A tojásfogyasztás és a cukorbetegség kockázata

MTI
megjelent:

Napi egy tojás vélhetően nem növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát - állapították meg tanulmányukban a Harvard Egyetem kutatói. Mintegy 4 ezer ember bevonásával zajlott a vizsgálat, amelyben nem találtak összefüggést a tojás rendszeres, szinte napi fogyasztása és a felnőttkori diabétesz között.

Amint a szerzők az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóirat (www.ajcn.org) legfrissebb számában írták, bár a tojás jelentős koleszterinforrás, sok igen fontos tápanyagot - vitaminokat, fehérjéket és nyomelemeket - is tartalmaz.

A Luc Djousse által vezetett vizsgálatban részt vevő férfiak és nők (összesen 3898 fő) mindannyian legalább 65 évesek voltak. A követés átlagosan 11 éve alatt 313 embernél fejlődött ki 2-es típusú cukorbetegség, amely szoros kapcsolatban áll a túlsúllyal, a rossz étrenddel és a kevés testmozgással. Djousse és munkatársai elemzésükben nem találtak összefüggést a vizsgálatba bevont emberek tojásfogyasztása és a 2-es típusú diabétesz kialakulásának nagyobb kockázata között.

(MTI)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.