Hordozható medencék: kisgyerekeknél a második leggyakoribb halálok

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus frissítve:

Ötnaponta hal meg egy gyerek a hordozható medencékben a nyári időszak alatt - állítja egy tanulmány.

A tanulmány szerzői felhívják a figyelmet arra, hogy a szülőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy ezek a felfújható, hordozható medencék ugyanolyan kockázatot jelentenek a kisgyermekekre, mint a nagy medencék. A tanulmányban vizsgált halálesetekről kiderült, hogy a hordozható gyermekmedencébe fulladt gyerekek 94%-a volt öt éven aluli.

Ezek a hordozható, felfújható medencék olcsók, könnyen beszerezhetők és felállíthatók, így a szülők többsége megfeledkezik arról, hogy végigolvassa a biztonsági előírásokat. Gyakori eset, hogy a szülők, noha közel vannak a medencében pancsoló gyermekhez, telefonálással vagy beszélgetéssel vannak elfoglalva, így nem figyelnek eléggé a kicsikre. Pedig a szülői felügyeletnek állandónak kellene lenni, még akkor is, ha a gyerek csak karnyújtásnyira van. A tanulmány szerint a fulladások 73 százalékában volt otthon a közelben felnőtt.

Állandó felnőtt felügyelet szükséges!

Az elsődleges biztonsági óvintézkedés az állandó felnőtt felügyelet a medence mellett. Ezt természetesen kiegészíthetjük medencetakaró fóliával, mentőmellénnyel. Fontos, hogy ezeket használjuk is!

Ne feledjen gondoskodni arról, hogy amennyiben a gyermek felügyelet nélkül marad, ne tudjon a medence közelébe férkőzni! Ennek legegyszerűbb módja, ha használat után kiüríti és lefordítja a medencét. A vízbefúlásos haláleset a második leggyakoribb halálok kisgyermekeknél. A vízbefúlás általában gyorsan, csöndben történik.

A felmérés arra is rámutat, hogy a mentők megérkezése előtt a halálos esetek mindössze 15%-ánál végeztek elsősegélynyújtást. Ez arra hívja fel a figyelmet, mennyire fontos lenne a tananyag szerves részévé tenni az elsősegélynyújtási alapismereteket. Jó lenne, ha ezt sikerülne olyan szinten elsajátítani mindenkinek, hogy félelem és hezitálás nélkül azonnal segíteni tudjon, ha arra szükség van.

Ezt is olvassa el! Tudnunk kell! Gyermekek újraélesztése

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító

Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ács Gábor, oxyológus †
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.