Nyári veszélyek - Mi fenyegeti a gyerekeket?

Medipress
megjelent:

Elérkezett a várva-várt nyári szünet! A családok vakációznak, főzőcskéznek, a gyerekek sportolnak a szabadban. A Nationwide Children’s Hospital orvosai szerint a nyári sérülések előreláthatóak, és kis körültekintéssel megelőzhetőek.

Kathy Nuss, a kórház Traumatológiai Osztályának vezetője csapatával egy olyan listát állított össze, amely a leggyakrabban előforduló nyári balesetekre hívja fel a figyelmet.

Esések – az esések folyamatosan vezetik a nyári sérülések listáját. A trambulin (ugróasztal) egy veszélyes sporteszköz, a szülők mégis hajlamosak azt hinni, hogy biztonságos. „Nagyon sok olyan gyermeket látunk el, aki játszótéri mászókáról esik le” – mondja el Dr. Nuss. „Keressünk olyan játszóteret, aminek talaja puha anyaggal van burkolva.”

Kisgyermekkori vészhelyzetek és megelőzésük
A kisgyermekek kíváncsiságuknál és életkoruknál fogva igen gyorsan, és váratlanul bajba kerülhetnek. Mi felnőttek viszont sokszor apró elővigyázatossággal megelőzhetjük a baleseteket.
Kisgyermekkori vészhelyzetek és megelőzésük

Kerékpáros-sérülések – a kórház sérülésekkel foglalkozó kutatóközpontja szerint az országban évente 400 ezer, 19 év alatti gyerek kerül a sürgősségi osztályra biciklibaleset következtében. A leggyakoribbak a kar és lábsérülések, a legsúlyosabbak viszont a fejsérülések. Dr. Nuss arra figyelmeztet, hogy a gyermek mindig viseljen sisakot. A forgalmas utakon inkább tolják át a biciklit, a kormány és az ülés pedig legyen rendesen beállítva.

Égési sérülések – e sérülések formája korfüggő. A nagyobb gyermekek általában nyílt lánggal, tűzrakás közben, vagy tűzijátékkal égetik meg magukat, a kisebbek pedig forró ételeket rántanak le a konyhapultról, vagy leforrázzák magukat. Ezek a balesetek is megelőzhetőek, ha szülők felügyelik a tűzrakást, a tűzijátékozást, és nem hagyják a gyerekek számára elérhető helyen a forró ételeket, italokat.

Motorizált járművek – a gyerekek, kicsik és nagyok, egy pillanat alatt felpattannak olyan járművekre, mint a robogó, a golfkocsi, vagy a quad. Felügyeljük mindig ezek használatát!

Fulladás – nagyon sok olyan eset van, amikor a gyermek élete csak egy hajszálon múlik. A legtöbb baleset a családi házak medencéjében történik.Ne felejtsük el, hogy tíz centiméteres vízben is meg lehet fulladni! Éberen felügyeljük a gyerekeket, és mindig legyünk olyan távolságra, hogy segíteni tudjunk. A kisgyerekekre adjunk úszómellényt, karúszót vagy úszógumit. „Tartsuk nyitva a szemünket, és próbáljuk megelőzni a nyári baleseteket” – hívja fel a szülők figyelmét Dr. Nuss.

Gyermekek újraélesztése
Bármikor találkozhatunk olyan esetekkel, amikor újraélesztés válhat szükségessé: lehet játszótéri- vagy közúti baleset, vízbefúlás, háztartási baleset, áramütés, félrenyelés. Ha ilyen helyzettel találkozunk, nem szabad megijednünk, pánikba esnünk.
Gyermekek újraélesztése

Medipress

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.