A szoptatás és az IQ

Dr. Farkas Ágnes-
szerző: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

Londoni kutatók azonosítottak egy gént, ami befolyásolja, a szoptatás hatását a gyermek intelligenciájára. Azok a gyermekek, akikben a FADS2 gén egy bizonyos verziója található meg, hét ponttal többet értek el az IQ teszteken akkor, ha újszülöttként szoptatta őket édesanyjuk.

A tanulmány kimutatta azt is, hogy amennyiben a génnek másik verziója található meg a genetikai állományban, a szoptatásnak nem volt hatása a gyermekek IQ-jára. A szóban forgó gén a táplálékban levő azon zsírsavak lebontását segíti, amelyek szerepet játszanak az agy fejlődésében.

A kutatók elmondták, hogy hét pont különbség elég ahhoz, hogy a gyermek az osztály felső harmadában lehessen. Átlagosan az emberek 90 százaléka hordozza azt a gént, ami a szoptatott gyermekek magasabb intelligenciájával hozható összefüggésbe.

Viták övezik az eredményeket

A szoptatásról

Egészséges tápanyag és egyszersmind fontos lelki kapocs: a szoptatás az újszülött és a csecsemő táplálásának a legtermészetesebb és legegyszerűbb módja.
A szoptatásról

A londoni Kings College Kórház Pszichiátriai Részlegének kutatói két korábbi tanulmány adatait dolgozta fel, melynek során Nagy-Britanniában és Új-Zélandon több, mint 3000 gyermeket vizsgáltak meg, akiket születésük után anyjuk szoptatott. Az IQ-t 5 és 13 éves kor között tesztelték.

Korábbi tanulmányok a szoptatás és intelligencia közötti kapcsolatról ellentmondásos eredményeket mutattak.

Viták folytak azzal kapcsolatban, hogy azok az anyák, akik magasabb iskolai végzettségűek, vagy kedvezőbb szociális háttérrel rendelkeznek, gyakrabban szoptatják babájukat, ami módosíthatja a vizsgálati eredményeket.

Természetadta vagy tanult?

A téma cikkei

3/1 A szoptatás és az IQ
3/2 A születési sorrend befolyásolja az IQ-t?
3/3 Mivel fejlesztheti gyermeke IQ-ját?

Professzor Terrie Moffitt véleménye szerint az eredmények új nézőpontból közelítik meg a vitatémát, hiszen egy olyan fiziológiai mechanizmusról beszélnek, ami megmagyarázhatja különbséget az anyatejjel, és a tápszerrel táplált babák között.

"A vita arról, hogy az intelligencia öröklött, vagy tanult legalább egy évszázada létezik. A tudomány mégis bebizonyította, hogy a természet jobb egészségi eredményeket ér el a mesterségesen létrehozottal szemben." Miután a tanulmányokat elvégezték, a gyárak zsírsavakat adtak a tápszerhez, de ellentmondó eredmények születtek.

Belinda Phipps, a National Childbirth Trust vezérigazgatója úgy gondolja, hogy a tanulmány megmutatja a szülőknek, hogy a szoptatással pozitívan befolyásolhatják a gyermekük intelligenciáját.

Catherine Collins a londoni St George''s Kórház dietetikusa, és a Britt Dietetikusok Szövetségének szóvivője rávilágított arra, hogy a tanulmány a genetika és a táplálás közötti kapcsolatra hívja fel a figyelmet. A genetikának jelen esetben fontosabb szerepe van, mint a táplálásnak, és ha 10 babából 9-nek ez a hasznára válik, az jelentős javulást eredményezhet. Hozzátette, hogy a tanulmány nem részletezi, hogy a babákat mennyi ideig szoptatták, ezért az is lehet, hogy már egy rövidebb ideig tartó szoptatás is segítheti az intelligencia fejlődését.

Professor Jean Golding, aki az ALSPAC tanulmányt szponzorálta, melynek során gyermekek ezreinek a fejlődését követték nyomon Dél-Nyugat Anlgiában a 90-es években, úgy gondolja, az eredmények káprázatosak, és további kutatásokat fognak végezni a génnel kapcsolatban. "Régebben egymásnak ellentmondó eredmények születtek azzal kapcsolatban, hogy a szoptatás segíti-e az intelligencia fejlődését, és ez a gén megmagyarázza, miért volt ez így."

(WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, Forrás: news.bbc.co.uk)

Frissítve: 2008.12.23. 13:00, Megjelent: 2008.12.23. 13:00
Címkék: Szoptatás, IQ, Gén
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Nem alkoholos zsírmáj Nem alkoholos zsírmáj

Az egyik leggyakoribb májbetegség. Milyen tünetek jelentkezhetnek?

A máj fontossága A máj fontossága

Szervezetünk legnagyobb és egyik legösszetettebb szerve.

Chiari-Frommel-szindróma - Ha nem múlik a tejtermelődés a szoptatás abbahagyása után

Chiari-Frommel-szindrómáról akkor beszélnünk, ha magas prolaktinszint mérhető, a kismama tejtermelődése a szoptatás fokozatos ritkításával sem...

Az anyatejes táplálás jelentősége

A babák számára legideálisabb tápanyag-összetétellel az édesanyák teje szolgál, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy az Egészségügyi...

A mellgyulladás és tejláz kialakulása, tünetei

A szoptatás az édesanya és gyermeke között nagyon bensőséges és különleges kapcsolat. A gyermek táplálásának ez a legbiztonságosabb és...

A csecsemőtáplálásról

Cikkünkben az anyatej szerepéről, a hozzátáplálásról és a tápszerekről olvashat, összegyűjtöttük a témában a legfontosabb információkat.

Miért sírnak a kisbabák?

Valószínűleg a legtöbb anyuka szembe találta már magát a kérdéssel: miért sír a gyerek, ha már minden tőle telhetőt megtett azért, hogy...

Az anya-gyermek kapcsolat kialakulása

Az anya és gyermeke közötti bensőséges kapcsolat kialakulása már a várandósság idején elkezdődik. Ennek kialakításának a szülés előtt és...

Mellre helyezés - Mikor és hogyan?

Azt, hogy kinek melyik szoptatási pozíció a legkényelmesebb, mindig az anyuka és a kisbaba döntik el. Van, aki fekve, van, aki inkább ülve, míg mások...

Fogamzásgátlás szoptatás alatt

A gyermek megszületését követően - attól függetlenül, hogy természetes úton vagy császármetszéssel történt - a szervezetben drámai...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.