Kávé és tea - Hogyan segítenek megelőzni a cukorbetegséget?

MTI
megjelent:

A kutatók számításai szerint minden, naponta elfogyasztott kávé vagy tea átlag hét százalékkal csökkentette a cukorbetegség kockázatát, és azoknak volt a legjobb esélye, akik naponta négyszer kávéztak.

Mintegy 250 millió cukorbeteg él a Földön, de kevesebben is lehetnének, ha mindenki gyakrabban ivott volna kávét vagy teát. A meghökkentő tudományos adatokat az Archives of Internal Medicine legújabb száma közölte.

A legjellemzőbb tünetek cukorbetegség esetén
Becslések szerint minden cukorbetegre legalább egy ember jut, akinél már kialakult a betegség, de nincsenek tünetei, ezért nem is tud róla. A legjellemzőbb tünetek cukorbetegség esetén >>

Becslések szerint 250 millió cukorbeteg él a Földön, de kevesebben is lehetnének, ha mindenki gyakrabban ivott volna kávét vagy teát. A meghökkentő tudományos adatokat az Archives of Internal Medicine legújabb száma közölte.

A cukorbetegség gondos étrend megtartását jelenti, és állandó ellenőrzést, kezelést igényel. Az előbbiek mellett gond az is, hogy a szív- és érbetegségek egyik fontos kockázati tényezője. Ráadásul a cukorbaj mind gyakoribb egészségügyi probléma. Számítások szerint 2025-re a cukorbetegek száma 65 százalékkal nő és elérheti a 380 milliót. Érthető, hogy világszerte igen sok tudományos vizsgálat foglalkozik ezzel a témával.

Rachel Huxley, a Sydney Egyetem professzora vezetésével angol, holland, francia és amerikai kutatók gyűjtötték össze az eddig megjelent tanulmányokat, amelyek a cukorbetegség előfordulásának gyakoriságát tárgyalták. Az orvosi szakirodalomban 18, részletes vizsgálatban csaknem félmillió beteg adatait ismertették.

A munkacsoport arra volt kíváncsi, milyen gyakran kezdődött el a cukorbetegség azok között, akik rendszeresen ittak kávét, vagy teát, illetve abban a csoportban, amelynek tagjai gyakorlatilag soha nem kávéztak vagy teáztak. Csak olyan dolgozatok adatait vették figyelembe, ahol azt is hitelt érdemlően leírták: a vizsgált személyek naponta átlagosan hány csésze forró italt fogyasztottak és ki ivott koffeinmentes kávét.

Az derült ki, hogy 25 százalékkal kisebb volt az esély cukorbetegség megjelenésére azok között, akik naponta 3-4 alkalommal kávéztak és ilyen szempontból nem volt jelentősége annak, hogy a rövid eszpresszót vagy a hosszú kávét kedvelték, esetleg instant kávét fogyasztottak. A tea hasonló mértékben bizonyult kedvező hatásúnak a cukorbetegség megelőzése szempontjából és a rendszeres ivott, koffeinmentes kávé is ugyanolyan mértékben megelőzte a cukorbajt, mint az erős, olasz eszpresszó.

A kutatók számításai szerint minden, naponta elfogyasztott kávé vagy tea átlag hét százalékkal csökkentette a cukorbetegség kockázatát, és azoknak volt a legjobb esélye, akik naponta négyszer kávéztak. Rachel Huxley hangsúlyozta, hogy a cukorbaj megelőzése szempontjából nem a koffein, hanem a kávéban és a teában lévő antioxidánsok (flavonoidok) játszhatnak szerepet.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.