz gátolja kiürülésüket a széklettel, vizelettel és azokat hormonok segítségével beépíti a csontokba.

A korábbi kísérleteink alapján számítottam erre, de most e tanulmány nyilvánosságra kerülésével a mindennapi élet során is alkalmazhatjuk az új információt – véli Robert P. Heaney, a Creighton Egyetem munkatársa, aki évtizedek óta végez kutatásokat a D-vitaminnal kapcsolatban.

Több ezer önkéntest vontak be a vizsgálatba, akik 1000 és 10 000 egység közti mennyiségben vettek magukhoz naponta a vitaminból. Előtte megállapították, hogy a vérük mennyi D-vitamin 25-öt tartalmaz – a vitaminnak azt a formáját, amely rendszerint megtalálható az emberi szervezetben.

A legtöbb kutató, aki a témával foglalkozik, úgy gondolja, hogy 40-60 nanogramm/milliliter a megfelelő vérben található mennyiség, amely megelőzi a D-vitaminhiánnyal összefüggő betegségeket. Sajnos becslések szerint Amerika lakosságának mindössze tíz százaléka éri el ezt a szintet – mondja Garland.

A téma tavaly decemberben került az érdeklődés középpontjába. Ekkor adta ki az amerikai Nemzeti Orvostudományi Akadémia azt az ajánlását, miszerint felnőtteknek és kilenc évnél idősebb gyermekeknek 4000, míg a csecsemőknek és kisgyerekeknek 1000-3000 egység D-vitamint kellene naponta elfogyasztaniuk. Az ajánlott legkisebb napi adag pedig 600 egység.

Most már a kutatási eredmények is alátámasztják a 4000 egység szükségességét – mondja Garland, majd hozzáteszi: aki nem tudja, hogyan döntsön, konzultáljon a háziorvosával.

A tanulmány az Anticancer Research című lap február 21-i számában jelent meg.

Az angolkór
A szervezet számára nélkülözhetetlen D-vitamin felelős a csontok szilárdságáért. Ha ez nincs, vagy nagyon alacsony, akkor különböző csont deformitások alakulhatnak ki már csecsemőkorban.
Kóros D-vitaminhiány: az angolkór

(Medipress)

Cikkajánló

A D-vitamin típusai, forrásai és hatásai

Dr. Csuth Ágnes, Irinyi-Barta Tünde
D-vitamin
A D-vitamin (D-hormon) elnevezés több, zsírban oldódó vitamint foglal magába. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, valamint a csontok ásványosítása.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.