• Nyár: önfeledt, de veszélyes üzem!

    Szerző: WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró

    A tojás nyáron önmagában is veszélyes, mint ahogy a csúszdázás vagy az önfeledt focizás is. Ám azzal kevesebben vannak tisztában, hogy egy ártatlannak tűnő rakott zöldbab, vagy a vasárnapi ebédből a szürke hétköznapokra átmentett palacsinta is lehet súlyos veszélyforrás a gyerekre nézve. A nyári szünetben azonban nem csak az egyes fertőzések, hanem a gyermekbalesetek is megszaporodnak!

    Az iskolai szünet kezdetével jelentősen megváltozik a gyerekek életrendje: lazul a fegyelem a mindennapok és a higiénia területén is, így azonban akaratlanul is gyakoribbakká válnak a hasmenéses megbetegedések, fertőzések, de a balesetek is, amelyeknek a gyomorrontásoknál is súlyosabb következményei lehetnek.

    Hirdetés

    Azt már mindannyian jól tudjuk, hogy a nyers tojással készült ételekkel nagyon vigyázni kell! Azt azonban kevesebben tudják, hogy gyakorlatilag minden étellel hasonló körültekintéssel kell eljárni. Még, ha gondosan ki is készítjük csemeténknek a főtt ételt, hogy otthon maradva is egyen valamit, lehet, hogy több kárt okozunk, mint gondolnánk. – 30-40 Celsius fokon a baktériumok száma 20 percenként a kétszeresére emelkedik. Így ha például reggel egy tányéron kikészítjük gyermekünknek az aznapi ebédet az asztalra, mondván: délig úgysem lesz semmi baja, az ebédidőre már komoly veszélyforrás lehet. A madártej habja például olyan jó hőszigetelő, hogy még ha 10 percig főznénk is, a belsejében akkor sincs 50 fok, így a baktériumok nem pusztulnak el – figyelmeztetett dr. Ócsai Lajos az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője, hozzátéve: mindezek a fertőzések alapos melegítéssel jórészt megelőzhetőek.

    Kánikulai napok - A hőség veszélyei


    A hőségben elsősorban a krónikus betegeknek és időseknek kell óvatosnak lenniük, és vigyázni kell a gyerekekre is. A kánikula hatásai szervezetünkre>>

    A fertőzések szempontjából a következő legtöbb problémát nyáron a kullancsok okozhatják. – Kiránduláskor akár többször is végezhetünk kullancsvizitet, ha ugyanis három órán belül eltávolítjuk testünkből az apró jószágokat, jelentősen csökken a fertőzések kockázata. Azt pedig tudni kell, hogy még ha oltva is vagyunk a kullancsok által terjesztett agyhártyagyulladás ellen, a Lyme-kór miatt akkor is kell aggódni! – folytatta a főosztályvezető, aki hozzátette: külföldi kirándulásokhoz még ennél is több védelemre van szükség.

    – Mindenképp tájékozódjunk a szükséges védőoltásokról, ha külföldre indulunk! Itthon a lakosság „el van kényeztetve”, ugyanis a kötelező oltások miatt jó a járványügyi helyzet. Nyugatra utazva azonban akár a kanyaróval is összetalálkozhatunk, délen pedig a Hepatitis A–vírusa gyakoribb.

    Legyen, aki vigyáz a gyerekre!

    Hasznos tippek az ételmérgezés elkerüléséhez


    Nyaranta jelentősen megugrik az életmérgezések, ételfertőzések száma, és nem csak a hírhedt szalmonella állhat a háttérben. A nagy melegben nem is kell különösebben nagy hanyagság ahhoz, hogy romlott, fertőzött élelmiszert fogyasszunk, éppen ezért még fokozottabban kell ügyelnünk a konyhai higiéniára. Hasznos tippek az ételmérgezés elkerüléséhez - Jó tudni!>>

    A gyermekek pedig még ennél is több odafigyelést igényelnek, nyári szünetben ugyanis nem csak az egyes fertőzések, hanem a gyermekbalesetek is megszaporodnak.

    A baleseti halálokok szempontjából leggyakoribbak a közlekedési balesetek, a fulladások, a strangulációs balesetek (önakasztásos-fulladásos), az égés, a mérgezés és az esés-zuhanásos balesetek.

