Rovarcsípés téma

Mi a teendő rovarcsípés-allergia esetén?

WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász - 2022-09-06 13:05
Ismert allergia esetén azonnal vigyük orvoshoz a beteget, ha rovarcsípés érte! A nem allergiás betegeknél a legtöbb esetben csak tüneti kezelés kell a fájdalom és viszketés enyhítésére, ám az egész szervezetre kiterjedő súlyos reakció esetén feltétlenül vigyük orvoshoz a beteget!

A rovarcsípés veszélyei

WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász - 2022-06-28 19:33
Sokan nem is gondolják, milyen veszélyes lehet egy méh- vagy egy darázscsípés. Ezek a kis teremtmények - főleg védekezés céljából - méreganyagot juttatnak a csípés pillanatában az ember szervezetébe. Ez a méreganyag enyhébb esetben bőrpírt, duzzanatot, fájdalmat okoz, súlyosabb formában viszont akár halálhoz is vezethet.

Elsősegély rovarcsípés esetén

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-04-18 15:06
Normális esetben a rovarcsípések ártalmatlanok. Azonban előfordulhat, hogy fájdalommal és/vagy viszketéssel járnak. A méh- és darázscsípések különösen fájdalmasak lehetnek, és néhány esetben a következő csípés alkalmával allergiás reakciót válthatnak ki. Rovarcsípés-allergia esetén a rovarcsípések életveszélyesek is lehetnek!

Zümmögő veszély: a rovarcsípés-allergia

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-03-12 11:33
A tavasztól ősz végéig röpködő méhek és darazsak közelsége sokak számára súlyos veszélyt jelent. Rovarcsípés-allergiának a rovarméregre adott allergiás reakciót nevezzük.

A szúnyogcsípés veszélyei és megelőzése

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2021-06-12 11:33
A szúnyogcsípés a viszketésen kívül egyéb problémákat is okozhat hazánkban is. A szúnyogok néhány távoli országban súlyos betegségek terjesztői lehetnek.

Megcsípte a darázs? Vegye komolyan az anafilaxiás sokkot!

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2019-07-18 11:36
A családok szívesen látogatnak el vízpartok, tavak, tengerek közelébe, ám sokan vannak, akik nem készülnek fel kellően a rájuk leselkedő veszélyekre. Ezek közül az egyik leggyakoribb a darázscsípés, amely akár súlyos, olykor halálos sokkot is okozhat az arra érzékenyeknél.

Szúrás, csípés, viszketés - A rovarcsípésekről bővebben

Orvostkeresek Egészségmagazin - 2014-08-02 11:11
Szúrás, csípés, viszketés a nyári esték és nyaralások kellemetlen velejárói. A rovarcsípésekre egyéni érzékenységünktől függően reagálunk. Van, akinél csak enyhe panaszt okoznak, azonban különösen a gyermekek esetében találkozhatunk súlyosabb válaszreakciókkal.
Fokozott elővigyázatosságra inti a túrázókat a Pilisi Parkerdő Zrt. a darazsak elszaporodása miatt. A legtöbb darázscsípés Budapesten, a Hárs-hegy és a Hármashatár-hegy térségében történt.

Rovarok és élősködők okozta bőrbetegségek

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet - 2012-08-24 21:41
Tavasztól őszig a szabadban tartózkodó gyermekek fedetlen testrészein nagyon gyakoriak a rovarcsípések. A kellemetlen viszketésen kívül a vakarás következtében kialakuló gennyes bőrfertőzések, a szúrással bejutó kórokozók, ritka esetben súlyos allergiás reakció kialakulása miatt fontos a tünetek felismerése és a megelőzéshez szükséges tennivalók ismerete.
Mit érdemes tenni, ha a kirándulás örömét rovarcsípés, esetleg többszörös darázscsípés rontja el, és milyen veszélyekkel járhat a rovarméreg allergia?

Veszélyes-e a darázscsípés?

Orvostkeresek Egészségmagazin - 2011-07-25 11:17
A rovarcsípés-allergia az egyes rovarok csípése következtében, az egyén immunrendszerének válaszkészségétől függően kialakuló túlérzékenységi reakció.

Súlyos allergia esetén nem használ a kalcium

Független Hírügynökség - 2008-07-26 17:46
Idén az átlagosnál jóval több a darázs, így gyakoribbak a halálos rovarcsípések is. Az arra allergiásoknál a darázs- vagy méhcsípés rohamot okozhat, ami akár végzetes kimenetelű is lehet. Kevesen tudják, de súlyos allergiás reakció esetén nem segít a kalcium.

Milyen csípés ez?

Orvos valaszol - Dr. Bodnár Edina - 2013-09-06 20:37
Kedves Doktornő/úr! Ez a 2 csípés látható a lábamon. Sajnos nem láttam, hogy mi csípett meg, de kezdetben egy sima szúnyogcsípésnek tűnt. A háziorvosom tanácstalan. Antibiotikumot szedek, illetve párakötést kell alkalmaznom. Mi lehet ez? Lehet valam

rovarcsípés

Orvos valaszol - Dr. Csáki Csilla - 2013-08-17 15:11
A 2013. 08.16-án a jobb kezem középső ujján a kézhát oldalán megcsípett egy darázs. A hirtelen fellépő fájdalom és égető érzés ecetes borogatással próbáltam enyhíteni, -több kevesebb sikerrel.Nem tudtam, hogy érzékeny vagyok-e, ezért gyorsan feloldot

Hólyagos csípés

Orvos valaszol - Dr. Árki Ildikó - 2013-07-08 20:40
Megcsípett valamilyen rovar, és felhólyagosodott, körülötte meg piros udvara van.És nagyon viszket. Mit lehet tenni ezzel? Válaszát köszönöm!

Bolhacsípés, poloska vagy gluténérzékenység?

Orvos valaszol - Dr. Bodnár Edina - 2010-09-15 00:57
Rovarcsípésekkel fordultam bőrgyógyászhoz, amelyek heves bőrreakciókkal járnak, nagyon kínzóan viszketnek, bőrpír, duzzanat és ödéma van körülöttük. Pár nap alatt kis hólyag alakul ki a közepükön, amely ha kifakad, akkor is még 1-2 napig nedvedzik. É

Rovarallergia

Orvos valaszol - Dr. Gál Mónika - 2010-09-14 09:40
Kilenc éves kisfiam 2, 5éves korában kiderült sztmás és laringitisze is volt. Mostanában a tünetei enyhültek, nem igényel állandó gyógyszereket.De az idén nyáron már 4 alkalommal kapot szteroid injekciót, mert a rovarcsípéstől nagyon feldagadt a csíp

Rovar csípés vagy kiütés?

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2010-05-15 20:27
Tisztelt Doktor Úr! A kezemen észleltem a reggeli órákban 5db szinte szabályos körben lévő börkiütést vagy csípést amiről nem tudom h mi lehet veszélyesek-e? A kiütések pirosak enyhe lila alávérzésekkel. Válaszát köszönöm!

Rovarcsípés

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2009-08-20 10:24
Tiszteltdr. Nő/Úr 6 hetes terhesen a karomon megcsípett egy rovar. Több mint egy hétig csúnya kb 5-6 cm átmérőjű piros duzzanat volt a karomon, aminek közepe is volt. Kérdésem az lenne hogy ez nem e okoz a babánál valami rendellenességet. Értem ez

Duzzanat rovarcsípés miatt

Orvos valaszol - Dr. Bodnár Edina - 2009-06-08 09:34
Tisztelt Doktornő/Úr! 17 éves gyermekemet 6 héttel ezelőtt megcsípte valamilyen rovar. Azóta jártunk a sebészeten, de tapintásos vizsgálat után az volt a válasz, hogy ezekkel nincs teendő. Sarjszövet keletkezett, vagy felszívódik, vagy ottmarad. M

Kiütés

Orvos valaszol - Dr. Bodnár Edina - 2009-01-26 08:47
Kedves Doktornő! A jobb lábamon (sehol máshol)  bokától a combtövig kiütéseim vannak.Sötét pirosak, viszketnek és kb 1 hét mire elmúlnak.Többször volt már ilyen kiütésem, de akkor is csak a lábamon.Valamiféle allergia lehet? Válaszát előre is k