    – Az autóban hagyva is minden évben 1-2 csecsemőt veszítünk el, akik néhány 10 perc alatt olyan súlyos károsodást szenvedhetnek a felforrósodott autóban, hogy menthetetlenné válnak – folytatta Páll Gabriella, aki mindezek miatt azt javasolja, bármilyen korú és bármilyen megbízható is legyen csemeténk, minden esetben figyeljen rá felnőtt.

    Hogyan vegyük észre, hogy baj van?

    Minden esetben a gyerek közérzetét és aktivitását kell figyelni. Ha azt vesszük észre, hogy fáradékony, vagy a szokásosnál aluszékonyabb, esetleg az étvágya sem olyan, mint szokott, joggal gyanakodhatunk mérgezésre. Ha mindezeket hányás is kíséri, akár agyi ödéma (bevérzés) is lehet a probléma. – Egy magyar felmérés szerint a legtöbb háztartásban érhető el olyan veszélyes dolog (például vegyszer, mosószer, stb), ami közvetlen veszélyt jelenthet a kicsikre. Ezeket mindig zárjuk el ezeket! – hangsúlyozta a szakértő.

    (WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró)

    Módosítva: 2020.08.14 13:33, Megjelenés: 2014.07.19 11:11
    Címkék: Nyár, Hőség,
   • Cikkajánló

    2-es típusú diabétesz

    2-es típusú diabétesz

    F. Zs., fordít

    A 2-es típusú cukorbetegség új rizikófaktorait azonosították. Lássuk, mik is ezek!

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    WEBBeteg

    Ön mit tud a kullancsokról? Töltse ki tesztünket és ellenőrizze tudását!

    Az F-vitamin - avagy a telítetlen zsírsavak

    Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a vegyületeket a vitaminok csoportjába, ugyanis a szervezetünk egészséges működéséhez nagyobb mennyiség szükséges belőlük, mint a többi vitaminból.

    Mi a testhőmérséklet normál tartománya?

    A normális testhőmérséklet számos tényezőtől függ, ideértve az adott személy korát, nemét és aktivitási szintjét.

    Szív- és érrendszeri betegségek és a nyár

    A nyári meleg az egészségeseket is gyakran próbára teszi. A nagyobb mértékű párolgás és az izzadás okozta folyadékvesztést pótolni kell. A melegben a bőr erei kitágulnak, ennek hatására csökken a vérnyomás.

    A leggyakoribb kérdések nyáron

    A nyárral kapcsolatos leggyakoribb kérdések.

    Jellegzetes nyári betegségek - Így előzze meg őket

    Jóllehet, a nyár a kikapcsolódás, a felhőtlen pihenés időszaka, néhány kórkép ebben az időszakban is borússá teheti a vakációt - az egyébként egészséges egyéneknél is. A leggyakoribb, a vakációzók kikapcsolódását megzavaró betegségek a hasmenéses kórképek, valamint az alsó húgyúti fertőzések. Ezek megelőzése kellemetlen napoktól óvja meg a pihenni vágyókat.

    Az intim higiénia nyári kérdései

    Még javában tart a nyár, a strandszezon, a hőség, csakhogy a meleg és nedves környezetben nemcsak mi érezzük remekül magunkat, hanem a baktériumok is. Gyorsabban szaporodnak ilyenkor, számtalan kellemetlenséget okoznak, így a fertőzésveszélytől is tartani kell. Érdemes elővigyázatosnak lenni, és az év többi napjánál sokkal nagyobb gondot fordítani az intim higiéniára.

    Nyári balesetek: Mire figyeljenek a szülők?

    Nyáron sokkal gyakrabban fordulnak elő balesetekből és sportolásból származó sérülések. A biciklizés, a görkorcsolyázás, a gördeszkázás, a trambulinozás, az úszás és főleg a hordozható medencék számos veszélyt rejtenek magukban.

    Szív- és érrendszeri betegségek és a nyár

    A nyári meleg az egészséges szervezetet is gyakran próbára teszi, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők pedig fokozott kockázatnak vannak kitéve ilyen időjárási viszonyok között. Mire kell kiemelten figyelni a nyári kánikula idején?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA